Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam

Dear Readers,
Today we are providing you a Polity quiz for SSC CGL, SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL and Railways.
1.The meetings of the Council of Ministers are presided over by:
(a) The president 
(b) The Vice President
(c) The Prime Minister
(d) The members of the Council of Ministers by rotation

Answer:1.(c)

2.The first law Officer of the Government of India is the 
(a) Chief Justice of Supreme Court
(b) Law Minister
(c) Attorney-General for India
(d) None of the above

Answer:2.(c)

3.The Vice-President who assumes the office of the President in case of vacancy due to death holds it for
(a) The unexpired term
(b) One year
(c) Six months at most
(d) The period till the date for presidential election is notified

Answer:3.(c)

4.An ‘office of profit’ which disqualifies a person from being a member of the Union of State Legislature includes office held under
I. The Government of India
II. A State Government
III. A local authority
Codes:
(a) I, II, III
(b) I, II only 
(c) III only
(d) None of these

Answer:4.(a)

5.An ordinance can be issued by the President
(a) On any subject
(b) Subject to the same constitutional limitations as legislation by Parliament
(c) In his individual judgement as well as on the advice of the Council of Ministers
(d) At any time

Answer:5.(b)

6.An ordinance promulgated by the President
(a) Has an indefinite life
(b) is workable only if the Lok Sabha is dissolved
(c) Must be laid before Parliament when it reassembles
(d) is a parallel power of legislation available to the President even when Parliament is in session

Answer: 6.(c)

7.The Union Legislature cannot legislate on a subject in the State List unless
(a) The President calls upon it to do so
(b) The Rajya Sabha passes a resolution that it is necessary in national interest to do so
(c) The Speaker certifies that it is necessary
(d) There is a national emergency

Answer:7.(b)

8.At a joint sitting of Parliament a bill has to be passed 
(a) By a simple majority of the total number of members of both houses
(b) By a two-thirds majority of the total number of members of both houses
(c) By a simple majority of the total number of members of both Houses present and voting
(d) By a two-thirds majority of the total number of members of both Houses present and voting

Answer:8.(c)

9.The two Houses of Parliament enjoy co-equal power in all spheres execept
I. Financial matters 
II. Responsibility of the Council of Ministers
III. Amendment procedure
IV. Election of President
Codes:
(a) III and IV
(b) II, III and IV
(c) I, II, III
(d) I and II

Answer:9.(d)

10.The election to the office of the President is conducted by 
(a) The Speaker of Lok Sabha
(b) The Prime Minister’s Office
(c) The Election Commission of India
(d) The Minister for Parliamentary Affairs

Answer:10.(c)
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?