Current Affairs Questions for Govt. Exams: 8th March 2019

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Janaushadhi Diwas is being celebrated across the country on-
देशभर में जनऔषधि दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 13th March/13 मार्च
(b) 10th March/10 मार्च
(c) 06th March/06 मार्च
(d) 07th March/07 मार्च

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Janaushadhi Diwas is being celebrated across the country on 07th March. Prime Minister Narendra Modi will address five thousand Janaushadhi stores across the country through video-conferencing on the occasion.

Q2. In which state, ancient tribal language Gondi will be taught at tribal districts?
किस राज्य में, प्राचीन आदिवासी भाषा गोंडी आदिवासी जिलों में पढ़ाई जाएगी?
(a) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश
(d) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. In Madhya Pradesh, ancient tribal language Gondi will be taught in tribal districts. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has decided to include Gondi in the primary education curriculum of the state’s tribal-dominated districts.
Q3. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has laid the foundation stone for the Dehradun-Mussoorie ropeway project which is considered to be a tourist novelty. The __________________ ropeway project is expected to be completed in three years.
उत्तराखंड के मुख्यमंत्री त्रिवेंद्र सिंह रावत ने देहरादून-मसूरी रोपवे परियोजना की आधारशिला रखी है, जिसे पर्यटकों के लिए उपहार माना जा रहा है। _____________ की रोपवे परियोजना के तीन वर्षों में पूरा होने की उम्मीद है।
(a) Rs 2000-crore/2000-करोड़ रु.
(b) Rs 1000-crore/1000-करोड़ रु.
(c) Rs 1500-crore/1500-करोड़ रु.
(d) Rs 300-crore/300-करोड़ रु.

Show Answer



S3. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has laid the foundation stone for the Dehradun-Mussoorie ropeway project which is considered to be a tourist novelty. The Rs 300-crore ropeway project is expected to be completed in three years.

Q4. Which country has announced to expel German ambassador Daniel Kriener from the country recently?
हाल ही में किस देश ने जर्मन राजदूत डेनियल क्रिएनर को देश से निष्कासित करने की घोषणा की है?
(a) Venezuela/ वेनेजुएला
(b) Israel/ इजराइल
(c) Paraguay / पैराग्वे
(d) Spain/ स्पेन

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. The Venezuelan government has announced to expel German ambassador Daniel Kriener from the country. President Nicolas Maduro’s embattled government has declared the German ambassador persona non grata and ordered him to leave the country within 48 hours.

Q5. Just in time for International Women’s Day, __________________ announced that it will be conducting the first-ever, all-female spacewalk.
अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस के उपलक्ष्य में, __________________ ने घोषणा की कि वह पहली बार, सभी-महिलाओं के लिए स्पेसवॉक का आयोजन करेगा।
(a) SpaceX/ स्पेस एक्स
(b) ISRO/ इसरो
(c) NASA/ नासा
(d) JAXA/ जाक्सा

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Just in time for International Women’s Day, NASA announced that it will be conducting the first-ever, all-female spacewalk. Astronauts Christina Koch and Anne McClain will exit the International Space Station on March 29, 35 years after the first woman performed a spacewalk. They’ll be guided from the ground by flight director Mary Lawrence, and flight controllers Jackie Kagey and Kristen Facciol.

Q6. Which of the following country has become a member of the International Criminal Court recently?
निम्नलिखित में से कौन सा देश हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय अपराध न्यायालय का सदस्य बन गया है?
(a) Singapore/ सिंगापुर
(b) Malaysia/ मलेशिया
(c) Burundi/ बुरुंडी
(d) Philippines/ फिलीपींस

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Malaysia has become a member of the International Criminal Court. The ICC is the world’s only permanent war crimes court and aims to prosecute the worst abuses when national courts are unable or unwilling. Malaysia becomes the 124th member of the court since its establishment in 2002.
Q7. Which Bank has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company to take advantage of HDFC Life’s expertise in life insurance products, distribution and customer service recently?
हाल ही में किस बैंक ने जीवन बीमा उत्पादों, वितरण और ग्राहक सेवा में एचडीएफसी लाइफ की विशेषज्ञता का लाभ उठाने के लिए निजी जीवन बीमा कंपनी एचडीएफसी लाइफ इंश्योरेंस कंपनी के साथ एक अनुबंध पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) Bank of Baroda/ बैंक ऑफ बड़ौदा
(b) Punjab National Bank/ पंजाब नेशनल बैंक
(c) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(d) United Bank of India/ यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. United Bank of India has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company. Through this partnership, United Bank’s customers will be able to take advantage of HDFC Life’s expertise in life insurance products, distribution and customer service.

Q8. __________________ and the National Health Authority (NHA) have formed a working group on the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY).
_______________ और राष्ट्रीय स्वास्थ्य प्राधिकरण (NHA) ने आयुष्मान भारत प्रधानमंत्री जन आरोग्य योजना (AB-PMJAY) के लिए एक कार्य दल का गठन किया है।
(a) IRDAI/ आईआरडीए
(b) NABARD/ नाबार्ड
(c) SEBI/ सेबी
(d) TRAI/ ट्राई

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) and the National Health Authority (NHA) have formed a working group on the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY). The joint working group, to be chaired by Dinesh Arora, Deputy CEO of NHA, will have 10 members from both the organisations.

Q9. Which of the following international organisation has cut forecasts again for the global economy in 2019 and 2020, following on from previous downgrades in November, as it warned that trade disputes and uncertainty over Brexit would hit world commerce and businesses recently?
निम्नलिखित में से किस अंतर्राष्ट्रीय संगठन ने वैश्विक अर्थव्यवस्था के लिए पिछले वर्ष नवम्बर में हुए डाउनग्रेड के चलते 2019 और 2020 में फिर से पूर्वानुमानों में कटौती की है, क्योंकि हाल ही में इसने चेतावनी दी थी कि ब्रेक्सिट पर व्यापार विवाद और अनिश्चितता विश्व वाणिज्य और व्यवसायों को प्रभावित करेंगे?
(a) WTO
(b) IMF
(c) World Bank
(d) OECD

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. The OECD cut forecasts again for the global economy in 2019 and 2020, following on from previous downgrades in November, as it warned that trade disputes and uncertainty over Brexit would hit world commerce and businesses. The Organisation for Economic Co-Operation & Development forecast in its interim outlook report that the world economy would grow 3.3 percent in 2019 and 3.4 percent in 2020. Those forecasts represented cuts of 0.2 percentage points for 2019 and 0.1 percentage points for 2020, compared to the OECD’s last set of forecasts in November.


Q10. Malaysia becomes the ____________________ member of the court since its establishment in 2002.
2002 में कोर्ट की स्थापना के बाद मलेशिया ____________________ सदस्य बन गया है।
(a) 127th/127वां
(b) 123rd/123वां
(c) 124th/124वां
(d) 119th/119वां

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Malaysia has become a member of the International Criminal Court. The ICC is the world’s only permanent war crimes court and aims to prosecute the worst abuses when national courts are unable or unwilling. Malaysia becomes the 124th member of the court since its establishment in 2002.