Dear Readers, for your better practice at SSC Adda, we provide you a test of 20 questions i.e. Test Of the Day(TOD) which will play a vital role in your practice. In TOD, You’ll find all 4 subjects in a single quiz. We wish you Good luck for your SSC CGL exams. We are making all the possible efforts to make your Studies fun and Interactive.

$(function() { timer.reset(780); });

00:00:00

div.timer {
border:2px #666666 solid;
width:150px;
height:35px;
line-height:35px;
font-size:28px;
font-family:”Courier New”, Courier, monospace;
text-align:center;
margin:5px;
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .stop, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 60px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“B”,”A”,”B”,”C”,”C”,”A”,”C”,”A”,”C”,”D”,”D”,”A”,”D”,”D”,”A”,”A”,”D”,”C”,”C”,”B”], tot = answers.length;
//tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
timer.reset(0);
timer.mode(0);

});

$('#reset').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#FFFFFF");
$(".s1").css("font-size","100%");
$('.ans').hide();
$( ':radio' ).prop( "checked", false );

});
});

Q1. Who of the following also had the name Devanama Priyadasi?

Chandragupta Maurya
Ashoka
Bindusara
Harsha

Q2. Kautilya’s Arthashastra deals with the aspects of

Political policies
Religious life
Social life
None of these

Q3. Who of the following was known as Amitrochates?

Chandragupta Maurya
Bindusar
Ashoka
Kautilya

Q4. The third Buddhist council during the reign of Ashoka was held at

Rajgriha
Vaishali
Pataliputra
Nalanda

Q5. Chanakya, the famous teacher of Chandragupta Maurya, was associated with

Nalanda
Vaishali
Takshashila
Vikramshila

Q6. At a college party 5 girls are sitting in a row. P is to the left of M and to the right of O. R is sitting to the right of N, but to the left of O. Who is sitting in the middle?

O
R
P
M
Solution:

Sitting order is N, R, O, P, M

Q7. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: CONSULTATION

CONSTANT
NATION
SALUTE
STATION
Solution:

There is no “E” in CONSULTATION, So SALUTE can’t be formed.

Q8. If S = 19, SUN = 54 and CAKE = 20 , then MISTAKE = ?

78
68
59
48
Solution:

MISTAKE = M + I + S + T + A + K + E = 13 + 9 + 19 + 20 + 1 + 11 + 5 = 78

Q9. If ‘+’ stands for multiplication, ‘÷’ stands for addition, ‘x’ stands for division, then what is the value of 128 + 9 ÷ 16 x 4 = ?

73
256
1156
1352
Solution:

128 + 9 ÷ 16 x 4 = ? After changing the sign =128 x 9 + 16 ÷ 4 =1152 + 4 = 1156

Q10. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation. 6 x 2 x 9 = 269 8 x 7 x 1 = 781 4 x 1 x 3 = ?

431
413
341
143

Directions (11-15): In each question, a sentence is given in which an idiom is used. The idiomatic phrase is underlined/bold. Four possible meanings of the idioms are also given. Mark the number of the correct meaning as your answer. Q11. The young manager took the responsibility of settling the dispute of agitating workers as he was regarded as having the common touch.

have the same interests as others
support of various groups
hold over workers
the ability to talk to and understand ordinary people
Solution:

common touch- the ability to get on with or appeal to ordinary people.

Q12. This reshuffling of party positions is only a straw in the wind as there are definitely going to be major policy changes ahead.

an incident that indicates how a future situation might develop
a matter of negligible concern
an action that instigates violence among employees
a policy that contains no further implication
Solution:

straw in the wind -something that shows you what might happen in the future

Q13. The articles of this journalist are acknowledged as one of the best as he takes his life in his hands to get information right from the scene of action.

kill yourself; commit suicide
make somebody’s life unpleasant of difficult
have a comfortable and enjoyable life
risk being killed, injured or attacked
Solution:

takes his life in his hands -to risk someone’s life.

Q14. The repeated requests of the teacher to maintain silence fell on deaf ears.

was overheard
was not tolerated
was ruled out
was ignored
Solution:

fell on deaf ears. -[for talk or ideas] to be ignored by the persons they were intended for.

Q15. Though the members of the team agree basically on most of the things, there are a few matters that they don’t see eye to eye.

have the same opinion
have clear vision
think clearly
argue vehemently
Solution:

see eye to eye-be in full agreement.

Q16. The wages of 10 men and 8 boys amount to Rs. 37. If 4 men together receive Re 1 more than 6 boys, what are the wages of each man and boy respectively?

2.5 and 1.5
11 and 9
3 and 4
6 and 5
Solution:

Q17. Fourteen machine can produce 500 units in 12 hours. After 4 hours of production, two more machines were started. How many more hours will it take to complete the production of 500 units?

4
5
6
7
Solution:

Q18. A cistern can be filled separately by two pipes P and Q in 45 minutes and 35 minutes respectively. A tap R at the bottom can empty the full cistern in 30 minutes. If the tap R is opened 7 minutes after the two pipes P and Q are opened then after what time from the opening of pipe R the cistern becomes full?

40th minute
61st minute
37th minute
None of these
Solution:

Q19. A can do a job in 20 days, B in 30 days and C in 60 days. If A is helped by B and C every 3rd day. How long will it take for them to complete the job?

12 days
4 days
15 days
18 days
Solution:

Q20. Two filling pipes can fill a tank in 15 hours and 12 hours respectively while a third pipe C can empty it in 20 hours when filled. If the tank is empty and all the three pipes are opened, in how much time will the tank be full?

14 hours
10 hours
6 hours
8 hours
Solution:

                                       

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD