Current Affairs Questions for Govt. Exams: 7th March 2019

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Under the TMA scheme, the government would reimburse a certain portion of freight charges and provide assistance for marketing of agricultural produce. What is full form of TMA?
टीएमए योजना के तहत, सरकार माल ढुलाई प्रभार के एक निश्चित हिस्से की प्रतिपूर्ति करेगी और कृषि उपज के विपणन के लिए सहायता प्रदान करेगी। TMA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Transport and Marketing Association
(b) Transport and Marketing Assistance
(c) Transport and Marketing Assembly
(d) Transport and Management Assistance

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. The government has introduced a scheme for providing financial assistance for transport and marketing of agriculture products with a view to boosting export of farm commodities to certain countries in Europe and North America. Under the Transport and Marketing Assistance (TMA) scheme, the government would reimburse a certain portion of freight charges and provide assistance for marketing of agricultural produce. The scheme covers freight and marketing assistance for export by air as well as by sea (both normal and refrigerated cargo).

Q2. How many Nobel prize in literature will be awarded this year, to make up for the lack of one in 2018 while the scandal-plagued Swedish Academy attempted to get its house in order?
वर्ष 2018 में स्वीडिश अकादमी के स्कैंडल के कारण नोबल पुरस्कार नहीं दिया गया था, उसी की प्रतिपूर्ति करने के लिए इस वर्ष साहित्य के कितने नोबेल पुरस्कारों से सम्मानित किया जाएगा?
(a) five/ पांच
(b) four/ चार
(c) three/ तीन
(d) two/ दो

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Two Nobel prizes in literature will be awarded this year, to make up for the lack of one in 2018 while the scandal-plagued Swedish Academy attempted to get its house in order. Last year’s Nobel was withheld for the first time since 1949 after the Swedish Academy, the august institution that selects the winners was hit with a sexual misconduct scandal that saw the husband of one member imprisoned for rape.
Q3. The ______________ edition of the bilateral joint exercise between India and Oman, Al Nagah 2019 will begin from 12th of this month (March) at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman.
भारत और ओमान के बीच द्विपक्षीय संयुक्त अभ्यास का ______________ संस्करण, अल नगाह 2019 इसी महीने (मार्च) की 12 तारीख से ओमान के जबल अल अख़दर पर्वत पर आरम्भ होगा।
(a) seventh/ सातवाँ
(b) fifteen/ पंद्रहवां
(c) third/ तीसरा
(d) two/ दूसरा

Show Answer



S3. Ans.(c)
Sol. The third edition of the bilateral joint exercise between India and Oman, Al Nagah 2019 will begin from 12th of this month (March) at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman. It will continue till 25th of March. In the exercise, both the armies will exchange expertise and experience in tactics, weapon handling and firing.

Q4. Which of the following country has expressed concern that the country will face a graver and more complicated environment to development, amid an ongoing trade war with the US and continued economic slowdown recently?
निम्नलिखित में से किस देश ने चिंता व्यक्त की है कि देश अमेरिका के साथ चल रहे व्यापार युद्ध और हाल ही में जारी आर्थिक मंदी के बीच विकास के लिए एक गंभीर और अधिक जटिल वातावरण का सामना करेगा?
(a) Japan/ जापान
(b) India/ भारत
(c) North Korea/ उत्तर कोरिया
(d) China/ चीन

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Chinese Premier Li Keqiang has expressed concern that the country will face a graver and more complicated environment to development, amid an ongoing trade war with the US and continued economic slowdown. The world’s second-largest economy has slashed its GDP target to 6.00 to 6.50 percent this year.

Q5. The Government of India, the State Government of Chhattisgarh and the World Bank signed a ________________ Loan Agreement to support the State’s Reforms in Expenditure Management.
भारत सरकार, छत्तीसगढ़ राज्य सरकार और विश्व बैंक ने व्यय प्रबंधन में राज्य के सुधारों का समर्थन करने के लिए ________________ के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए।
(a) USD 25.2 Million/25.2 मिलियन डॉलर
(b) USD 10.3 Million/10.3 मिलियन डॉलर
(c) USD 50.7 Million/50.7 मिलियन डॉलर
(d) USD 43.1 Million/43.1 मिलियन डॉलर

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. The Government of India, the State Government of Chhattisgarh and the World Bank signed a $25.2 Million Loan Agreement to support the State’s Reforms in Expenditure Management. This support will cover Expenditure Planning, Investment Management, Budget Execution, Public Procurement, and Accountability.

Q6. Women officers can now get permanent commissions in ______________ branches of the Indian Army.
महिला अधिकारी अब भारतीय सेना की ______________ शाखाओं में स्थायी कमीशन प्राप्त कर सकती हैं।
(a) 05
(b) 65
(c) 10
(d) 35

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Women officers can now get permanent commissions in 10 branches of the Indian Army, the government announced. The Defence Ministry stated that it has taken necessary steps to ensure that women, who were earlier inducted for short service commission (SSC), get permanent commission in the armed forces.
Q7. Who was named the youngest self-made billionaire of all time by Forbes magazine, thanks to the booming cosmetics company she founded three years ago?
तीन वर्ष पहले स्थापित की गई सौंदर्य प्रसाधन कंपनी में वृद्धि के लिए फोर्ब्स पत्रिका द्वारा सर्वकालिक सबसे युवा स्व-निर्मित अरबपति के रूप में किसे नामित किया गया था?
(a) Kylie Jenne/ काइली जेन
(b) Mark Zuckerberg/ मार्क जकरबर्ग
(c) Dustin Moskovitz / डस्टिन मोस्कोवित्ज़
(d) Garrett Camp/ गैरेट कैंप

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Kylie Jenner was named the youngest self-made billionaire of all time by Forbes magazine, thanks to the booming cosmetics company she founded three years ago. Jenner, 21, the half-sister of reality television stars Kim, Khloe and Kourtney Kardashian, made it onto the annual Forbes list of billionaires after debuting her Kylie Cosmetics online in 2015 with $29 lip kits containing matching lipstick and lip liner.

Q8. Which company has recently bagged the International Sustainability Award – ‘Green Era Award for Sustainability’ in Lisbon, Portugal?
लिस्बन, पुर्तगाल में किस कंपनी ने हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय स्थिरता पुरस्कार- ‘ग्रीन एरा अवार्ड फॉर सस्टेनेबिलिटी’ जीता है?
(a) Hero MotoCorp/ हीरो मोटोकॉर्प
(b) Ashok Leyland/ अशोक लेलैंड
(c) Eicher Motors/ आयशर मोटर्स
(d) TVS Motor Company/ टीवीएस मोटर कंपनी

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. TVS Motor Company has recently bagged the International Sustainability Award – ‘Green Era Award for Sustainability’ in Lisbon, Portugal. The company also won the ‘Quality and Business Excellence Award’ in acknowledgment of its endeavor to create new benchmarks in product quality.

Q9. Union Minister Mahesh Sharma has inaugurated ‘Azaadi Ke Diwane’ museum, dedicated to the unsung heroes of the country’s freedom struggle at-
केंद्रीय मंत्री महेश शर्मा ने ‘आज़ादी के दीवाने’ संग्रहालय का उद्घाटन किया, जो देश के स्वतंत्रता संग्राम के अनंग नायकों को समर्पित है-
(a) India Gate/ इंडिया गेट
(b) Red Fort/ लाल किला
(c) Lotus Temple/ लोटस टेम्पल
(d) President House/ राष्ट्रपति भवन

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Union Minister Mahesh Sharma has inaugurated ‘Azaadi Ke Diwane’ museum, dedicated to the unsung heroes of the country’s freedom struggle, on the Red Fort premises in New Delhi.


Q10. The ____________________ will provide a $250-million loan for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP) to help women in rural households develop viable enterprises for farm and non-farm products in India.
_____________ राष्ट्रीय ग्रामीण आर्थिक परिवर्तन परियोजना (NRETP) के लिए ग्रामीण परिवारों में महिलाओं को भारत में कृषि और गैर-कृषि उत्पादों के लिए व्यवहार्य उद्यम विकसित करने में मदद करने के लिए $ 250 मिलियन का ऋण प्रदान करेगा।
(a) NDB
(b) ADB
(c) IMF
(d) World Bank/ विश्व बैंक

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The World Bank will provide a $250-million loan for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP) to help women in rural households develop viable enterprises for farm and non-farm products. An agreement in this regard was signed between the World Bank and the Government of India.