Current Affairs Questions for Govt. Exams: 30th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Russia’s Vladimir Putin and North Korea’s Kim Jong Un met face-to-face for the first time. The meeting was held at_______.
रूस के व्लादिमीर पुतिन और उत्तर कोरिया के किम जोंग उन पहली बार आमने-सामने हुए। बैठक _______ में आयोजित की गई थी।
(a) Saint Petersburg/ सेंट पीटर्सबर्ग
(b) Novosibirsk/ नोवोसिबिर्स्क
(c) Moscow/ मास्को
(d) Vladivostok/ व्लादिवोस्तोक

S1. Ans.(d)
Sol. Russia’s Vladimir Putin and North Korea’s Kim Jong Un met face-to-face for the first time and vowed to seek closer ties. The meeting was held at Russia’s Pacific port city of Vladivostok.

Q2. The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. This EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism was held in___________.
संयुक्त राष्ट्र और यूरोपीय संघ (ईयू) ने आतंकवाद विरोधी प्रयासों में साझेदारी को मजबूत करने के उद्देश्य से एक संयुक्त ढांचे पर हस्ताक्षर किए हैं। काउंटर-टेररिज्म पर यूरोपीय संघ-संयुक्त राष्ट्र की उच्च स्तरीय राजनीतिक वार्ता ___________ में आयोजित की गई थी।
(a) New York/ न्यूयॉर्क
(b) London/ लंदन
(c) Berlin/ बर्लिन
(d) Rome/ रोम

S2. Ans.(a)
Sol. The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. It was enacted on the occasion of the second EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism that was held in New York.

Q3. Mark Medoff recently passed away at the age of 79. He was a well Known__________.
मार्क मेडॉफ का हाल ही में 79 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह एक जाने-माने व्यक्ति थे।
(a) Cricketer/ क्रिकेटर
(b) Activist/ एक्टिविस्ट
(c) Author / लेखक
(d) Director/ निदेशक

S3. Ans.(c)
Sol. Mark Medoff, whose acclaimed play “Children of a Lesser God,” which won the Tony Award for best play in 1980 and was turned into a 1986 movie that won an Oscar for its female lead, Marlee Matlin, recently passed away at the age of 79.

Q4. Name the Cyclonic storm that is likely to hit Coastal Andhra Pradesh by April 30.
30 अप्रैल तक तटीय आंध्र प्रदेश में आने वाले चक्रवाती तूफान का नाम क्या है?
(a) Omi/ ओमी
(b) Fani/ फेनी
(c) Herry/हैरी
(d) Akki/ अक्की

S4. Ans.(b)
Sol. Cyclonic storm ‘Fani’ is likely to hit Coastal Andhra Pradesh by April 30 as it intensified into a severe storm and trigger thunderstorms, gusty winds and moderate rains in coastal districts and some parts of Rayalaseema.

Q5. Which of the following city hosted the second edition of Belt and Road Forum (BRF) in which 37 heads-of-state and 159 countries had participated?
निम्नलिखित में से किस शहर ने बेल्ट एंड रोड फोरम (बीआरएफ) के दूसरे संस्करण की मेजबानी की जिसमें 37 प्रमुख राज्य और 159 देशों ने भाग लिया था?
(a) Chengdu/ चेंगदू
(b) Hangzhou/ हांग्जो
(c) Shanghai/ शंघाई
(d) Beijing/ बीजिंग

S5. Ans.(d)
Sol. The second edition of Belt and Road Forum (BRF) was held in Beijing, China in which 37 heads-of-state and 159 countries had participated along with United Nations Secretary-General Antonio Guterres and International Monetary Chief (IMF) Christine Lagarde.

Q6. Which of the following country topped the medal tally at the 2019 Asian Athletics Championships that was held in Doha, Qatar?
निम्नलिखित में से कौन सा देश दोहा, कतर में आयोजित 2019 एशियाई एथलेटिक्स चैंपियनशिप में पदक तालिका में शीर्ष पर रहा?
(a) Oman/ ओमान
(b) Qatar/ कतर
(c) India/ भारत
(d) Bahrain/ बहरीन

S6. Ans.(d)
Sol. Bahrain topped the medal tally with 11 Golds followed by China (9 Gold) and Japan (5 Gold). India clinched the 4th spot with 17 total medals including 3 Gold.

Q7. International Dance Day is observed globally on_________.
अंतर्राष्ट्रीय नृत्य दिवस विश्व स्तर पर _________ पर मनाया जाता है।
(a) 28 April/28 अप्रैल
(b) 25 April/25 अप्रैल
(c) 30 April/30 अप्रैल
(d) 29 April/29 अप्रैल

S7. Ans.(d)
Sol. International Dance Day is observed globally on 29th of April. In 1982 the Dance Committee of ITI founded International Dance Day to be celebrated the birthday of Jean-Georges Noverre, creator of modern ballet.

Q8. Canara Bank and its life insurance partner Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance launched ________to enable its customers to purchase life insurance in a convenient and hassle-free way.
केनरा बैंक और इसके जीवन बीमा भागीदार केनरा एचएसबीसी ओरिएंटल बैंक ऑफ कॉमर्स लाइफ इंश्योरेंस ने ________ को अपने ग्राहकों को सुविधाजनक और परेशानी मुक्त तरीके से जीवन बीमा खरीदने में सक्षम बनाया।
(a) Bankruptcy Code/ दिवालियापन कोड
(b) Webassurance/ वेबएश्योरेंस
(c) Webffidavit/ वेबफिडेविट
(d) Insuraisal/ इंस्युरेजल

S8. Ans.(b)
Sol. Canara Bank and its life insurance partner Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance launched ’Webassurance’ to enable its customers to purchase life insurance in a convenient and hassle-free way.

Q9. The government has hiked the customs duty on wheat to _____ from_____ recently to curb imports and protect the domestic industry.
सरकार ने हाल ही में आयात पर अंकुश लगाने और घरेलू उद्योग की सुरक्षा के लिए गेहूं पर सीमा शुल्क को _____ से _____ तक बढ़ा दिया है।
(a) 20%, 10%
(b) 40%, 30%
(c) 35%, 30%
(d) 25%, 15%

S9. Ans.(b)
Sol. The government has hiked the customs duty on wheat to 40% from 30% to curb imports and protect the domestic industry.

Q10. Who among the following beat Lewis Hamilton by 1.5 seconds to win Azerbaijan Grand Prix?
निम्नलिखित में से किसने लुईस हैमिल्टन को अजरबैजान ग्रां प्री जीतने में 1.5 सेकंड का समय दिया?
(a) Max Verstappen / मैक्स वर्स्टप्पेन
(b) Sebastian Vettel/ सेबस्टियन वेटेल
(c) Nico Roseberg/ निको रोजबर्ग
(d) Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

S10. Ans.(d)
Sol. Mercedes’ Finnish driver Valtteri Bottas beat his English teammate Lewis Hamilton by 1.5 seconds to win Azerbaijan Grand Prix.

Q11. Which of the following women tennis player won Stuttgart’s Porsche Grand Prix title?
निम्नलिखित में से किस महिला टेनिस खिलाड़ी ने स्टटगार्ट का पोर्श ग्रांड प्रिक्स खिताब जीता?
(a) Martina Navratilova/ मार्टिना नवरातिलोवा
(b) Venus Williams/ वीनस विलियम्स
(c) Maria Sharapova/ मारिया शारापोवा
(d) Petra Kvitova/ पेट्रा क्वितोवा

S11. Ans.(d)
Sol. World number three tennis player Petra Kvitova (Czech Republic) beat Anett Kontaveit (Estonia) to win Stuttgart’s Porsche Grand Prix for her second title of the year.

Q12. Who among the following has been honoured with the Order of Ikhamanga in the Silver Division?
निम्नलिखित में से किसे सिल्वर डिवीजन में इखामांगा के आदेश से सम्मानित किया गया है?
(a) Jacques Kallis/ जैक्स कैलिस
(b) Herschelle Gibbs/ हर्शल गिब्स
(c) Mark Fish/ मार्क फिश
(d) Allan Donald/ एलन डोनाल्ड

S12. Ans.(a)
Sol. Ex-South Africa all-rounder Jacques Kallis has been honoured with the Order of Ikhamanga in the Silver Division.

Q13. Who among the following is set to become the first female umpire to officiate in a men’s one-day international match?
निम्नलिखित में से कौन पुरुषों के एक दिवसीय अंतर्राष्ट्रीय मैच में अंपायरिंग करने वाली पहली महिला अंपायर बनने के लिए तैयार है?
(a) Sarah Thomas/ सारा थॉमस
(b) Kathhy Cross/ कैथी क्रॉस
(c) Doris Turner/ डोरिस टर्नर
(d) Claire Polosak/ क्लायरे पोलोसाक

S13. Ans.(d)
Sol. Australia’s Claire Polosak will become the first female umpire to officiate in a men’s one-day international at the ICC World Cricket League Division Two match. She will stand in the final between tournament hosts Namibia and Oman.

Q14. Which of the following country topped the medal tally at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup?
निम्नलिखित में से कौन सा देश अंतर्राष्ट्रीय शूटिंग स्पोर्ट फेडरेशन (ISSF) विश्व कप में पदक तालिका में सबसे ऊपर है?
(a) India/ भारत
(b) China/ चीन
(c) Japan/ जापान
(d) Singapore/ सिंगापुर

S14. Ans.(a)
Sol. India ended their campaign at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup with a total of four medals, three golds and a silver grabbing the first position. China was on the second position with 5 medals including 2 gold. The event was held in Beijing, China.

Q15. IRDAI has set up a 13 member committee under _________ to review the regulatory framework on microinsurance & recommend measures to increase the demand for such products.
IRDAI ने _________ के तहत एक 13 सदस्यीय समिति का गठन किया है, जो कि इस तरह के उत्पादों की मांग को बढ़ाने के लिए माइक्रो इंश्योरेंस पर नियामक ढांचे की समीक्षा और उपायों की सिफारिश करती है।
(a) Prabhu Chawla/ प्रभु चावला
(b) Kamal Mathur/ कमल माथुर
(c) Manish Kumar/ मनीष कुमार
(d) Suresh Mathur/ सुरेश माथुर

S15. Ans.(d)
Sol. Insurance Regulatory & Development Authority of India (IRDAI) has set up a 13 member committee under IRDAI Executive Director Suresh Mathur to review the regulatory framework on microinsurance & recommend measures to increase the demand for such products.

Q16. Who among the following won the Barcelona Open 2019 in Tennis after defeating Daniil Medvedev (Russia)?
निम्नलिखित में से किसने डेनियल मेदवेदेव (रूस) को हराकर टेनिस में बार्सिलोना ओपन 2019 जीता?
(a) Roger Federer/ रोजर फेडरर
(b) Dominic Thiem/ डोमिनिक थिएम
(c) Kei Nishikori/ केई निशिकोरी
(d) Alexander Zverev/ अलेक्जेंडर ज्वेरेव

S16. Ans.(b)
Sol. Dominic Thiem (Austria) won the Barcelona Open 2019 after defeating Daniil Medvedev (Russia).

Q17. Pungam Kannan passes away at age 80. He was a former_______.
पुंगम कन्नन का 80 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह एक पूर्व _______ थे।
(a) Journalist/ पत्रकार
(b) Tennis Player/ टेनिस प्लेयर
(c) Cricketer/ क्रिकेटर
(d) Footballer / फुटबॉलर

S17. Ans.(d)
Sol. Former India footballer Pungam Kannan passes away at age 80 years. Kannan played 14 matches for India & was the former Mohun Bagan & East Bengal forward.

Q18. Who among the following won the 2019 Badminton Asia Championships, in men’s singles category?
निम्नलिखित में से किसने पुरुष एकल वर्ग में 2019 बैडमिंटन एशिया चैंपियनशिप जीती?
(a) Lin Dan/ लिन डैन
(b) Kento Momota/ केंटो मोमोता
(c) Chen Long/ चेन लॉन्ग
(d) Sameer Verma/ समीर वर्मा

S18. Ans.(b)
Sol. Kento Momota won The 2019 Badminton Asia Championships, in men’s singles category.

Q19. Who among the following won the 2019 Badminton Asia Championships, in Women’s singles category?
निम्नलिखित में से किसने महिला एकल वर्ग में 2019 बैडमिंटन एशिया चैंपियनशिप जीती?
(a) Gao Ling/ गाओ लिंग
(b) Wang Xin/ वांग झिन
(c) Wang Shixian/ वांग शिक्सियन
(d) Akane Yamaguchi/ अकाने यामागुची

S19. Ans.(d)
Sol. Akane Yamaguchi won The 2019 Badminton Asia Championships, in Women’s singles category.

Q20. The government has hiked the customs duty on wheat to curb imports and protect the domestic industry. Country’s wheat production this season might cross __________ an all-time high.
सरकार ने आयात पर अंकुश लगाने और घरेलू उद्योग की सुरक्षा के लिए गेहूं पर सीमा शुल्क बढ़ा दिया है। देश का गेहूं उत्पादन इस सीजन में __________ को पार कर सकता है।
(a) 150 million tonnes/150 मिलियन टन
(b) 80 million tonnes/80 मिलियन टन
(c) 50 million tonnes/50 मिलियन टन
(d) 100 million tonnes/100 मिलियन टन

S20. Ans.(d)
Sol. The government wants to restrict overseas purchase so that domestic prices of wheat do not come under pressure as the country’s wheat output is expected to scale a record high. The country’s wheat production this season might cross 100 million tonnes an all-time high.

You may also like to read:

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?