Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 19th April

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. With which of the following three Nordic countries India has signed important agreements on the visit of PM Modi to Stockholm?
निम्नलिखित में से किन तीन नॉर्डिक देशों के साथ भारत के पीएम मोदी ने स्टॉकहोम में महत्वपूर्ण समझौतों पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) Denmark, Finland, and Iceland /डेनमार्क, फिनलैंड, और आइसलैंड
(b) Norway, Denmark and Iceland /नॉर्वे, डेनमार्क और आइसलैंड
(c) Sweden, Denmark and Iceland /स्वीडन, डेनमार्क और आइसलैंड
(d) Iceland, Norway and Sweden /आइसलैंड, नॉर्वे और स्वीडन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. WIth Sweden, Denmark and Iceland India has recently signed important agreements on the visit of PM Modi to Stockholm

Q2. The International Monetary Fund (IMF) has projected that India is expected to grow at _____________ in 2018 and _____________ in 2019. 
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) ने कहा है कि 2018 में भारत में _______ और 2019 में _______  की वृद्धि होने की उम्मीद है
(a) 7.3%, 7.7%
(b) 7.2%, 7.6%
(c) 7.1%, 7.5%
(d) 7.4%, 7.8%

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) has stated that India is expected to grow at 7.4% in 2018 and 7.8% in 2019 and would re-emerge as one of the fastest growing major economies in the period.

Q3. Name the country that has won an election to a crucial non-governmental organization committee in the United Nations. 
किस देश ने संयुक्त राष्ट्र में एक महत्वपूर्ण गैर-सरकारी संगठन समिति का चुनाव जीता है.
(a) Australia /ऑस्ट्रेलिया
(b) India /भारत
(c) Malaysia /मलेशिया
(d) Japan /जापान

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India has won an election to a crucial non-governmental organisation committee in the United Nations. It topped the election held by the Committee on Non-Governmental Organizations in the Asia Pacific States category.

Q4. Food and Agriculture organization of the United Nations has Designated fourteen new sites, since 2106 as GIAHS, including the first ones in Europe. What does ‘H’ stands for in GIAHS?
2016 के बाद से, यूरोप में पहले स्थल सहित, ग्लोबली इम्पोर्टेन्ट एग्रीकल्चर हेरिटेज सिस्टम (GIAHS) के रूप में चौदह नये स्थल को नामित किया गया है. GIAHS में ‘H’ का क्या अर्थ है?
(a) Homage
(b) Horizon
(c) Heritage
(d) Highway

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Food and Agriculture organization (FAO) has Designated fourteen new sites, since 2106 as Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS), including the first ones in Europe.

Q5. Commerce and Industry Minister has launched the Federation of Indian Export Organizations (FIEO) GlobalLinker platform for MSME exporters in New Delhi. FIEO was set up in _____________. 
वाणिज्य एवं उद्योग मंत्री ने नई दिल्ली में MSME निर्यातकों के लिए फेडरेशन ऑफ इंडियन एक्सपोर्ट ऑर्गेनाइजेशन (FIEO) ग्लोबल लिंकर मंच का शुभारंभ किया है. FIEO कब स्थापित किया गया था?
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1970
(d) 1975

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Commerce and Industry Minister launched the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) GlobalLinker platform for MSME exporters in New Delhi. This move is aimed at assisting the Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) engaged in exports. Federation of Indian Export Organisations was set up in 1965. It was set up by Union Ministry of Commerce.

Q6. The 2.5-km-long and second longest bridge of Odisha has been recently opened for public by the CM Naveen Patnaik. It has been built on which of the following river? 
ओडिशा के 2.5 किमी लंबे और दूसरे सबसे लंबे पुल को हाल ही में मुख्यमंत्री नवीन पटनायक द्वारा जनता के लिए खोला गया है. यह निम्नलिखित में से किस नदी पर बनाया गया है?
(a) Mahanadi River /महानदी नदी
(b) Krishna River /कृष्णा नदी
(c) Brahmani River /ब्रह्मनी नदी
(d) Ib river /ईब नदी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The much-awaited bridge ‘Ib Setu’ built over the Ib river in Sambalpur district was thrown open to the public by Chief Minister Naveen Patnaik. The 2.5-km-long bridge, which is the State’s second longest bridge, has been built in three years at a cost of Rs. 117.50 crore.

Q7. The  SIDM of India and the Groupement des Industries Françaises Aeronautiques et Spatiales (GIFAS) of France have signed an MoU on the sidelines of a major industrial mission in India in the field of aerospace and defence organized by GIFAS. What does SIDM stands for? 
भारत के SIDM और ग्रुपमेन्ट डेस इंडस्ट्रीज फ्रांसिएसेस एयरोनॉटिक्स एट स्पैतिअल्स (GIFAS) की सोसाइटी ने भारत में एक प्रमुख औद्योगिक मिशन के दौरान एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए. SIDM का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Society of Indian Defence Manufacturers
(b) Society of Indian Development of Manufacturers
(c) Society of Indian Dynamic Manufacturers
(d) Society of Indian Demo Manufacturers

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and the Groupement des Industries Françaises Aeronautiques et Spatiales (GIFAS) signed an MoU on the sidelines of a major industrial mission in India in the field of aerospace and defence organised by GIFAS with the support of SIDM.

Q8. The Ministry of External Affairs in cooperation with the Government of which of the following country and the United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) hosted the India-Wiesbaden Conference 2018 in New-Delhi?  
निम्नलिखित में से किस देश की सरकार और निरस्त्रीकरण मामलों के लिए संयुक्त राष्ट्र कार्यालय (UNODA) के साथ सहयोग से विदेश मंत्रालय ने नई दिल्ली में भारत-वाइस्बेडेन सम्मेलन 2018 की मेजबानी की है?
(a) USA /अमेरिका
(b) Japan /जापान
(c) Russia /रूस
(d) Germany /जर्मनी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Ministry of External Affairs in cooperation with the Government of Germany and the United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) hosted the India-Wiesbaden Conference 2018 in New-Delhi.

Q9. Bisket Jatra is the famous historical festival that has begun recently in ______________. 
बिस्केट जत्रा प्रसिद्ध ऐतिहासिक त्यौहार है जो हाल ही में ______________ में शुरू हुआ है.
(a) Pakistan /पाकिस्तान
(b) Bhutan /भूटान
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Sri Lanka /श्री लंका

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Jatra begins in Nepal. It is believed that the festival started during Malla dynasty. In Nepal, the famous Bisket Jatra is being celebrated in Bhaktapur and other parts of Kathmandu valley.

Q10. Who is the present Managing Director of International Monetary Fund? 
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष के वर्तमान प्रबंध निदेशक कौन हैं?
(a) Margaret Chan /मार्गरेट चैन
(b) Takehiko Nakao /ताकेहिको नाकाओ
(c) Ban Ki moon /बान की मून
(d) Christine Lagarde /क्रिस्टीन लैगार्डे

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Christine Lagarde is the Managing Director of International Monetary Fund. It headquarters in Washington DC, USA.

You may also like to read :