Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CHSL, SSC...

Geography Quiz for SSC CHSL, SSC CPO, SSC CGL 2016 and Railways

Dear Readers, Today we are providing you a geography Quiz on for SSC CGL 2016, SSC CGL, SSC CPO, SSC  CHSL and Railways.
Geography Quiz for SSC CHSL, SSC CPO, SSC CGL 2016 and Railways_40.1


1.Most of the weather phenomena take place in the 
(a)Ionosphere 
(b)Stratosphere
(c)Troposphere  
(d)Mesosphere 

Answer:(c)

2.Shimla is cooler than Amritsar although boils are on the same latitude. This is because 
(a) Shimla is further north. 
(b) Shimla is at a greater height above sea level than Amritsar. 
(c) Shimla is farther from the equator. 
(d) Their longitudes differ. 

Answer:(b)
3.Which of the following countries are influenced by the trade winds? 
(a) Florida, West Indies and Central America 
(b) East Coast of Mexico, Guyana, Brazil and East Africa 
(c) Madagascar or Malagasy 
(d) All the above 

Answer:(d)

4.The lowest ever temperature was recorded in 
(a) Antarctica 
(b) Canada 
(c) Greenland 
(d) Siberia
Answer:(d)

5.Roaring Forties is/are: 
(a) one of the major water currents of the Atlantic Ocean 
(b) westerly winds 
(c) the biggest and most dangerous river of the U.S.S.R. 
(d) the name given to the biggest waterfalls in the world 

Answer:(b)

6.Why does temperature increase with increase in height in stratosphere? 
(a) Closeness of the sun 
(b) Decrease in atmospheric pressure 
(c) Concentration of ozone 
(d) None of these 

Answer:(c)

7.The velocity of winds is related to 
(a) revolution of the earth 
(b) rotation of the earth
(c) temperature 
(d) pressure gradient 

Answer:(d)
8.Excess carbon dioxide in the atmosphere due to pollution cause 
(a) earth’s temperature to rise 
(b) earth’s temperature to fall 
(c) no change in earth’s temperature 
(d) increase in ultra-violet radiation reaching the earth 

Answer:(a)

9.The radiation that heats earth’s atmosphere comes from the 
(a) sun 
(b) earth 
(c) ionosphere 
(d) sun and earth
Answer:(b)

10.Match the following: 
List-I  List-II 
A. Chinook          1. Local hot wind in mid latitudes 
B. Mistral          2. Cold dry wind in winter 
C. Simoon  3. Whirlwind in the Sahara 
(a) 
(b) 
(c) 
(d) 

Answer:(a)