Latest SSC jobs   »   Science Quiz Based on NCERT

Science Quiz Based on NCERT

Dear Readers, Today We are providing you a quiz based on NCERT ‘Separation of Substances’ for SSC CHSL, SSC CPO, SSC CGL 2016 and Railways.
Science Quiz Based on NCERT_40.1


1. Transferring the clear liquid into another container using a glass rod is called ___________.
A. sedimentation
B. decantation
C. condensation
D. filtration

Answer:(b)

2. Pebbles and stones are removed from sand by ________
A. Sieving
B. Decanting
C. Threshing
D. Winnowing

Answer:(a)

3. The method of separating substances based on size, colour and shape is called _______.
A. Winnowing
B. Sieving
C. Threshing
D. Handpicking

Answer:(d)

4. The heavier component in a mixture settles after water is added to it, the process is called ________
A. sedimentation
B. filtration
C. decantation
D. condensation

Answer:(a)

5. During the filtration process, the dust particles which remain on filter paper is called _________?
A. filter
B. filtrate
C. solution
D. residue

Answer:(d)

6. The process used for separating grains from stalk is called _________.
A. Sieving
B. Decanting
C. Winnowing
D. Threshing

Answer:(d)

7.Which of the following is a reversible change?
A. Melting of ice
B. Curdling of milk
C. Burning of wood
D. Ripening of fruits

Answer:(a)

8. Which method is commonly used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain?
A. Threshing
B. Sieving
C. Winnowing
D. Decanting

Answer:(c)

9.Which of the following can be considered as fast change?
A. Germination of seed
B. Bursting of crackers
C. Cooking of food
D. Growth of child

Answer:(b)

10. In sedimentation process, the clear liquid above the settled heavier component is called ________.
A. solution
B. supernatant liquid
C. solvent
D. sediment

Answers:(b)