Current Affairs Questions for Govt. Exams: 9th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Praful Patel has become the first Indian to be elected as a member of FIFA Executive Council. He is __________.
प्रफुल्ल पटेल फीफा कार्यकारी परिषद के सदस्य के रूप में चुने जाने वाले पहले भारतीय बन गए हैं। वह है __________।
(a) President of AIBA/ एआईबीए के अध्यक्ष
(b) Chairman of AIBA/ एआईबीए के चेयरमैन
(c) President of AIFF/ एआईएफएफ के अध्यक्ष
(d) Chairman of AIFF/ एआईएफएफ के चेयरमैन

Ans.(c)
Sol. Praful Patel, president of All India Football Federation (AIFF), has become the first Indian to be elected as a member of FIFA Executive Council. Patel got 38 votes out of the total 46 votes, which only shows how highly he is regarded by the fellow Asian nations.

Q2. Name the Biologist who helped decipher the genetic code and jointly won the 2002 Nobel Prize in Physiology or Medicine, who passed away recently.
उस जीवविज्ञानी का नाम बताइए, जिन्होंने आनुवांशिक कोड को समझने में मदद की और संयुक्त रूप से 2002 में फिजियोलॉजी या मेडिसिन में नोबेल पुरस्कार जीता, जिनका हाल ही में निधन हो गया।
(a) William C. Campbell / विलियम सी. कैंपबेल
(b) Sydney Brenner/ सिडनी ब्रेनर
(c) Robert Edwards/ रॉबर्ट एडवर्ड्स
(d) Joseph E. Murray/ जोसेफ ई. मरे

Ans.(b)
Sol. Biologist Sydney Brenner who helped decipher the genetic code and jointly won the 2002 Nobel Prize in Physiology or Medicine, passed away at the age of 92.

Q3. Name the player who won in Men’s Singles category in 2019 Malaysia Open.
2019 मलेशिया ओपन में पुरुष एकल वर्ग में जीतने वाले खिलाड़ी का नाम बताइए।
(a) Chen Long/ चेन लॉन्ग
(b) Viktor Axelsen/ विक्टर एक्सेलसेन
(c) Joko Suprianto/ जोको सुप्रियोन्तो
(d) Lin Dan/ लिन डैन

Ans.(d)
Sol. The 2019 Malaysia Open, officially the CELCOM AXIATA Malaysia Open 2019, is a badminton tournament which takes place at Axiata Arena in Malaysia. It has a total purse of $700,000. The sports event was held in Kuala Lumpur, the capital city of Malaysia. Lin Dan of China won in Men’s Singles category after defeating Chen Long of China. Tai Tzu-ying of Chinese Taipei won in Women’s singles after defeating Japan’s Akane Yamaguchi.

Q4. What is the theme of World Health Day 2019?
विश्व स्वास्थ्य दिवस 2019 का विषय क्या है?
(a) Health Priority on Top
(b) Universal health coverage: Everyone, Everywhere
(c) Beat Diabetes
(d) Depression, Let’s Talk

Ans.(b)
Sol. April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. The theme of World Health Day 2019 is ‘Universal health coverage (UHC): Everyone, Everywhere’, according to WHO.

Q5. Rabat is the capital city of ____________.
राबत किस देश की राजधानी है?
(a) Malaysia/ मलेशिया
(b) Italy/ इटली
(c) Laos/ लाओस
(d) Morocco/ मोरक्को

Ans.(d)
Sol. Morocco Capital: Rabat, Currency: Moroccan dirham.

Q6. Name the player who won in women’s Singles category in 2019 Malaysia Open.
2019 मलेशिया ओपन में महिला एकल वर्ग में जीतने वाली खिलाड़ी का नाम बताइए।
(a) Marjorie Barrett/ मार्जोरी बैरेट
(b) Akane Yamaguchi/ अकाने यामागुची
(c) Tonny Ahm/) टोनही अहम्
(d) Tai Tzu-ying/ ताई त्ज़ु-यिंग

Ans.(d)
Sol. The 2019 Malaysia Open, officially the CELCOM AXIATA Malaysia Open 2019, is a badminton tournament which takes place at Axiata Arena in Malaysia. It has a total purse of $700,000. The sports event was held in Kuala Lumpur, the capital city of Malaysia. Lin Dan of China won in Men’s Singles category after defeating Chen Long of China. Tai Tzu-ying of Chinese Taipei won in Women’s singles after defeating Japan’s Akane Yamaguchi.

Q7. World Health Day is organized across the world on ___________.
विश्व स्वास्थ्य दिवस ___________ पर दुनिया भर में आयोजित किया जाता है।
(a) 19 April/19 अप्रैल
(b) 5 April /5 अप्रैल
(c) 7 April/7 अप्रैल
(d) 9 April/9 अप्रैल

Ans.(c)
Sol. April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. The theme of World Health Day 2019 is ‘Universal health coverage (UHC): Everyone, Everywhere’, according to WHO.

Q8. The joint military exercise between Morocco and the US kicked off in southern Morocco. What is the name of this exercise?
मोरक्को और अमेरिका के बीच संयुक्त सैन्य अभ्यास दक्षिणी मोरक्को में आयोजित किया गया। इस अभ्यास का नाम क्या है?
(a) Lincon Power/ लिनकॉन पावर
(b) African Lion/ अफ्रीकी लायन
(c) Morrus Link/ मॉरस लिंक
(d) USMORE

Ans.(b)
Sol. The joint military exercise between Morocco and the US, “African Lion 2019,” kicked off in southern Morocco. The exercise marks the participation of thousands of military officers.

Q9. Name the company that has been named as the ‘Global Slag Company of the Year’ at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019.
14 वें ग्लोबल स्लैग सम्मेलन और प्रदर्शनी 2019 में उस कंपनी का नाम बताएं जिसे ग्लोबल स्लैग कंपनी ऑफ द ईयर ’ का ख़िताब दिया गया है?
(a) Mittal Steel/ मित्तल स्टील
(b) Bhushan Steel/ भूषण स्टील
(c) Reliance Steel/ रिलायंस स्टील
(d) Tata Steel/ टाटा स्टील

Ans.(d)
Sol. Tata Steel has been named as the ‘Global Slag Company of the Year’ at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019. The conference was held recently in Aachen, Germany. It is one of the largest global annual slag event, attended by major steelmakers, steel mill service providers & associated companies.

Q10. With which of the following council/company, the Indian Navy has inked an MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy?
निम्नलिखित में से किस परिषद / कंपनी के साथ, भारतीय नौसेना ने भारतीय नौसेना के लिए उन्नत प्रौद्योगिकियों के संयुक्त अनुसंधान और विकास के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किया है?
(a) TATA/ टाटा
(b) CII/ सी.आई.आई.
(c) Reliance Defence/ रिलायंस डिफेंस
(d) CSIR/ सी.एस.आई.आर.

Ans.(d)
Sol. The Indian Navy and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) inked an MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy. This will be a collaborative arrangement between labs of CSIR, the Indian Navy and Indian industry.

Q11. Who is the present and 23rd Chief of Naval Staff of Indian Navy?
भारतीय नौसेना के नौसेना स्टाफ के वर्तमान और 23 वें प्रमुख कौन हैं?
(a) Vice Admiral Karambir Singh/ वाइस एडमिरल करमबीर सिंह
(b) Admiral Girish Luthra/ एडमिरल गिरीश लूथरा
(c) Admiral Sunil Lanba/ एडमिरल सुनील लांबा
(d) Vice Admiral Girish Lamba/ वाइस एडमिरल गिरीश लांबा

Ans.(c)
Sol. Admiral Sunil Lanba is the 23rd and present Chief of Naval Staff.
Vice Admiral Karambir Singh will take over as the 24th Navy chief on 31st May, 2019.

Q12. With which of the following Bank, National Thermal Power Corporation has inked a term-loan agreement to raise Rs 2,000 crore, which would be used to part finance its capital expenditure?
निम्नलिखित में से किस बैंक के साथ, नेशनल थर्मल पावर कॉरपोरेशन ने 2,000 करोड़ रुपये जुटाने के लिए एक टर्म-लोन समझौता किया है, जिसका उपयोग अपने पूंजीगत व्यय को वित्त करने के लिए किया जाएगा?
(a) Canara Bank/ केनरा बैंक
(b) IDBI Bank/ आईडीबीआई बैंक
(c) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(d) Bank of India/ बैंक ऑफ इंडिया

Ans.(a)
Sol. State-run power giant National Thermal Power Corporation has inked a term-loan agreement with Canara Bank to raise Rs 2,000 crore, which would be used to part finance its capital expenditure.

Q13. Name the country’s first indigenously designed and developed artillery gun that was recently inducted in the Indian Army.
देश की पहली स्वदेशी रूप से डिजाइन और विकसित आर्टिलरी गन का नाम बताएं जिसे हाल ही में भारतीय सेना में शामिल किया गया था।
(a) Boforce/ बोफोर्स
(b) Nag/ नाग
(c) Dhanush/ धनुष
(d) Sarp/ सर्प

Ans.(c)
Sol. In a major boost to India’s firepower, country’s first indigenously designed and developed Dhanush artillery gun was inducted in the Indian Army during a ceremony held at Ordnance Factory in Jabalpur, MP. Dhanush 155mm/45 calibre towed gun system can be deployed in all types of terrains.

Q14. Vice President Venkaiah Naidu conferred President’s Certificate of Honour and Maharshi Badrayan Vyas Samman Awards at New Delhi. The award of the Certificate of Honour was introduced in the year _________.
उपराष्ट्रपति वेंकैया नायडू ने राष्ट्रपति के सम्मान पत्र और नई दिल्ली में महर्षि बादरायण व्यास सम्मान से सम्मानित किया। सम्मान पत्र पुरस्कार वर्ष _________ में आरम्भ किया गया था।
(a) 1978
(b) 1968
(c) 1948
(d) 1958

Ans.(d)
Sol. Vice President Venkaiah Naidu conferred President’s Certificate of Honour and Maharshi Badrayan Vyas Samman Awards at New Delhi. The award of the Certificate of Honour was introduced in the year 1958 to honour the scholars of Sanskrit, Arabic and Persian Languages.

Q15. The Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to Reduce the policy repo rate to 6.0% from _________ with immediate effect.
मौद्रिक नीति समिति (MPC) ने अपनी बैठक में पॉलिसी रेपो दर को _________ से तत्काल प्रभाव से घटाकर 6.0% करने का निर्णय लिया।
(a) 6.50%
(b) 6.25%
(c) 6.75%
(d) 6.45%

Ans.(b)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting today decided to Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.0% from 6.25% with immediate effect.

You may also like to read: