Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 28th March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. With which of the following state government, the Airport Authority of India (AAI) signed an MoU under its Corporate Social Responsibilities (CSR) initiative for the sustainable development of human settlements at villages in Kamrup district.
भारतीय हवाई अड्डा प्राधिकरण (AAI) ने कामरूप जिले के गांवों में मानव बस्तियों के सतत विकास के लिए अपनी कॉर्पोरेट सामाजिक दायित्वों (CSR) की पहल के तहत किस राज्य सरकार के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं.
(a) Punjab/पंजाब
(b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(c) Sikkim/सिक्किम
(d) Assam/असम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Airport Authority of India (AAI) signed an MoU with Assam government under its Corporate Social Responsibilities (CSR) initiative for the sustainable development of human settlements at villages in Kamrup district.


Q2. The International Solar Alliance (ISA) and the Ministry of External Affairs (MEA), signed the Host Country Agreement. The Agreement has given ISA a ________________.
अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (आईएसए) और विदेश मंत्रालय (विदेश मंत्रालय) ने मेजबान देश समझौते पर हस्ताक्षर किए. इस समझौते से आईएसए को एक ________________ दिया गया है.
(a) NATO Power/NATO पॉवर
(b) Juridical Personality/न्यायिक व्यक्तित्व
(c) Power to Enquire in Internal Matters/आंतरिक मामलों में पूछताछ करने की शक्ति
(d) Stature of Statutory Body/सांविधिक निकाय का कद

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) and the Ministry of External Affairs (MEA), signed the Host Country Agreement. The Agreement will give ISA a juridical personality and gives it power to contract, to acquire and dispose off movable and immovable properties, to institute and defend legal proceedings.

Q3. In which of the following city, Asia’s largest tulip garden Indira Gandhi Memorial Tulip Garden was opened recently for visitors?
 ______________ में पर्यटकों के लिए इंदिरा गांधी मेमोरियल ट्यूलिप गार्डन हाल ही में खोला गया. यह एशिया के सबसे बड़े ट्यूलिप उद्यान के रूप में मान्यता प्राप्त है.
(a) Srinagar/श्रीनगर
(b) Jaipur/जयपुर
(c) Chandigarh/चंडीगढ़
(d) Darjeeling/दार्जिलिंग

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Indira Gandhi Memorial Tulip Garden was opened for visitors in Srinagar, Jammu & Kashmir. It is recognized as the Asia’s largest tulip garden.

Q4. The Ministry of Finance has approved a proposal to provide government guarantee of Rs5,000 crore in the current financial year for IRFC bonds. IRFC stands for ___________________.
वित्त मंत्रालय ने आईआरएफसी बांड के लिए चालू वित्त वर्ष में 5000 करोड़ रुपये की सरकारी गारंटी प्रदान करने के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी है. IRFC का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Indian Railway Finance Company
(b) Indian Railway Fiscal Co-operation
(c) Indian Railway Finance Corporation
(d) None of the given options is true

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Ministry of Finance has approved a proposal to provide government guarantee of Rs5,000 crore in the current financial year for Indian Railway Finance Corporation (IRFC) bonds to be subscribed by Life Insurance Corporation (LIC).

Q5. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times. What does ‘I’ stands for in SWIFT?
SWIFT अपने जीपीआई ट्रैकर के विस्तार की घोषणा करता है ताकि नेटवर्क पर भेजे गए सभी भुगतान निर्देशों को कवर किया जा सके, जिससे GPI बैंक हर समय अपने सभी स्विफ्ट भुगतान निर्देशों को ट्रैक कर सकें, और उन्हें अपने सभी भुगतान गतिविधि पर पूर्ण दृश्यता प्रदान कर सकें. SWIFT में I का अर्थ क्या है?
(a) Institute
(b) Interbranch
(c) International
(d) Interbank

Show Answer
Ans.(d)
Sol. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times, and giving them full visibility over all their payments activity. SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code.

Q6. Name the city that has become the first district in the country to have 100 percent solar powered Primary Health Centers (PHC).
कौन सा शहर देश में 100 प्रतिशत सौर ऊर्जा वाले प्राथमिक स्वास्थ्य केंद्र (पीएचसी) के लिए पहला जिला बन गया है?
(a) Chandigarh/चंडीगढ़
(b) Surat/सूरत
(c) Varanasi/वाराणसी
(d) Chennai/चेन्नई

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Gujarat’s Surat district has become the first district in the country to have 100 percent solar powered Primary Health Centers (PHC). There are a total of 52 PHCs in the district and all of them are now powered by the solar system.


Q7. Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 3,21,567 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban). Name the state that has got maximum number of houses _______________.
आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय ने प्रधान मंत्रि आवास योजना (शहरी) के तहत शहरी गरीबों के लाभ के लिए 3,21,567 अधिक किफायती घरों के निर्माण को मंजूरी दे दी है. उस राज्य का नाम बताइए जिसमें घरों की अधिकतम संख्या है.
(a) Haryana/हरियाणा
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Rajasthan/राजस्थान
(d) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 3,21,567 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) with an investment of Rs18,203  crore with central assistance of Rs4,752 crore. The approval was given in the 32nd meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) held in New Delhi. Haryana gets maximum (70,671) Houses while Goa got the least (60).


Q8. The World Theatre Day has been celebrated annually on the  by ITI Centres and the international theatre community.
आईटीआई केंद्रों और अंतर्राष्ट्रीय थिएटर समुदाय द्वारा विश्व रंगमंच दिवस को सालाना ________ पर मनाया जाता है।
(a) 20 March/20 मार्च
(b) 25 March/25 मार्च
(c) 30 March/30 मार्च
(d) 27 March/27 मार्च

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The World Theatre Day has been celebrated annually on the 27th March by ITI Centres and the international theatre community. Various national and international theatre events are organized to mark this occasion.

Q9. Name the organization that was the authoritative body that approved the creation of SWIFT codes.
उस संगठन का नाम बताइए, जो कि अधिकृत संगठन था, और जिसने स्वीफ्ट कोड के निर्माण को मंजूरी दी थी.
(a) International Monetary Fund/अंतर्राष्‍ट्रीय मुद्रा कोष
(b) International Organization of Standardization/मानकीकरण के अंतर्राष्ट्रीय संगठन
(c) World Bank/विश्व बैंक
(d) UNESCO
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The International Organization of Standardization (IOS) was the authoritative body that approved the creation of SWIFT codes.
Q10. Name the organization that became the first international intergovernmental treaty-based organization to be headquartered in India.
भारत में मुख्यालय वाले पहले अंतर्राष्ट्रीय अंतरसरकारी संधि आधारित संगठन का नाम बताइए?
(a) International Organization of Standardization
(b) International Financial Reporting Standards
(c) International Solar Alliance
(d) ASIAN Union
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) became the first international intergovernmental treaty-based organization to be headquartered in India.

You may also like to read :