Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_00.1
Latest SSC jobs   »   Most Important Reasoning Questions for SSC...

Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017

Dear Readers,


Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_40.1

Here we are providing a Reasoning quiz in accordance with the syllabus of  SSC Stenographer Grade ‘C’ & ‘D’ Exam 2017 and IB (ACIO). This post comprises 15 Questions of Miscellaneous Questions which will really help you get more marks in the final exam.
Q1. C is A’s father’s nephew. D is A’s cousin but not the brother of C. How is D related to C?
(a) Father
(b) Sister
(c) Mother
(d) Data insufficient

S1. Ans.(d)
Sol. C is A’s father’s nephew means C is the son of A’s father’s brother i.e., C is the cousin of A. D is also A’s cousin. D could be either sister of C or Cousin of C.

Q2. Some equations are solved on the basis of certain rule. Following the same rule find out the missing number.
1 [3] 4 = 10, 3 [4] 6 = 26, 4 [5] 7 = ?
(a) 18
(b) 24
(c) 32
(d) 38


S2. Ans.(d)
Sol. We have: 1 × 4 + 3 × 2 = 10,
3 × 6 + 4 × 2 = 26.
∴ Missing number = 4 × 7 + 5 × 2 = (28 + 10) = 38.
Direction(3): Choose one word out of the given four alternatives which will fill in the blank space and show the same relationship with the third word as between the first two.
Q3. Insulin is to Hormone as Trypsin is to ……?……
(a) Juice
(b) Liver
(c) Enzyme
(d) Digestion


S3. Ans.(c)
Sol. Second denotes the class to which the first belongs.

Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_50.1

S4. Ans.(d)
Sol. We have: 4 ×2 – 1 = 7,
7 × 2 + 1 = 15,
15 × 2 – 1 = 29,      
29 × 2 + 1 = 59,
59 × 2 – 1 = 117,
117 × 2 + 1 = 235.
So missing number = 235 × 2 – 1 = 469.
Directions (5-6): In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row-wise or column-wise. Find out this trend and choose the missing character from the given alternatives.
Q5.
5
6
7
7
4
5
9
10
11
745
460
?
(a) 535
(b) 577
(c) 755
(d) 775

S5. Ans.(b)
Sol. In 1st column, (5 × 9) + (7 × 100) = 745.
In 2nd column, (6× 10) + (4 × 100) = 460.
∴ Missing number, = (7 × 11) + (5 × 100) = 577.

Q6.
5
5
2
2
4
1
8
3
10
40
30
?
(a) 10
(b) 12
(c) 11
(d) 20

Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_60.1
Q7. How many combinations of two-digit numbers having 8 can be made from the following numbers?
8, 5, 2, 1, 7, 6
(a) 9
(b) 11
(c) 10
(d) 12


S7. Ans.(b)
Sol. The possible two-digit numbers are : 88, 85, 82, 81, 87, 86, 58, 28, 18, 78, 68.
Number of combinations = 11
Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_70.1
S8. Ans.(d)
Sol. Number of triangle = 20
Q9. What will be the difference between the sum of the odd digits and the sum of the even digits in the number 857423?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4


S9. Ans.(b)
Sol. Required difference = (5 + 7 + 3) – (8 + 4 + 2) = 15 – 14 = 1.
Q10. Which of the following combination of letters will complete the below series?
b a _ c b _ b _ b a b _
(a) acbb
(b) bacc
(c) bcaa
(d) cabb


S10. Ans.(b)
Sol. The series is babc/babc/babc. Thus, the pattern ‘babc’ is repeated.
Q11. Five friends A, B, C, D and E are standing in a row facing South but not necessarily in the same order. Only B is between A and E, C is immediate right to E and D is immediate left of A. On the basis of above information, which of the following statements is definitely true?
(a) B is to the left of A.
(b) D is third to the left of E.
(c) B is to the right of E.
(d) A is second to the left of C.


S11. Ans.(b)
Sol. The sequence : C, E, B, A, D.
Thus, (i) B is to the right of A;
(ii) D is third to the left of E;
(iii) B is to the left of E;
(iv) A is third to the left of C.
Q12.How many T’s are there in the following sequence which are immediately preceded by P but not immediately followed by S?
S  T  P  Q  T  S  P  T  R  P  T  S  R  P  S  T  Q  P  T  R  P  T  M  P  T  S
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_80.1
Q13. It is 3 o’clock in a watch. If the minute hand points towards the North-east, then the hour hand will point towards the
(a) South
(b) South-west
(c) North-west
(d) South-east

Most Important Reasoning Questions for SSC Stenographer Exam 2017_90.1
Q14. If the letters in the word UNDERTAKING are rearranged in the alphabetical order, which one will be in the middle in order after the rearrangement?
(a) G
(b) I
(c) K
(d) N


S14. Ans.(c)
Sol. Arranging the letters in alphabetical order, we have:
A D E G I K N N R T U. Clearly, K lies in the middle.
Q15. Arrange these letters into a meaningful word.
      A    E    H   R    K    N
      1    2    3    4    5    6
(a) 3, 1, 6, 5, 2, 4
(b) 4, 1, 5, 3, 2, 6
(c) 5, 3, 1, 4, 2, 6
(d) 6, 1, 5, 3, 4, 2

S15. Ans.(a)
Sol. HANKER
General Awareness section plays a crucial role in your overall performance in SSC Stenographer Grade ‘C’ & ‘D’ Exam 2017 & IB (ACIO) you can download Capsule by below link:-

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?