Current Affairs Questions for Govt. Exams: 9th March 2019

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Indore has bagged the cleanest city award for the third straight year under Swachh Survekshan, 2019. Which among the following area got the cleanest small city award?
इंदौर को स्वच्छ सर्वेक्षण, 2019 के तहत लगातार तीसरे वर्ष में सबसे स्वच्छ शहर रहने के लिए पुरस्कार प्रदान किया गया है। निम्नलिखित में से किसे क्लीनेस्ट स्माल सिटी का पुरस्कार मिला है?
(a) BMC/ बी.एम.सी.
(b) AFMC/ एएफएमसी
(c) GDA/ जी.डी.ए.
(d) NDMC/ एनडीएमसी

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Indore has bagged the cleanest city award for the third straight year under Swachh Survekshan, 2019. President Ram Nath Kovind presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi. New Delhi Municipal Council (NDMC) area got the cleanest small city award.

Q2. The Ministry of Women and Child Development and _______________ entered into an MoU aimed at improving women livelihood and empowering them.
महिला और बाल विकास मंत्रालय और _______________ ने महिलाओं की आजीविका में सुधार लाने तथा उन्हें सशक्त बनाने के उद्देश्य से एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये।
(a) Ministry of Corporate Affairs/ कॉर्पोरेट कार्य मंत्रालय
(b) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship/ कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय
(c) Ministry of Home Affairs/ गृह मंत्रालय
(d) Ministry of External Affairs/ विदेश मंत्रालय

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Women and Child Development and the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship entered into an MoU aimed at improving women livelihood and empowering them through skill development. The MOU was signed in the presence of Smt. Maneka Sanjay Gandhi, Minister, Women and Child Development and Shri. Dharmendra Pradhan, Minister, Skill Development and Entrepreneurship.
Q3. Name the Mizoram Governor who has recently stepped down from his post.
हाल ही में अपने पद से इस्तीफा देने वाले मिज़ोरम के राज्यपाल का नाम बताइए।
(a) Jagadish Mukhi/ जगदीश मुखी
(b) Draupadi Murmu/ द्रौपदी मुर्मू
(c) Kummanam Rajasekharan/ कुम्मनम राजशेखरन
(d) Brig. B D Mishra/ ब्रिगेडियर बीडी मिश्रा
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Mizoram Governor Kummanam Rajasekharan has stepped down from his post. Governor of Assam, Prof. Jagdish Mukhi, has been given temporary charge of the Aizawl Raj Bhavan. Mr. Rajasekharan, who was former State president of the BJP in Kerala, had been sworn in as Governor of Mizoram in May 2018.

Q4. Name the Indian-American television personality and food expert who has been appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its newest Goodwill Ambassador, supporting the agency’s fight against inequality and discrimination around the world.
उस भारतीय-अमेरिकी टेलीविज़न शख्सियत और खाद्य विशेषज्ञ का नाम बताइए, जिसे संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम (UNDP) ने अपने नए गुडविल अम्बेज़डर के रूप में नियुक्त किया है, जो विश्व भर में असमानता और भेदभाव के खिलाफ एजेंसी की संघर्ष का समर्थन करता है।
(a) Padma Lakshmi/ पद्म लक्ष्मी
(b) Subbalakshmi/ सुब्बालक्ष्मी
(c) M G Balarama/ एम जी बलराम
(d) Saroj Rani/ सरोज रानी

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Indian-American television personality and food expert Padma Lakshmi has been appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its newest Goodwill Ambassador, supporting the agency’s fight against inequality and discrimination around the world.

Q5. International Women’s Day is being observed on ___________.
अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस ___________ पर मनाया जाता है-
(a) 1st March/1 मार्च
(b) 3rd March/3 मार्च
(c) 5th March/5 मार्च
(d) 8th March/8 मार्च

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. International Women’s Day is being observed on 08th March. Governments, NGOs and other organisations across the world observe the day on the 8th of March every year to highlight the achievements of women. The theme for this year’s women’s day is ‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’.

Q6. Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri has launched an app where all the three modules- Conversion, Substitution and Mutation related to properties have been made online. Name the app.
हाउसिंग एंड अर्बन अफेयर्स मिनिस्टर हरदीप पुरी ने एक ऐप लॉन्च किया है, जिसने तीनों मॉड्यूल्स- प्रॉपर्टीज से संबंधित कन्वर्सेशन, म्यूटेशन और म्यूटेशन को ऑनलाइन कर दिया गया है। ऐप का नाम बताएं।
(a) m-Dharti/ एम-धरती
(b) m-Bhoomi/ एम-भूमि
(c) e-Dharti/ ई-धरती
(d) e-Bhoomi/ ई-भूमि

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri has launched e-Dharti app where all the three modules- Conversion, Substitution and Mutation related to properties have been made online. The payment system in Land and Development Office, L&DO has also been completely digitized.
Q7. Name the person who has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia.
उस व्यक्ति का नाम बताइए जिन्हें सऊदी अरब में भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है।
(a) Prof Aruna Ali/ प्रोफेसर अरुणा अली
(b) Dr. Ausaf Sayeed/ डॉ. औसाफ सईद
(c) Dr. Abdur Khalid/ डॉ. अब्दुर खालिद
(d) Dr. A K Hameed/ डॉ. एके हमीद

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Dr. Ausaf Sayeed, presently High Commissioner of India to the Republic of Seychelles, has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia.

Q8. The Ministry of Women and Child Development is headed by (Minister) _____________ .
महिला और बाल विकास मंत्रालय (मंत्री) _____________ है।
(a) Smt. Maneka Gandhi/ श्रीमती मेनका गांधी
(b) Smriti Irani/ स्मृति ईरानी
(c) Sushma Swaraj/ सुषमा स्वराज
(d) Nirmala Sitharaman/ निर्मला सीतारमण

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Women and Child Development is headed by Smt. Maneka Sanjay Gandhi, Minister; Mr. Shankar Aggarwal is the Secretary and Mr. A.B.Joshi and Ms. Preeti Sudan are Additional Secretaries of the Ministry of Women and Child Development.

Q9. What is the currency of Saudi Arabia?
सऊदी अरब की मुद्रा क्या है?
(a) Saudi dinar/ सऊदी दीनार
(b) Saudi baht/ सऊदी बात
(c) Saudi dollar/ सऊदी डॉलर
(d) Saudi riyal/ सऊदी रियाल
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Saudi Arabia Capital: Riyadh, Currency: Saudi riyal.


Q10. International Women’s Day was observed recently. The theme for this year’s women’s day was ___________.
अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस हाल ही में मनाया गया। इस वर्ष के महिला दिवस का विषय ___________ था।
(a) Women Impowerment, Empowering society
(b) Maintain Women Dignity
(c) Empowering Women with sustainable development
(d) Think Equal, Build Smart, Innovate for Change

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. International Women’s Day is being observed on 08th March. Governments, NGOs and other organisations across the world observe the day on the 8th of March every year to highlight the achievements of women. The theme for this year’s women’s day is ‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’.

 

You may also like to read:

SSC Calendar 2019-20 Out: Check CGL, CHSL, MTS, JE Exam Dates

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan

holi