Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CHSL,SSC CGL...

Geography Quiz for SSC CHSL,SSC CGL 2016, SSC CPO and Railways

Dear Readers, we are providing you a geography quiz for SSC CHSL , SSc CPO,SSC CGl 2016 and Railways.
Geography Quiz for SSC CHSL,SSC CGL 2016, SSC CPO and Railways_40.1


1. Bandipur Sanctuary is located in the State of?
(a) Tamil Nadu
(b) Uttar Pradesh
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh

Answer: (c)

2. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej

Answer: (b)

3. Name the State where density of population is the lowest 
(a) Meghalaya
(b) Mizoram
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim

Answer: (c)

4. Which one of the following rivers does not originate in India? 
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej

Answer: (d)

5. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?
(A) Godavari
(B) Kaveri
(C) Tapi
(D) Mahanadi

Answer. (C) 

6. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka ?
(A) Elephanta
(B) Nicobar
(C) Rameshwaram
(D) Salsette

Answer:(c)

7. In which state do the Mansoon arrives first ?
(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala

Answer: (D) 

8. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tapi

Answer:(b)

9. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?
(A) Arabian Sea
(B) Baltic Sea
(C) Caspian Sea
(D) Mediterranean Sea

Answer: (a)
10. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(A) Sikkim
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttarakhand

Answer: (C)