Latest SSC jobs   »   English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

Dear Readers,
English Quiz for SSC CGL 2016_40.1

Directions (1–10): In the following questions, four alternatives are given for the Indian/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/phrase.

1.Don’t worry about the silly now. It was just a storm in a tea cup.
(1) Important matter dealt with ease
(2) hot tea being served
(3) commotion over a trivial matter
(4) confusion and chaos

Ans – c

2.The Rajput warriors set their face against the invader.
(a) became enemies
(b) turned away from
(c) faced difficulty
(d) opposed strongly

Ans – d

3.Syria is now currying favour with America.
(a) pleasing
(b) favouring
(c) obliging
(d) ingratiating itself with

Ans – d

4.Our Principal is not a man to mince matters.
(a) to confuse issues
(b) to say something mildly
(c) to mix everything together
(d) to be very modest

Ans – a

5.We tend to take for granted the conveniences of modern life.
(a) to consider
(b) to admit
(c) to accept readily
(d) to care for

Ans – c

6.The prodigal son was left high and dry by his friends, when he lost all his money.
(a) wounded
(b) alone
(c) depressed
(d) neglected

Ans – d

7.The success of his first novel completely turned his head.
(a) made him vain
(b) made him look back 
(c) changed him completely
(d) made him think

Ans – c

8.She turns up her nose at this kind of dress.
(a) despises
(b) loves
(c) sees no harm in
(d) can just tolerate

Ans – a

9.At last the rioters fell back.
(a) fell on the ground
(b) yielded
(c) ran back
(d)turned back

Ans – d

10.The Madagascar Coup attempt ended in a flasco.
(a) had no effect
(b) was an utter failure
(c) resulted in blood-shed
(d) was a disaster

Ans – b