Current Affairs Questions for Govt. Exams: 3rd April

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following state ranks number 1 in the e-Learning training program of the Department of Personnel and Training (DoPT), Government India?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य सरकार के कार्मिक और प्रशिक्षण विभाग (DoPT) के ई-लर्निंग प्रशिक्षण कार्यक्रम में पहले स्थान पर है?
(a) Punjab/ पंजाब
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Gujarat/ गुजरात
(d) Telangana/ तेलंगाना

Ans.(d)
Sol. For the second year in succession, Telangana ranks number 1 in the e-Learning training program of theDepartment of Personnel and Training (DoPT), Government India.

Q2. Which of the following IT major stated that its acquisition of US-based Strong-Bridge Envision has been completed?
निम्नलिखित में से किस आईटी प्रमुख ने कहा कि इसका यूएस-आधारित स्ट्रॉन्ग-ब्रिज एनविज़न का अधिग्रहण पूरा हो गया है?
(a) HCL / एचसीएल
(b) Infosys/ इन्फोसिस
(c) TCS/ टीसीएस
(d) Wipro/ विप्रो

Ans.(a)
Sol. IT major HCL Technologies stated that its acquisition of US-based Strong-Bridge Envision has been completed. HCL had recently agreed to acquire the Seattle-based company to enhance its digital transformation consulting capabilities.

Q3. _________ and Indraprastha Gas Limited (IGL) signed a memorandum of understanding to set up integrated customer services and optimize value for customers.
_________ और इंद्रप्रस्थ गैस लिमिटेड (IGL) ने एकीकृत ग्राहक सेवाओं को स्थापित करने और ग्राहकों के लिए मूल्य का अनुकूलन करने के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए।
(a) HPCL/ एचपीसीएल
(b) Tata Power/ टाटा पावर
(c) Adani Oils/ अडानी ऑयल्स
(d) RIL Power/ RIL पावर

Ans.(b)
Sol. Tata Power and Indraprastha Gas Limited (IGL) signed a memorandum of understanding to set up integrated customer services and optimize value for customers.

Q4. Which of the following bank has stated that it will charge customers for UPI transactions starting 1st of May 2019?
निम्नलिखित में से किस बैंक ने कहा है कि वह 1 मई 2019 से शुरू होने वाले UPI लेनदेन के लिए ग्राहकों से शुल्क लेगा?
(a) Bank of India/ बैंक ऑफ इंडिया
(b) Punjab National Bank/ पंजाब नेशनल बैंक
(c) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(d) Kotak Mahindra Bank/ कोटक महिंद्रा बैंक

Ans.(d)
Sol. Kotak Mahindra Bank (Kotak) stated that it will charge customers for UPI transactions starting 1st of May 2019.

Q5. Name the Google India head who has resigned from his post.
गूगल इंडिया के प्रमुख का नाम बताइए जिसने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है?
(a) Pranab Agnihotri/ प्रणब अग्निहोत्री
(b) Yogesh Anand/ योगेश आनंद
(c) Rajan Anandan/ राजन आनंदन
(d) Ranjan Verma/ रंजन वर्मा

Ans.(c)
Sol. Rajan Anandan, vice president for Google India and South East Asia, and essentially heading Google in India, is leaving the company after an eight-year stint.

Q6. China has successfully launched the first of its new-generation data relay satellite. What is the name of that satellite?
चीन ने अपनी नई पीढ़ी के डेटा रिले उपग्रह का पहला प्रक्षेपण सफलतापूर्वक किया है। उस उपग्रह का नाम क्या है?
(a) Chinasat 2-A/ चीनसैट 2-ए
(b) Tianlian II-01/ तियानिलियन II-01
(c) Yaogan-2/ याओगन -2
(d) Tianhui II-A/ तियानहुई II-A

Ans.(b)
Sol. China has successfully launched the first of its new-generation data relay satellite, Tianlian II-01 into orbit that will provide data relay, measurement, and control services for its manned spacecraft.

Q7. Noted______film director J. Mahendran, 79, passed away following a brief hospitalization.
79 वर्षीय जाने माने_____ फिल्म निर्देशक जे. महेंद्रन का निधन हो गया ?
(a) Tamil/ तमिल
(b) Malayalam/ मलयालम
(c) Telugu/ तेलुगु
(d) Marathi/ मराठी

Ans.(a)
Sol. Noted tamil film director J. Mahendran, 79, passed away following a brief hospitalization. He was also seen as an actor in many films. He was also a part of the Blue Ocean Film and Television Academy (BOFTA) in Chennai.

Q8. RNAM has joined hands with Google to enable the customers of__________ to carry out voice-based financial transactions.
RNAM ने __________ के ग्राहकों को ध्वनि-आधारित वित्तीय लेन-देन करने में सक्षम बनाने के लिए Google के साथ हाथ मिलाया है।
(a) BNP Paribas Corporate Bond Fund/ बीएनपी पारिबा कॉर्पोरेट बॉन्ड फंड
(b) Baroda Asset Management India Limited/ बड़ौदा एसेट मैनेजमेंट इंडिया लिमिटेड
(c) Reliance Mutual Fund/ रिलायंस म्यूचुअल फंड
(d) Aditya Birla Sun Life Balanced Advantage Fund/ आदित्य बिड़ला सन लाइफ बैलेंस्ड एडवांटेज फंड

Ans.(c)
Sol. Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM) has joined hands with Google to enable the customers of Reliance Mutual Fund to carry out voice-based financial transactions.

Q9. Who among the following player won Bahrain Grand Prix 2019 title?
निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने बहरीन ग्रांड प्रिक्स 2019 का खिताब जीता?
(a) Romain Grosjean/ रोमेन ग्रोसजेन
(b) Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन
(c) Sebastian Vettel/ सेबस्टियन वेटेल
(d) Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

Ans.(d)
Sol. Five times world champion Lewis Hamilton won Bahrain Grand Prix 2019 title by beating Valtteri Bottas of Finland who secured the second position.

Q10. Who among the following player became Ferrari’s youngest ever race winner at the age of 21, at Bahrain Grand Prix 2019?
बहरीन ग्रांड प्रिक्स 2019 में, निम्न में से कौन सा खिलाड़ी 21 वर्ष की आयु में फेरारी का सबसे कम उम्र का विजेता बन गया है?
(a) Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर
(b) Daniil Kvyat/ डेनियल कीवत
(c) Nico Hulkenberg/ निको हुलकेनबर्ग
(d) Romain Grosjean/ रोमेन ग्रोसजेन

Ans.(a)
Sol. Charles Leclerc was finished at the third position and became Ferrari’s youngest ever race winner at the age of 21.

Q11. India and____ recently signed three MoUs in the fields of mining, culture and empowerment of persons with disabilities.
भारत और ____ ने हाल ही में विकलांग व्यक्तियों के खनन, संस्कृति और सशक्तिकरण के क्षेत्र में तीन समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर किए।
(a) Greece/ ग्रीस
(b) Chile / चिली
(c) Vietnam / वियतनाम
(d) Australia / ऑस्ट्रेलिया

Ans.(b)
Sol. India and Chile signed three MoUs in the fields of mining, culture and empowerment of persons with disabilities.

Q12. World Autism Awareness Day is observed every year on __________.
विश्व ऑटिज्म जागरूकता दिवस हर साल __________ को मनाया जाता है।
(a) 2 April/2 अप्रैल
(b) 4 April/4 अप्रैल
(c) 5 April/5 अप्रैल
(d) 29 March/29 मार्च

Ans.(a)
Sol. The United Nations General Assembly unanimously declared 2 April as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism, so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society.

Q13. What was the theme of World Autism Awareness Day 2019?
विश्व आत्मकेंद्रित जागरूकता दिवस 2019 का विषय क्या था?
(a) Access to Affordable Healthcare
(b) Active Participation in Yoga Events
(c) Access to Affordable Assistive Technologies
(d) Assistive Technologies, Active Participation

Ans.(d)
Sol. The theme for 2019 World Autism Awareness Day is ‘Assistive Technologies, Active Participation’.

Q14. 12th Asian Airgun Championships was held in_________.
12 वीं एशियाई एयरगन चैंपियनशिप _________ में आयोजित की गई थी।
(a) Finland/ फिनलैंड
(b) Greece/ ग्रीस
(c) Vietnam/ वियतनाम
(d) Taipei/ ताइपे

Ans.(d)
Sol. Indian shooters continued their dominance claiming five gold medals on the final day of the Asian Airgun Championships to sign off with a total of 25 medals in Taoyuan, Taipei.

Q15. What is the capital of Chile?
चिली की राजधानी क्या है?
(a) Quito/ क्विटो
(b) Lima/ लीमा
(c) Tokyo/ टोक्यो
(d) Santiago/ सैंटियागो

Ans.(d)
Sol. Santiago is the capital of Chile.

You may also like to read: