Latest SSC jobs   »   Indian Polity Quiz for SSC &...

Indian Polity Quiz for SSC & Railways Exam

Dear Readers Today we are providing you a Chapter wise Polity Quiz (Fundamental Rights) for SSc CGL, SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL and Railways.
1.Which of the following Fundamental Rights have been deleted from our Constitution through a constitutional amendment?
(a) Right against exploitation
(b) Right to freedom of religion
(c) Right to property
(d) Freedom of speech and expression
Answer. (c)
2.Can Parliament amend or modify any of the Fundamental Rights given in the Constitution?
(a) Parliament can do so only after a referendum
(b) Parliament can amend them by special majority
(c) Parliament cannot amend any
(d) Only the President can issue directions to amend
Answer:(b)
3.Right to participate in government and equal opportunity to occupy the highest office by qualification gives the citizens?
(a) national liberty
(b) political liberty
(c) natural liberty
(d) civil liberty
Answer: (b)
4.Who headed the Committee appointed by the Constituent Assembly to finalise the Fundamental Rights of Indian Citizens ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Mahatma Gandhi
Answer:(c)
5.Which one of the following features of the Fundamental Rights under Indian Constitution is not correct?
(a) They are above ordinary laws
(b) They are absolute
(c) They are justiciable
(d) They are six in number
Answer:(b)
6.Which one of the following has been wrongly listed as a freedom provided to the Indian citizens under Article 19?
(a) Freedom of speech and expression
(b) Freedom of residence and settlement
(c) Freedom of profession
(d) Freedom of press
Answer:(d)
7.The right to freedom guaranteed under Article 19 can be restricted:
(a) in the interest of security of state
(b) in the interest of friendly relations with a foreign state
(c) in the interest of public order, public health and public morality
(d) on all the above grounds
Answer:(d)
8.Which one of the following rights was described by BR. Ambedkar as ‘the heart and soul of the Constitution’?
(a) Right of freedom of religion
(b) Right of property
(c) Right of equality
(d) Right to constitutional remedies.
Answer: (d)
9. How can the Fundamental Rights be suspended?
(a) If Parliament passes a law by two-thirds majority
(b) If the Supreme Court orders it
(c) If the President orders it in the time of National Emergency
(d) They can never be suspended
Answer:(c)
10.Which of the following is not provided for in the Fundamental Rights regarding prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex, or place of birth?
(a) Access to hotels and places of public entertainment
(b) Access to clubs
(c) Access to shops
(d) Access to public restaurants
Answer:(b)