Current Affairs Questions for Govt. Exams: 30th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Valery Bykovsky passed away at the age of 84 years. He was a_____________.
वालेरी ब्यकोवस्की का 84 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वे एक_____________ थे।
(a) Russian cosmonaut
(b) American cosmonaut
(c) CIA Agent
(d) Russian Spy

S1. Ans.(a)
Sol. Russian cosmonaut Valery Bykovsky, who made the first of his three flights to space in 1963, passed away at the age of 84 years.

Q2. Who among the following will be awarded the prestigious Bodley Medal, the highest honor granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries?
निम्नलिखित में से किसे प्रतिष्ठित बोडले मेडल से सम्मानित किया जाएगा, जो ऑक्सफोर्ड विश्वविद्यालय द्वारा विश्व प्रसिद्ध बोडलियन लाइब्रेरी द्वारा दिया जाने वाला सर्वोच्च सम्मान है।
(a) Arun Jaitley
(b) Raghuram Rajan
(c) Geoffrey Hinton
(d) Amartya Sen

S2. Ans.(d)
Sol. Nobel Prize-winning economist Amartya Sen will be awarded the prestigious Bodley Medal, the highest honor granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries.

Q3. Who among the following has/have been honored with the Turing Award?
निम्नलिखित में से किसे ट्यूरिंग अवार्ड से सम्मानित किया गया है?
(a) Geoffrey Hinton
(b) Yann LeCun
(c) Yoshua Bengio
(d) All (a), (b) and (c)

S3. Ans.(d)
Sol. Three pioneers in AI, University of Toronto faculty member and Google Brain researcher Geoffrey Hinton, Facebook chief AI scientist and NYU professor Yann LeCun, and Element AI founder and University of Montreal professor Yoshua Bengio has been honored with the Turing Award.

Q4. Name the first Indian port operator that has recorded cargo movement of more than 200 million metric tonnes (MMT) at nine ports along the east and west coasts.
पहले भारतीय पोर्ट ऑपरेटर का नाम बताइए जिसने पूर्वी और पश्चिमी तटों के नौ बंदरगाहों पर 200 मिलियन मीट्रिक टन (MMT) से अधिक की कार्गो आवाजाही दर्ज की है।
(a) Mody Ports
(b) Adani Ports
(c) Tata Ports
(d) Birla Ports

S4. Ans.(b)
Sol. Adani Ports and Special Economic Zone (APSEZ) announced that it has recorded cargo movement of more than 200 million metric tonnes (MMT) at nine ports along the east and west coasts, becoming the first Indian port operator to achieve the milestone.

Q5. Who among the following is the author of the book “Indian Fiscal Federalism”?
निम्नलिखित में से कौन “इंडियन फिस्कल फेड़ेरेलिस्म” पुस्तक के लेखक है?
(a) P. Chidambaram
(b) Amartya Sen
(c) Raghuram Rajan
(d) Y. V. Reddy

S5. Ans.(d)
Sol. The book “Indian Fiscal Federalism” has been written by Dr. Y. V. Reddy, former Governor of RBI and Chairman of the 14th Finance Commission of India along with Dr. G. R. Reddy, Advisor (Finance) to the Government of Telangana.

Q6. Which of the following organisation has unanimously passed the first-ever resolution ordering members to enforce laws against terror financing?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने सर्वसम्मति पहली बार सदस्यों को आतंकी वित्तपोषण के विरुद्ध कानून लागू करने का आदेश दिया है?
(a) OPEC
(b) IMF
(c) UNSC
(d) BRICS

S6. Ans.(c)
Sol. The UN Security Council has unanimously passed the first-ever resolution ordering members to enforce laws against terror financing.

Q7. State-owned lender Punjab National Bank (PNB) had sold stake in its housing finance arm, PNB Housing Finance (PNBHF) to General Atlantic Group and Varde Partners for___________.
राज्य के स्वामित्व वाले ऋणदाता पंजाब नेशनल बैंक (पीएनबी) ने अपनी आवास वित्त शाखा, पीएनबी हाउसिंग फाइनेंस (पीएनबीएचएफ) में जनरल अटलांटिक ग्रुप और वर्डे पार्टनर्स के लिए ___________ की हिस्सेदारी बेच दी थी।
(a) Rs 1,375 crore
(b) Rs 2,565 crore
(c) Rs 1,000 crore
(d) Rs 1,851 crore

S7. Ans.(d)
Sol. State-owned lender Punjab National Bank (PNB) had sold stake in its housing finance arm, PNB Housing Finance (PNBHF) to General Atlantic Group and VardePartners for Rs 1,851 crore at Rs 850 per share.

Q8. Name the Himachal Pradesh village that has become the highest polling station in the world.
हिमाचल प्रदेश के उस गांव का नाम बताइए, जो दुनिया का सबसे ऊँचा मतदान केंद्र बन गया है।
(a) Thalan
(b) Tashigang
(c) Mangalpur
(d) Tilothgang

S8. Ans.(b)
Sol. Tashigang, a Himachal Pradesh village at an altitude of 15,256 feet has now become the highest polling station in the world. Situated about 29 km from the India-China border, the polling station covers two villages, Tashigang and Gate.

Q9. Who among the following will now serve as the Ethics Officer of the Indian cricket board on an ad-hoc basis?
निम्नलिखित में से कौन अब एक तदर्थ आधार पर भारतीय क्रिकेट बोर्ड के एथिक्स अधिकारी के रूप में कार्यभार संभालेंगे?
(a) D K Jain
(b) A K Goel
(c) Amitabh Kant
(d) Naresh Goel

S9. Ans.(a)
Sol. Supreme Court-appointed BCCI Ombudsman Justice D K Jain (retd) will now serve as the Ethics Officer of the Indian cricket board on an ad-hoc basis.

Q10. The Finance Ministry has decided to infuse _____ into state-owned Bank of Baroda (BoB) ahead of the merger of two other public sector lenders Dena Bank and Vijaya Bank with BoB.
वित्त मंत्रालय ने बीओबी के साथ सार्वजनिक क्षेत्र के दो अन्य बैंकों देना बैंक और विजया बैंक के विलय से पहले राज्य के स्वामित्व वाले बैंक ऑफ बड़ौदा (BoB) में _______ रु. निवेश करने निर्णय लिया है।
(a) Rs 3,372 crore
(b) Rs 1,862 crore
(c) Rs 5,042 crore
(d) Rs 7,632 crore

S10. Ans.(c)
Sol. The Finance Ministry has decided to infuse Rs 5,042 crore into state-owned Bank of Baroda (BoB) ahead of the merger of two other public sector lenders Dena Bank and Vijaya Bank with BoB.

You may also like to read: