Answers for Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam


1.)  The strength of the UPSC 
(a) is determined by the President from time to time
(b) is determined by the Parliament
(c) has been permanently fixed by the Constitution
(d) was determined by the Presidential Ordinance in 1952

2.)  The President can make use of his discretionary powers 
1.  when there is a dispute between the Prime Minister and the Cabinet 
2.  when no party has majority in the Lok Sabha and he has to choose a Prime Minister 
3.  when the ruling party loses its majority in the Lok Sabha and recommends for dissolution of the House 
4.  when he decides to refer the advice of the Union Cabinet back for reconsideration 
Codes: 
(a) 1 only
(b) 1, 2, 3, 4 
(c) 2, 3, 4
(d) 2, 4
3.)  A national emergency remains in operation, with the approval of the Parliament, for 
(a) A maximum period of three years
(b) A maximum period of one year 
(c) A maximum period of six months 
(d) An indefinite period 
4.)  When the Vice-President is acting as President he 
  I.Will have all the powers and functions of both President and Vice President 
 II.Gets all the allowances and privileges of the President. 
III.Should continue to work as the Chairman of the Rajya Sabha 
Codes: 
(a) I, II, III
(b) I and III 
(c) I, II
(d) II only 
5.)  To whom does the President address his letter of resignation? 
(a) The Prime Minister 
(b) The Vice President 
(c) The Speaker 
(d) The Chief Justice 
6.)  In the event of the resignation or death of the Prime Minister
(a) The Ministry is dissolved
(b) Fresh general elections must take place
(c) The Cabinet may choose another leader
(d) The President decides what to do
7.)  The Prime Minister is said to hold office during the pleasure of the President but in reality he stays in office as long as he enjoys the confidence of 
(a) The electorate 
(b) The Lok Sabha 
(c) The party to which he belongs 
(d) Parliament 
8.)  The portfolios are allocated to the ministers by 
(a) The President 
(b) The Prime Minister 
(c) Collective decision of the Council of Ministers 
(d) Individual choice 
9.) When the Chairman of Rajya Sabha acts as President, the duties of the Chairman are performed by 
(a) Himself
(b) A newly elected Chairman
(c) The Deputy Chairman 
(d) A member of Rajya Sabha deputed by the Chairman
10.) The President may send the advice received from the Council of Ministers on a matter back to them for reconsideration. This power can be exercised by him … on the same matter.
(a) Once 
(b) Twice 
(c) Thrice 
(d) Any number of times 
Answers:


 1.  (a)
 2.  (c)
 3.  (c)
 4.  (d)
 5.  (b)
 6.  (a)
 7.  (b)
 8.  (b)
 9.  (c)
10. (a)


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?