Current Affairs Questions for Govt. Exams: 5th April

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. International Mine Awareness Day (IMAD) is organized across the world on___________.
अंतर्राष्ट्रीय खदान जागरूकता दिवस (IMAD) दुनिया भर में ___________ को मनाया जाता है।
(a) 5 April /5 अप्रैल
(b) 2 April /2 अप्रैल
(c) 28 March/28 मार्च
(d) 4 April /4 अप्रैल

S1. Ans.(d)
Sol. International Mine Awareness Day (IMAD) is organized across the world on 4th of April to foster the establishment and development of national mine-action capacities in countries.

Q2. The Theme for International Mine Awareness Day 2019 is_____.
अंतर्राष्ट्रीय खदान जागरूकता दिवस 2019 के लिए थीम _____ है।
(a) Think equal, build smart, innovate for change
(b) Life Below Water: For people and planet
(c) United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home
(d) Forests and Education – Learn to Love Forests

S2. Ans.(c)
Sol. The Theme for International Mine Awareness Day 2019 is “United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home”.

Q3. Which of the following country honored PM Narendra Modi with the prestigious Zayed Medal for giving a “big boost’ to bilateral strategic ties?
निम्नलिखित में से किस देश ने द्विपक्षीय रणनीतिक संबंधों को “बिग बूस्ट” (अत्यधिक बढ़ावा)देने के लिए पीएम नरेंद्र मोदी को प्रतिष्ठित जायद पदक से सम्मानित किया?
(a) Brunei/ ब्रुनेई
(b) Egypt/ मिस्र
(c) Iraq/ इराक
(d) UAE/ यूएई

S3. Ans.(d)
Sol. The UAE honored PM Narendra Modi with the prestigious Zayed Medal for giving a “big boost’ to bilateral strategic ties

Q4. Monetary Policy Committee (MPC) at its first meeting of FY 2019-20 decided to reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to _____ from _____ with immediate effect.
मौद्रिक नीति समिति (एमपीसी) ने वित्त वर्ष 2019-20 की अपनी पहली बैठक में तरलता समायोजन सुविधा (एलएएफ) के तहत नीतिगत रेपो दर को 25 आधार अंकों से घटाकर _____ से तत्काल प्रभाव से _____ करने का निर्णय लिया।
(a) 6.0%, 6.25%
(b) 6.25%, 6.50%
(c) 6.50%, 6.75%
(d) 7.25%, 7.50%

S4. Ans.(a)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.0% from 6.25% with immediate effect.

Q5. Who among the following was felicitated by the Asian Tour with a Special Achievement Award for his contributions to Asian Golf?
एशियाई गोल्फ में उनके योगदान के लिए एशियाई टूर द्वारा स्पेशल अचीवमेंट अवार्ड के साथ निम्नलिखित में से किसे सम्मानित किया गया?
(a) Yashita Verma/ यशिता वर्मा
(b) Saurav Bansal/ सौरव बंसल
(c) Amit Vaswani/ अमित वासवानी
(d) Pawan Munjal/ पवन मुंजाल

S5. Ans.(d)
Sol. Dr. Pawan Munjal, Chairman, Hero MotoCorp, the world’s largest manufacturer of motorcycles and scooters, was felicitated by the Asian Tour with a Special Achievement Award for his contributions to Asian Golf.

Q6. Who among the following has been awarded 2019, John Dirks, Canada Gairdner Global Health Award for his world-leading research in global mental health?
निम्नलिखित में से किसे 2019, जॉन डिर्क, कनाडा गर्डनर ग्लोबल हेल्थ अवार्ड द्वारा ग्लोबल मेंटल हेल्थ में विश्व-अग्रणी शोध के लिए सम्मानित किया गया है?
(a) Vikram Patel/ विक्रम पटेल
(b) Sudha Kumari/ सुधा कुमारी
(c) Deepika Padukone/ दीपिका पादुकोण
(d) Alia Bhatt/ आलिया भट्ट

S6. Ans.(a)
Sol. The Gairdner Foundation announced the 2019 Canada Gairdner Award laureates, recognizing Goa and Boston-based Vikram Patel, Ph.D., F. Med. Sci., for his research career raising the global profile of mental health problems.

Q7. Chicago has created history by electing an African-American woman__________ as its mayor for the first time.
शिकागो ने पहली बार मेयर के रूप में एक अफ्रीकी-अमेरिकी महिला __________ का चुनाव करके इतिहास रचा है।
(a) Winnie Mandela/ विनी मंडेला
(b) Yaa Asantewa/ याआ असांतेवा
(c) Robert Mugabe/ रॉबर्ट मुगाबे
(d) Lori Lightfoot/ लोरी लाइटफुट

S7. Ans.(d)
Sol. Chicago has created history by electing an African-American woman as its mayor for the first time. Lori Lightfoot, a 56-year-old former federal prosecutor and practicing lawyer won the city’s mayoral race by a huge margin. Lightfoot will take over office from Mayor Rahm Emanuel

Q8. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019, at _________in November 2019.
इंटरनेशनल सेंटर फॉर ऑटोमोटिव टेक्नोलॉजी (ICAT) _________में नवंबर 2019 में NuGen मोबिलिटी समिट, 2019 का आयोजन कर रहा है।
(a) Nagpur/ नागपुर
(b) Manesar / मानेसर
(c) Pune/ पुणे
(d) Dehradun/ देहरादून

S8. Ans.(b)
Sol. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019, at Manesar, NCR, from 27th to 29th November 2019.

Q9. Who among the following became the first Indian male squash player to enter the top 10 in latest Professional Squash Association (PSA) world rankings?
निम्नलिखित में से कौन नवीनतम प्रोफेशनल स्क्वैश एसोसिएशन (PSA) विश्व रैंकिंग में शीर्ष 10 में प्रवेश करने वाले पहले भारतीय पुरुष स्क्वैश खिलाड़ी बन गए हैं?
(a) Inderjit Singh/ इंद्रजीत सिंह
(b) Yash Fadte/ यश फड़ते
(c) Veer Chotrani/ वीर चोटरानी
(d) Saurav Ghosal/ सौरव घोषाल

S9. Ans.(d)
Sol. Saurav Ghosal became the first Indian male squash player to enter the top 10 in latest Professional Squash Association (PSA) world rankings.

Q10. India has signed a MoU with the National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Service (NABCONS) for setting up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) in___________.
भारत ने ___________ में भारत-अफ्रीका कृषि और ग्रामीण विकास संस्थान (IAIARD) की स्थापना के लिए नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एंड रूरल डेवलपमेंट कंसल्टेंसी सर्विस (NABCONS) के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(b) Egypt/ मिस्र
(c) Botswana/ बोत्सवाना
(d) Malawi/ मलावी

S10. Ans.(d)
Sol. India has signed a memorandum of understanding (MoU) with the National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Service (NABCONS) for setting up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) in Malawi, a landlocked country in southeastern Africa.

You may also like to read: