Current Affairs Questions for Govt. Exams: 2nd April

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who among the following has won Slovakia’s presidential election, making her the country’s first female head of state?
निम्नलिखित में से किसने स्लोवाकिया का राष्ट्रपति चुनाव जीता है, जिससे वह देश की पहली महिला राज्य प्रमुख बन गयी हैं?
(a) Ritt Bjerregaard/ रिट बेजर्रेगार्ड
(b) Violeta Bulc/ वायलेट बुल्स
(c) Emma Bonino/ एम्मा बोनिनो
(d) Zuzana Caputova / ज़ुज़ाना कैपटोवा

S1. Ans.(d)
Sol. Anti-graft lawyer Zuzana Caputova won Slovakia’s presidential election, making her the country’s first female head of state. The 45-year old political novice won about 58.3% of the voted ahead of the more politically savvy European commissioner Maros Sefcovic who took 41.7%.

Q2. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935. It was established on the recommendation of the ____________.
भारतीय रिज़र्व बैंक की स्थापना 1 अप्रैल, 1935 को की गयी थी। इसकी स्थापना ____________ की सिफारिश पर की गई थी।
(a) Hilton Robert Commission/ हिल्टन रॉबर्ट कमीशन
(b) Young Simon Commission/ यंग साइमन कमीशन
(c) Hilton Young Commission/ हिल्टन यंग कमीशन
(d) Simon Commission/ साइमन कमीशन

S2. Ans.(c)
Sol. The Central Bank of India is celebrating its 84th establishment day today. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935, in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934. The bank was established on the recommendation of the Hilton Young Commission.

Q3. Which of the following country defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019?
निम्नलिखित में से किस देश ने भारत को सुल्तान अजलान शाह कप 2019 के फाइनल में पेनल्टी शूटआउट में हराया?
(a) India/ भारत
(b) South Korea/ दक्षिण कोरिया
(c) Malaysia/ मलेशिया
(d) Indonesia/ इंडोनेशिया

S3. Ans.(b)
Sol. South Korea defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019.

Q4. The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at________ for the first quarter of the next fiscal (April-June).
रिज़र्व बैंक ने अगले वित्तीय वर्ष (अप्रैल-जून) की पहली तिमाही के लिए गैर-बैंकिंग वित्तीय कंपनियों (NBFC) और सूक्ष्म-वित्त संस्थानों (MFI) द्वारा उधारकर्ताओं से वसूल की जाने वाली औसत आधार दर कितनी निर्धारित की।
(a) 3.45%
(b) 4.67%
(c) 7.52%
(d) 9.21%

S4. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at 9.21% for the first quarter of the next fiscal (April-June).

Q5. Who among the following has been appointed as MD and CEO of ICICI Securities, a subsidiary of ICICI bank?
निम्नलिखित में से किसे ICICI बैंक की सहायक कंपनी ICICI सिक्योरिटीज का MD और CEO नियुक्त किया गया है?
(a) Vijay Chauhan/ विजय चौहान
(b) Vijay Chandok/ विजय चंडोक
(c) Sandeep Bakshi/ संदीप बख्शी
(d) Sandeep Kapoor/ संदीप कपूर

S5. Ans.(b)
Sol. Executive Director of ICICI Bank, Vijay Chandok has been appointed as MD and CEO of ICICI Securities, a subsidiary of ICICI bank.

Q6. Which of the following organization has become the ‘first Indian shipyard’ to build and deliver 100 warships?
निम्नलिखित में से कौन सा संगठन 100 युद्धपोत बनाने और वितरित करने वाला ‘पहला भारतीय शिपयार्ड ’बन गया है?
(a) Western India Shipyard Limited/ वेस्टर्न इंडिया शिपयार्ड लिमिटेड
(b) Goa Shipyard Limited/ गोवा शिपयार्ड लिमिटेड
(c) Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd/ गार्डन रीच शिप बिल्डर्स एंड इंजीनियर्स लिमिटेड
(d) Bharati Shipyard Limited,/ भारती शिपयार्ड लिमिटेड

S6. Ans.(c)
Sol. Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd (GRSE) became the ‘first Indian shipyard’ to build and deliver 100 warships.

Q7. The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank into the Bank of Baroda (BoB) has come into effect and all branches of the former two will function as branches of BoB. The merged entity would also receive ________ fund infusion from the government.
विजया बैंक और देना बैंक का बैंक ऑफ बड़ौदा (BoB) में एकीकरण प्रभावी हो गया है और इन दोनों की सभी पूर्व शाखाएं BoB की शाखाओं के रूप में कार्य करेंगी। विलय किए गए निकाय को सरकार से ________ फंड इन्फ्यूजन प्राप्त होगा।
(a) Rs 5,042 crore/5,042 करोड़ रु
(b) Rs 2,987 crore/2,987 करोड़ रु
(c) Rs 8,672 crore/8,672 करोड़ रु
(d) Rs 4,321 crore/4,321 करोड़ रु

S7. Ans.(a)
Sol. The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank into the Bank of Baroda (BoB) has come into effect and all branches of the former two will function as branches of BoB. The merged entity would also receive Rs 5,042 crore fund infusion from the government.

Q8. Which of the following organization has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at Osaka train station in Japan?
जापान में ओसाका ट्रेन स्टेशन पर निम्नलिखित में से किस संगठन ने एशिया में अपनी ‘सबसे बड़ी बिजली भंडारण प्रणाली’ विकसित की है?
(a) Google
(b) ISA
(c) EnerSys
(d) Tesla / टेस्ला

S8. Ans.(d)
Sol. Tesla has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at Osaka train station in Japan to reduce energy demand and provide emergency backup power to trains in Japan.

Q9. ‘OpenSignal’s Hottest city for 4G Availability’ reveals the 4G Availability in India’s 50 largest cities. Which of the following city has topped the list?
भारत के 50 सबसे बड़े शहरों में 4 जी उपलब्ध कराने के साथ ‘4 जी उपलब्धता के लिए ओपनसिग्नल’ का सबसे हॉटेस्ट शहर के रूप में निम्नलिखित में से किस शहर ने सूची में शीर्ष स्थान प्राप्त किया है?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Dhanbad / धनबाद
(c) Srinagar/ श्रीनगर
(d) Ranchi/ रांची

S9. Ans.(b)
Sol. A report by OpenSignal, which is named as ‘OpenSignal’s Hottest city for 4G Availability’ reveals the 4G Availability in India’s 50 largest cities. Out of the 50 cities, Dhanbad has the highest 4G availability of 95.3%, followed by Ranchi which has 95% of 4G Availability.

Q10. Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the country’s newest satellite named _________, from Sriharikota launch station. The spacecraft meant to provide electronic intelligence to the Armed Forces is the first of its kind for the country.
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (इसरो) ने श्रीहरिकोटा लॉन्च स्टेशन से देश का सबसे नया उपग्रह _________ लॉन्च किया। अंतरिक्ष यान का उद्देश्य सशस्त्र बलों को इलेक्ट्रॉनिक बुद्धिमत्ता प्रदान करना है, जो देश के लिए अपनी तरह का पहला अभियान है।
(a) DEFISAT
(b) PERISAT
(c) OMISAT
(d) EMISAT

S10. Ans.(d)
Sol. Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the country’s newest satellite named EMISAT, from Sriharikota launch station. The spacecraft meant to provide electronic intelligence to the Armed Forces is the first of its kind for the country.

Q11. Switzerland’s Roger Federer defeats USA’s John Isner in straight sets to lift his 101st career title at the________.
स्विटज़रलैंड के रोजर फेडरर ने संयुक्त राज्य अमेरिका के जॉन इस्नर को सीधे सेटों में हराकर ________ पर अपना 101 वां करियर खिताब जीता।
(a) Cincinnati Masters/ सिनसिनाटी मास्टर्स
(b) India Open/ इंडिया ओपन
(c) Miami Open/ मियामी ओपन
(d) US Open/ यूएस ओपन

S11. Ans.(c)
Sol. Switzerland’s Roger Federer defeats USA’s John Isner in straight sets to lift his 101st career title at the Miami Open. Federer is now behind only America’s Jimmy Connors with 109 career singles titles.

Q12. Who among the following won the 2019 India Open, a badminton tournament in ‘Men’s Singles’ Category?
निम्नलिखित में से किसने ‘पुरुष एकल’ श्रेणी में बैडमिंटन टूर्नामेंट, 2019 इंडिया ओपन जीता?
(a) Wang Chi-lin / वांग ची-लिन
(b) Viktor Axelsen/ विक्टर एक्सेलसेन
(c) Srikanth Kidambi/ श्रीकांत किदांबी
(d) Ricky Karanda Suwardi / रिकी करंडा सुवर्दी

S12. Ans.(b)
Sol. Viktor Axelsen of Denmark won The 2019 India Open, a badminton tournament in ‘Men’s Singles’ Category.

Q13. Who among the following won the 2019 India Open, a badminton tournament in ‘Women’s Singles’ Category?
निम्नलिखित में से किसने ‘महिला एकल’ श्रेणी में बैडमिंटन टूर्नामेंट, 2019 इंडिया ओपन जीता?
(a) Lee Meng Yean / ली मेंग यैन
(b) Chow Mei Kuan/ चाउ मइ कुआन
(c) He Bingjiao/ वह बिंगजियाओ
(d) Ratchanok Intanon/ रत्चानोक इंतानोन

S13. Ans.(d)
Sol. Ratchanok Intanon of Thailand won The 2019 India Open, a badminton tournament in ‘Women’s Singles’ Category.

Q14. Who among the following won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in ‘Men’s Singles’ Category?
निम्नलिखित में से किसने ‘पुरुष एकल’ श्रेणी में एक वार्षिक टेनिस टूर्नामेंट में मियामी ओपन जीता, जिसे कभी मियामी मास्टर्स के रूप में जाना जाता था?
(a) Roger Federer / रोजर फेडरर
(b) John Isner/ जॉन इस्नर
(c) Wesley Koolhof / वेस्ले कूलहोफ़
(d) Bob Bryan/ बॉब ब्रायन

S14. Ans.(a)
Sol. Roger Federer won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in ‘Men’s Singles’ Category.

Q15. Who among the following won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in ‘Women’s Singles’ Category?
निम्नलिखित में से किसने ‘महिला एकल’ श्रेणी में एक वार्षिक टेनिस टूर्नामेंट में मियामी ओपन जीता, जिसे कभी मियामी मास्टर्स के रूप में जाना जाता था?
(a) Zhang Shuai/ झांग शुआई
(b) Samantha Stosur / सामंथा स्टोसुर
(c) Aryna Sabalenka / आर्य सबलेंका
(d) Ashleigh Barty/ एशले बार्टी

S15. Ans.(d)
Sol. Ashleigh Barty (Australia) won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in ‘Women’s Singles’ Category.

You may also like to read: