Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 24th March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name the Organization that has received the ‘Most Informative Pavilion’ Award in Pride of India Expo organized as part of the 105th Indian Science Congress in Imphal.
इम्फाल में 105 वें भारतीय विज्ञान कांग्रेस के हिस्से के रूप में आयोजित भारत प्रदर्शनी में ‘सर्वाधिक जानकारीपूर्ण मंडप’ पुरस्कार प्राप्त करने वाले संगठन का नाम बताएं.
(a) BHEL
(b) HAL
(c) ISRO
(d) DRDO

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Defence Research & Development Organisation (DRDO) has received the ‘Most Informative Pavilion’ Award in Pride of India Expo organized as part of the 105th Indian Science Congress at Manipur University, Imphal.


Q2. Name the Indian shooter who has shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia.
भारतीय शूटर ________________ ने सिडनी, ऑस्ट्रेलिया में सीज़न के पहले जूनियर आईएसएसएफ वर्ल्ड कप की 10 मीटर महिला एयर राइफल स्पर्धा में विश्व रिकॉर्ड को तोड़ दिया है.
(a) Arjun Babuta/अर्जुन बाबूता
(b) Elavenil Valarivan/एलवेनिल वैलेरिवन
(c) Shreya Agrawal/श्रेया अग्रवाल
(d) Zeena Khitta/ज़ीना खिट्टा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Indian shooter Elavenil Valarivan shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia. Besides her individual podium finish, Elavenil also combined with Shreya Agrawal and Zeena Khitta to claim the team gold medal.

Q3. The Minister of State for Home Affairs _______________ has inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement in Delhi.
गृह राज्य मंत्री हंसराज गंगाराम अहिर ने दिल्ली में औषध कानून प्रवर्तन पर दो दिवसीय पहले राष्ट्रीय सम्मेलन का उद्घाटन किया है
(a) Rajen Gohain/राजन गोहैन
(b) S.S. Ahluwalia/एसएस अहलूवालिया
(c) Hansraj Gangaram Ahir/हंसराज गंगाराम अहिर
(d) Vishnu Deo Sai/विष्णु देव साई

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Minister of State for Home Affairs, Hansraj Gangaram Ahir inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement in Delhi. The conference is being organised by the Narcotics Control Bureau (NCB), Ministry of Home Affairs.

Q4. Name the city that has become the first in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.
ट्रैफिक प्रबंधन के लिए डिजिटल डिस्प्ले के साथ स्वचालित स्पीड गन कैमरा स्थापित करने वाले भारत के पहले शहर का नाम बताइए.
(a) Amritsar/अमृतसर
(b) Jaipur/जयपुर
(c) Varanasi/वाराणसी
(d) Chandigarh/चंडीगढ़

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Chandigarh has become the 1st city in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.

Q5. Name the Indian state that has recently become the longest sandstone cave in the world at 24,583m, with dinosaur fossils from 66-76 million years ago.
उस भारतीय राज्य का नाम बताइए जहाँ दुनिया की सबसे लम्बी बलुआ पत्थर की गुफा खोजी गई है, जो कि 24,583 मीटर लंबी है, जिसमें 66-76 मिलियन वर्ष पूर्व के डायनासोर जीवाश्म पाए गए हैं.
(a) Assam/असम
(b) Odisha/ओडिशा
(c) Meghalaya/मेघालय
(d) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The North-eastern state Meghalaya of India, is home to the longest sandstone cave in the world at 24,583m, with dinosaur fossils from 66-76 million years ago. The sandstone cave named Krem Puri, near the village of Laitsohum in the Mawsynram, was first discovered in 2016, but during the recent 25-day expedition by the Meghalaya Adventurers’ Association (MAA), the actual length of the cave was uncovered.

Q6. A Research Council BIRAC, has recently celebrated its sixth foundation day in New Delhi with the launching of a partnership with PerkinElmer. What does ‘B’ stands for in BIRAC?
एक रिसर्च काउंसिल BIRAC ने हाल ही में नई दिल्ली में अपने छहवे फाउंडेशन दिवस का उद्घाटन किया है जिसमें पेरकिन एल्मर के साथ साझेदारी शुरू की गई थी. BIRAC में ‘B’ का अर्थ क्या है?
(a) Biological/
(b) Botanical/
(c) Botany/
(d) Biotechnology/

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) under the Department of Biotechnology celebrated its sixth foundation day in New Delhi with the launching of a partnership with PerkinElmer, the US-based multinational corporation that focused on the business areas of human and environmental health.


Q7. Name the lender that has recently got the approval by the Ministry of Corporate Affairs for the amalgamation of its wholly own subsidiary – All Bank Finance Ltd (ABFL).
उस ऋणदाता का नाम बताइए जिसे हाल ही में कॉर्पोरेट कार्य मंत्रालय द्वारा इसकी पूर्ण स्वामित्व वाली सहायक कंपनी – ऑल बैंक फाइनेंस लिमिटेड (एबीएफएल) के साथ एकीकरण की मंजूरी मिली है.
(a) Allahabad Bank/इलाहाबाद बैंक
(b) HDFC Bank/HDFC बैंक
(c) Canara Bank/कैनरा बैंक
(d) Syndicate Bank/सिंडिकेट बैंक

Show Answer
Ans.(a)
Sol. According to the officials of Allahabad Bank, the Ministry of Corporate Affairs has allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary – All Bank Finance Ltd (ABFL)-with the lender.


Q8. Name the State-run power company that has entered into a technology collaboration agreement (TCA) with HLB Power, Republic of Korea.
राज्य द्वारा संचालित बिजली उपकरण निर्माता _______ ने एचएलबी पावर, कोरिया गणराज्य के साथ एक प्रौद्योगिकी सहयोग समझौते (टीसीए) में प्रवेश किया है.
(a) IOCL
(b) BHEL
(c) BEL
(d) BEML

Show Answer
Ans.(b)
Sol. State-run power equipment maker BHEL has entered into a technology collaboration agreement (TCA) with HLB Power, Republic of Korea.

Q9. The First Indian Sign Language Dictionary was launched by Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment. It has how many words?
पहली भारतीय सांकेतिक भाषा की शब्दावली सामाजिक न्याय और सशक्तीकरण के केंद्रीय मंत्री थवार चंद गहलोत द्वारा शुरू की गई थी. इसमें कितने शब्द हैं?
(a) 4500 words/4500 शब्द
(b) 4000 words/4000 शब्द
(c) 3500 words/3500 शब्द
(d) 3000 words/3000 शब्द
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The First Indian Sign Language Dictionary of 3000 words was launched by Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment at a function. The dictionary has been developed by Indian Sign Language Research & Training Centre (ISLR&TC) under Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD).
Q10. ISRO has entered into a Technology Transfer Agreement (TTA) with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), to transfer the technology for the manufacture of _________________.
इसरो ने भारत हेवी इलेक्ट्रिकल्स लिमिटेड (बीएचईएल) के साथ एक प्रौद्योगिकी हस्तांतरण समझौते (टीटीए) में प्रवेश किया है, जो _________________ के निर्माण के लिए प्रौद्योगिकी को स्थानांतरित करने के लिए है.
(a) Remote sensing satellites/रिमोट सेंसिंग सैटेलाइट
(b) Light Weighted Parts/लाइटवेट पार्ट्स
(c) Li-Ion cells/ली-आयन सेल्स
(d) Advanced Mechatronic Equipment/उन्नत मेक्ट्रोनिक उपकरण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. ISRO has entered into a Technology Transfer Agreement (TTA) with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), to transfer the technology for the manufacture of space grade Li-Ion cells. The TTA was signed at ISRO Headquarters, Bengaluru.

Q11. Name the person who has been named as CEO of Vodafone-Idea India Merged Entity.
वोडाफोन-आइडिया इंडिया मर्ज इकाई के सीईओ के रूप में नामित व्यक्ति का नाम बताइए.
(a) Mahima Jain/महिमा जैन
(b) Kripal Sindhu/कृपाल सिंधु
(c) Mohammad Tabrez/मोहम्मद तबेरेज़
(d) Balesh Sharma/बालेश शर्मा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Vodafone Group Plc’s Indian unit and Idea Cellular, which are in the process of merging their operations to create the country’s biggest telecoms carrier, named Vodafone veteran Balesh Sharma as the new chief executive for the combined venture. Sharma is currently the chief operating officer at Vodafone India.

Q12. The 45th President of USA Donald Trump has announced that the former U.N. Ambassador _____________ will be the New US National Security Adviser.
संयुक्त राज्य अमेरिका के 45 वें राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रम्प ने घोषणा की है कि पूर्व यू.एन. राजदूत _____________ नई अमेरिकी राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार होंगे.
(a) John Bolton/जॉन बोल्टन
(b) H.R. McMaster/एच. आर. मैकमास्टर
(c) Michael Flynn/माइकल फ्लिन
(d) Susan Rice/सुसान राइस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The 45th President of USA Donald Trump has announced that the former U.N. Ambassador John Bolton will be the New US National Security Adviser. He would replace present National Security Adviser H.R. McMaster.


Q13. World Tuberculosis Day is organized on _________________ to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic.
टीबी के विनाशकारी स्वास्थ्य, सामाजिक और आर्थिक परिणामों के बारे में सार्वजनिक जागरूकता बढ़ाने के लिए और विश्व टीबी महामारी को खत्म करने के प्रयासों को बढ़ाने के लिए विश्व टीबी दिवस ________ पर मनाया जाता है।.
(a) 28 March/28 मार्च
(b) 26 March/26 मार्च
(c) 22 March/22 मार्च
(d) 24 March/24 मार्च

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Each year we commemorate World Tuberculosis Day on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic. The date marks the day in 1882 when Dr. Robert Koch announced that he had discovered the bacterium that causes TB. The theme of World TB Day 2018 – “Wanted: Leaders for a TB-free world”.

Q14. The Founder and the first Chairman of ISRO was _____________________.
इसरो के संस्थापक और प्रथम अध्यक्ष थे _____________________.
(a) C. V. Raman/सी वी रमन
(b) Vikram Ambalal Sarabhai/विक्रम अंबलाल साराभाई
(c) Homi J Bhabha/होमी जे भाभा
(d) Satyendra Nath Bose/सत्येंद्र नाथ बोससत्येंद्र नाथ बोस
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Founder and 1st Chairman of ISRO is Vikram Ambalal Sarabhai. It Headquarters in Bengaluru, Karnataka. Dr K. Sivan is the Chairman of ISRO. 

Q15. The theme of World Tuberculosis Day 2018 is ______________________.
विश्व टीबी दिवस 2018 का विषय ______________________ है.
(a) Reach the 3 million to End TB
(b) None of the given theme is true
(c) United to End TB
(d) Wanted: Leaders for a TB-free world
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Each year we commemorate World Tuberculosis Day on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic. The date marks the day in 1882 when Dr. Robert Koch announced that he had discovered the bacterium that causes TB. The theme of World TB Day 2018 – “Wanted: Leaders for a TB-free world”.


You may also like to read :




  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD