_00.1
Latest SSC jobs   »  
_40.1
Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

var m=6
var s=0
//var m=2
var q
function quizCount()
{
document.getElementById(‘timer’).value=m+”:”+s
s=s-1
q=setTimeout(“quizCount()”, 1000)
if (s<1)
{ m=m-1; s=59;}
if (m<0)
{
quizStop();
}
}
function quizStop()
{
clearTimeout(q)
document.getElementById('timer').value="Quiz Finished"
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
$('.ans').show();
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");
$(".s1").css("width","initial");
}
function quizReset()
{
clearTimeout(q)
document.getElementById('timer').reset();
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;
}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;
width: 100px;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;
}
.start, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;
width: 70px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 0.9em
}
.st
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;
width: 110px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 0.9em
}

var answers = [“B”,”D”,”B”,”D”,”A”,”C”,”C”,”B”,”B”,”A”,”C”,”B”,”B”,”D”,”B”], tot = answers.length;
function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}
function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only
return score;
}
function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}
$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();
$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");
$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
quizStop();
});
$('#reset').click(function(event) {
quizReset();
});
});

Q1. Muhammad Ghori was one of the greatest rulers of?
मुहम्मद गोरी किस वंश के सबसे बड़े शासकों में से एक था?

(a) Sayyid dynasty/ सैय्यद वंश
(b) Ghurid dynasty / घुरिद वंश
(c) Lodi dynasty/ लोदी वंश
(d) Mamluk dynasty/ ममलुक वंश
Solution:

Mu’izz ad-Din Muhammad Ghori also known as Muhammad of Ghor, was Sultan of the Ghurid Empire. He was one of the greatest rulers of the Ghurid dynasty and is credited with laying the foundation of Muslim rule in the Indian subcontinent.

Q2. When the rule of the Delhi sultanate began?
दिल्ली सल्तनत का शासन कब शुरू हुआ?

(a) 1106 A.D
(b) 1406 A.D
(c) 1306 A.D
(d) 1206 A.D
Solution:

The Delhi Sultanate refers to the five short-lived Muslim kingdoms of Turkic and Pashtun (Afghan) origin that ruled the territory of Delhi between 1206 and 1526 CE.

Q3. ‘Copper Jital’ were introduced by __________.
‘कॉपर जीटल’ को __________ द्वारा पेश किया गया था।

(a) Qutubuddin Aibak / कुतुबुद्दीन ऐबक
(b) Iltutmish/ इल्तुतमिश
(c) Balban / बलबन
(d) Bairam Khan/ बैरम खान
Solution:

Iltutmish introduced Silver Tanka and Copper Jital , the two coins of the Delhi Sultanate.

Q4. Vijaya Stambha is a 12th-century tower situated at Chittorgarh fort, was built by-
विजया स्तम्भ चित्तौड़गढ़ किले में स्थित एक 12 वीं शताब्दी का टॉवर है, वह किस के द्वारा निर्मित किया गया था?

(a) Rana Pratap / राणा प्रताप
(b) Bappa Raval/ बप्पा रावल
(c) Rana Sanga / राणा सांगा
(d) Rana Kumbha/ राणा कुंभा
Solution:

The Vijaya Stambha was constructed by the Mewar king, Rana Kumbha, in 1448 to commemorate his victory over the combined armies of Malwa and Gujarat led by Mahmud Khilji. The tower is dedicated to Vishnu.

Q5. Which of the following ruler introduced the Market Regulation system?
निम्नलिखित में से किस शासक ने बाजार विनियमन प्रणाली की शुरुआत की?

(a) Alauddin Khilji/ अलाउद्दीन खिलजी
(b) Iltutmish/ इल्तुतमिश
(c) Muhammad-bin-Tughlaq/ मुहम्मद-बिन-तुगलक
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

Market regulation system was introduced by Ala-ud-Din Khilji.

Q6. The Battle of Amroha was fought between an army of the Delhi Sultanate, led by Malik Kafur, and-
अमरोहा का युद्ध मलिक काफूर और __________ के नेतृत्व में दिल्ली सल्तनत की सेना के बीच लड़ा गया था?

(a) Maratha army/ मराठा सेना
(b) Pandyan army/ पांड्य सेना
(c) Mongol army / मंगोल सेना
(d) Rajputana army/ राजपुताना सेना
Solution:

The Battle of Amroha was fought on December 20 of 1305 between an army of the Delhi Sultanate, led by Malik Kafur, and a Mongol army, led by Ali Beg and Tartaq.

Q7. Muhammad-bin-Tughlaq’s silver coin was named as?
मुहम्मद-बिन-तुगलक के चाँदी के सिक्कों का क्या नाम था?

(a) Taka / टका
(b) Dinar/ दीनार
(c) Adl / अद्ल
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

Muhammad-bin-Tughlaq’s silver coin was named Adl.

Q8. Ramadeva was a ruler of which dynasty?
रामदेव किस वंश के शासक थे?

(a) Chalukya dynasty/ चालुक्य वंश
(b) Seuna dynasty/ सेउना वंश
(c) Chola dynasty/ चोल वंश
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

Ramachandra also known as Ramadeva, was a ruler of the Seuna (Yadava) dynasty of Deccan region in India.

Q9. Muhammad Bin Tughlaq ruled Delhi till-
मुहम्मद बिन तुगलक ने दिल्ली पर कब तक शासन किया?

(a) 1320 AD
(b) 1325 AD
(c) 1328 AD
(d) 1330 AD
Solution:

Muhammad bin Tughluq was the Sultan of Delhi from 1324 to 1351AD.

Q10. Arrange the following in chronological order:
निम्नलिखित को कालानुक्रमिक क्रम में व्यवस्थित करें
1. Tughlaqs 2. Lodhis
3. Sayyids 4. Ilbari Turks
5. Khiljis

(a) 4, 5, 1, 3, 2
(b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Slave Dynasty (Mamluk dynasty (1206-90))
The Khilji Dynasty (1290-1320)
The Tughlaq Dynasty (1320-1414)
The Sayyid Dynasty (1414-51)
The Lodi Dynasty (1451-1526)

Q11. Lodhi dynasty founded by Bahlul Khan Lodi by replacing the-
बाहुल खान लोदी द्वारा लोधी वंश की स्थापना किस को प्रतिस्थापित करके की गई थी?

(a) Tughlaqs dynasty/ तुगलक वंश
(b) Khiljis dynasty/ खिलजी वंश
(c) Sayyid dynasty / सैय्यद वंश
(d) Mughal dynasty/ मुगल वंश
Solution:

The Lodi dynasty (or Lodhi) was an Afghan dynasty that ruled the Delhi Sultanate from 1451 to 1526. It was the last dynasty of the Delhi Sultanate, and was founded by Bahlul Khan Lodi when he replaced the Sayyid dynasty.

Q12. Ibrahim Lodi, the last ruler of Lodi Dynasty was defeated and killed by?
लोदी वंश के अंतिम शासक इब्राहिम लोदी को किसने पराजित किया था?

(a) Akbar /अकबर
(b) Babur /बाबर
(c) Humayun/हुमायूं
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:

Ibrahim Lodhi was the last ruler of Lodhi Dynasty. He was defeated and killed in the First battle of Panipat in 1526 by Babur.

Q13. Krishnadevaraya was an emperor of which dynasty?
कृष्णदेवराय किस वंश के महाराजा थे?

(a) Sangama Dynasty / संगमा वंश
(b) Tuluva Dynasty / तुलुवा वंश
(c) Saluva Dynasty / सालुवा वंश
(d) Aravidu Dynasty/ अरविदु वंश
Solution:

Krishnadevaraya was an emperor of the Vijayanagara Empire who reigned from 1509–1529. He is the third ruler of the Tuluva Dynasty.

Q14. Who was the founder of the city of Agra?
आगरा शहर का संस्थापक कौन था?

(a) Firoz Tughlaq/ फिरोज तुगलक
(b) Muhammad-bin-Tughlaq/ मुहम्मद-बिन-तुगलक
(c) Alauddin Khilji/ अलाउद्दीन खिलजी
(d) Sikandar Lodi/ सिकंदर लोदी
Solution:

Modern Agra was founded by Sikandar Lodhi (Lodhi dynasty; Delhi Sultanate) in the 16th century.

Q15. Which among the following dynasty does not belong to the Delhi Sultanate?
निम्नलिखित राजवंशों में से कौन सा दिल्ली सल्तनत से संबंधित नहीं है?

(a) Khalji dynasty/ खिलजी वंश
(b) Ghurid dynasty/ घुरिद वंश
(c) Mamluk dynasty/ ममलुक वंश
(d) Sayyid dynasty/ सैय्यद वंश
Solution:

Five dynasties ruled over the Delhi Sultanate sequentially: the Mamluk dynasty, the Khalji dynasty, the Tughlaq dynasty, the Sayyid dynasty, and the Lodi dynasty.

               



You may also like to read:


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?