Previous Year Partnership Questions for SSC CGL/MTS/CPO Exams: Answers

Dear maths lovers, Let your practice begins in minuteness but ends in magnificence.It is impossible to study maths properly by just reading and listening. So, practise, practise & more practise. For that, we are providing here Quant Quiz of 15 Questions on Partnership in accordance with the syllabus of SSC CGL.We have also provided Study Notes and quizzes on all the topics.

Q1. Two partners A and B start a business by investing Rs. 50,000 and Rs 40,000 respectively. What will the ratio of their profits at the end of the year?
(a) 5: 4
(b) 3: 6
(c) 4: 5
(d) 6: 3

S1. Ans.(a)
Sol. Ratio of money invested
= 50,000 : 40,000
= 5 : 4
We know, Profit = Amount × time
Here time for both are same
So, the ratio of profit is same as that of Amount invested.

Q2. A starts a business with Rs. 25,000. After 4 months B joins him with Rs. 20,000.What will be the ratio of their profit at the end of the year?
(a) 4: 8
(b) 5: 10
(c) 15: 8
(d) 9: 18

S2. Ans.(c)
Sol. A: B
(Amount × time) → (25,000 × 12) : (20,000 × 8)
Profit → 15: 8

Q3. A starts a business with Rs. 21,000/- and later B joins him with Rs. 42,000/-. After how many months did B join if the profit is distributed in equal ratio?
(a) 5
(b) 7
(c) 6
(d) 9

S3. Ans.(c)
Sol. A: B
(Amount × time) → 21,000 × 12 : 42,000 × x
According to the question,
21,000 × 12 = 42,000 × x
x = 6
He joined after 6 months

Q4. Beena and Meena started a boutique investing amounts of Rs. 35,000 and Rs. 56,000 respectively. In Beena’s share in the profit earned by them is Rs. 45,000, then what is the total profit earned?
(a) Rs. 81,000
(b) Rs. 1,27,000
(c) Rs. 72,000
(d) Rs. 1,17,000

S4. Ans.(d)
Sol. Ratio of their profit = Amount × time
= 35,000 × 12 : 56,000 × 12
= 5 : 8
According to the question,
5r → 45,000
1r → 9,000
Total profit = 13r → 13 × 9000
= 1,17,000

Q5. A and B enter into a partnership with their capitals in the ratio 7: 9. At the end of 8th month, A withdraws his capital. If they receive the profits in the ratio 8: 9, find how long B’s capital was used.
(a) 4 months
(b) 6 months
(c) 7 months
(d) 8 months

Q6. A began a business with Rs. 450 and was joined afterwards by B with Rs. 300. After how many months did B join if the profits at the end of the year were divided in the ratio 2: 1?
(a) 2 months
(b) 3 months
(c) 4 months
(d) 5 months

Q7. A and B rent a pasture for 10 months, and A puts in 90 oxen for 7 months. How many oxen can B put in for the remaining 3 months, if he pays half as much as A?
(a) 105
(b) 110
(c) 115
(d) 120

Q8. A, B and C get a video cassette for Rs. 420. If they use it for 6 hours, 10 hours and 12 hours respectively then how much rent did C pay?
(a) Rs. 180
(b) Rs. 350
(c) Rs. 250
(d) Rs. 248

S8. Ans.(a)
Sol. Ratio of time → A: B: C
= 6 : 10 : 12
= 3 : 5 : 6
Rent will be based on the ratio of time they utilised.
According to the question,
14r → 420
r → 30
C pays → 6r
= 180

Q9. A and B enter into a partnership for a year. A contributes Rs. 1500 and B Rs. 2000. After 4 months they admit C, who contributes Rs. 2250. If B withdraws his contributes after 9 months, how would they share a profit of Rs. 1200 at the end of the year?
(a) Rs. 300 per person
(b) Rs. 350 per person
(c) Rs. 400 per person
(d) Rs. 450 per person

S9. Ans.(c)
Sol. Profit = Amount × time
A: B: C
Profit → 1500 × 12 : 2000 × 9 : 2250 × 8


                  1:           1:              1

Thus, they will get an equal share of Rs. 400.

Q10. A, B and C start a business by investing Rs. 20,000 each. After 5 months A withdraws Rs. 5,000, B withdraws Rs. 4,000 and C invest Rs. 6,000 more. If at the end of the year the profit was Rs. 69,900 then what will be B’s share?
(a) Rs. 20,500
(b) Rs. 21,200
(c) Rs. 28,200
(d) Rs. 19,621

Q11. A, B and C start a business. Twice the capital of A is equal to thrice the capital of B and B’s capital is four times C’s capital. What will be C’s share if the profit earned is Rs. 2,97,000/-
(a) Rs. 27,000
(b) Rs. 1,08,000
(c) Rs. 1,10,300
(d) Rs. 1,15,000

 
Q12. A, B, C are partners in a business and their investments are in the ratio 2: 3: 4. If the ratio of their profit = 7: 1: 2. Find the ratio of time for which they invested.
(a) 21:2:3
(b) 7:1:2
(c) 2:3:4 
(d) none of these

Q13. A, B, C are partners in a business, & their investments are in the ratio 5: 7: 9. If the ratio of their timings is 3: 4: 2. Find the ratio of their profits.
(a) 15:28:18
(b) 5:8:8
(c) 1:2:1
(d) none of these
S13. Ans.(a)
Sol. Profit → Amount × time
⇒ 15: 28: 18

Q14. A, B and C start a business with a sum of Rs. 50,000. A invests Rs. 4,000 more than B and B invests Rs. 5,000 more than C. What will be A’s share if total profit is Rs. 35,000?
(a) Rs. 14,700
(b) Rs. 35,000
(c) Rs. 35,490
(d) Rs. 36,500
S14. Ans.(a)
Sol. According to the question,
A + B + C = 50,000
Investment (A) = 4000 + B
Investment (B) = 5000 + C
i.e. → C invested 5000 less than B.
Investment (C) = B – 5000
Now,
A + B + C = 50,000
(4,000 + B) + (B) + (B – 5000) = 50,000
3B – 1000 = 50,000
3B = 51,000
B = 17,000
A = 21,000
C = 12,000
Ratio of profit = 21 : 17 : 12
50r = 35,000
1r = 700
A’s share = 14700

Q15. A and C invest capital in the ratio of 2: 1 while A and B invest capital in the ratio of 3: 2. If their annual profit is Rs. 1,57,300 then what is C’s share?
(a) Rs. 36,300
(b) Rs. 58,809
(c) Rs. 48,810
(d) Rs. 47,782
S15. Ans.(a)
Sol. Investment →
A : C = 2 : 1
A : B = 3 : 2
A: B: C
6: 4: 3
According to the question,
13r → 157300
1r → 12100
C’s share → 3r
= 3 × 12100
= Rs. 36300

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD