Current Affairs Questions for Govt. Exams: 29th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, according to the Skytrax World Airport Awards?
स्काईट्रैक्स वर्ल्ड एयरपोर्ट अवार्ड्स के अनुसार, निम्नलिखित में से किस हवाई अड्डे को लगातार सातवीं बार दुनिया के सर्वश्रेष्ठ विमानन केंद्र का ख़िताब मिला है?
(a) Changi Airport/ चांगी हवाईअड्डा
(b) Indira Gandhi International Airport / इंदिरा गांधी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
(c) London Heathrow Airport/ लंदन हीथ्रो हवाई अड्डा
(d) Beijing Capital International Airport/ बीजिंग कैपिटल अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा

S1. Ans.(a)
Sol. Singapore’s Changi Airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, while New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number 59, according to the Skytrax World Airport Awards.

Q2. New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number______in the list of world’s best aviation hub, according to the Skytrax World Airport Awards.
स्काईट्रैक्स वर्ल्ड एयरपोर्ट अवार्ड्स के अनुसार, नई दिल्ली के इंदिरा गांधी अंतर्राष्ट्रीय (IGI) हवाई अड्डा विश्व के सर्वश्रेष्ठ विमानन केंद्र की सूची में ______ स्थान पर है।
(a) 31
(b) 12
(c) 42
(d) 59

S2. Ans.(d)
Sol. Singapore’s Changi Airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, while New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number 59, according to the Skytrax World Airport Awards.

Q3. Who among the following is set to be appointed as the new head coach of the Indian men’s basketball team?
निम्नलिखित में से किसे भारतीय पुरुष बास्केटबॉल टीम के नए मुख्य कोच के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Shaquille O’Neal/ शाकिल ओ नील
(b) LeBron James/ लेब्रोन जेम्स
(c) Michael Jordan/ माइकल जॉर्डन
(d) Veselin Matic/ वेसलिन मैटिक

S3. Ans.(d)
Sol. Veselin Matic, who took Iran to an Asian Games bronze medal in 2010, is set to be appointed as the new head coach of the Indian men’s basketball team.

Q4. Which of the following tech giant has announced a three-year strategic technology partnership with Roland-Garros Grand Slam tennis tournament, also called the French Open?
निम्नलिखित में से किस टेक दिग्गज ने रोलैंड-गैरोस ग्रैंड स्लैम टेनिस टूर्नामेंट के साथ तीन वर्ष की रणनीतिक प्रौद्योगिकी साझेदारी की घोषणा की है, जिसे फ्रेंच ओपन भी कहा जाता है?
(a) TCS/ टीसीएस
(b) Infosys/ इंफोसिस
(c) Wipro/ विप्रो
(d) Facebook/ फेसबुक

S4. Ans.(b)
Sol. Infosys, a global leader in next-generation digital services and consulting, and Roland-Garros Grand Slam tennis tournament, also called the French Open, announced a three-year strategic technology partnership.

Q5. Bank of Baroda has signed an MoU with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform which will provide solutions for agricultural requirements. What is the name of that platform?
बैंक ऑफ बड़ौदा ने एक कृषि डिजिटल प्लेटफॉर्म विकसित करने के लिए कृषि सेवा कंपनियों के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं जो कृषि आवश्यकताओं के लिए समाधान प्रदान करेगा। उस प्लेटफॉर्म का नाम क्या है?
(a) Kisan Mitra/ किसान मित्र
(b) BoB Kisan Mitra/ बीओबी किसान मित्र
(c) Baroda Kisan/ बड़ौदा किसान
(d) Online Farmer/ ऑनलाइन फार्मर

S5. Ans.(c)
Sol. Bank of Baroda has signed an MoU with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform, Baroda Kisan, which will provide solutions for agricultural requirements.

Q6. Celebrated__________writer and poet Ashita passed away at the age of 63 in Thrissur, after fighting a long battle with cancer.
कैंसर से लंबी लड़ाई लड़ने के बाद, __________ लेखिका और कवयित्री अशिता का त्रिशूर में 63 वर्ष की आयु में निधन हो गया।
(a) Urdu/ उर्दू
(b) Hindi/ हिंदी
(c) Tamil/ तमिल
(d) Malayalam / मलयालम

S6. Ans.(d)
Sol. Celebrated Malayalam writer and poet Ashita passed away at the age of 63 in Thrissur, after fighting a long battle with cancer.

Q7. With which of the following country India has signed an agreement for exchange of country-by-country (CbC) report to help companies in the taxation-related matter?
निम्नलिखित में से किस देश के साथ भारत ने कराधान से संबंधित मामले में कंपनियों की मदद करने के लिए कंट्री-बाय-कंट्री (CbC) रिपोर्ट के आदान-प्रदान के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) The USA/ संयुक्त राज्य अमेरिका
(b) The UK/ यूके
(c) UAE/ संयुक्त अरब अमीरात
(d) Oman/ ओमान

S7. Ans.(a)
Sol. India and the US signed an agreement for exchange of country-by-country (CbC) report. The move will give huge relief to subsidiaries of US-headquartered companies in the taxation-related matter.

Q8. Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a special programme for school children in tune with the government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”. What is the name of the programme?
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (इसरो) ने सरकार के दृष्टिकोण “जय विज्ञान, जय अनुसंधान” के साथ स्कूली बच्चों के लिए एक विशेष कार्यक्रम शुरू किया है, कार्यक्रम का नाम क्या है?
(a) NAYA-YUVA/ नया-युवा
(b) YUVA/ युवा
(c) YUVIKA/युविका
(d) Vigyani-Anusandhani/ विज्ञानी-अनुसंधानी

S8. Ans.(c)
Sol. Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a special programme for schoolchildren called Young Scientist Programme or Yuva Vigyani Karyakram (VUVIKA), in tune with the government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”.

Q9. An agreement has been signed between India and the________ to establish a common health sciences collaborative platform.
भारत और ________ के मध्य एक कॉमन स्वास्थ्य विज्ञान सहयोगी मंच की स्थापना के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए गए हैं।
(a) European Union/ यूरोपीय संघ
(b) African Union/ अफ्रीकी संघ
(c) USA/ यूएसए
(d) UK/ यूके

S9. Ans.(b)
Sol. An agreement has been signed between India and the African Union to establish an India-Africa health sciences collaborative platform.

Q10. An Indian Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. India has become the_____country to acquire this space capability.
एक भारतीय एंटी-सैटेलाइट वेपन (ए-सैट) ने पृथ्वी की निचली कक्षा में एक लाइव उपग्रह को सफलतापूर्वक निशाना बनाया। भारत इस अंतरिक्ष क्षमता को हासिल करने वाला _____ देश बन गया है।
(a) third/ तीसरा
(b) second/ दूसरा
(c) fourth/ चौथा
(d) fifth/ पांचवां

S10. Ans.(c)
Sol. An Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. The name of this mission was ‘Mission Shakti’. After the US, Russia, and China, India is the fourth country to acquire this space capability.

You may also like to read: