Current Affairs Questions for Govt. Exams: 28th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Scott Walker has passed away. He was a well known________.
स्कॉट वॉकर का निधन हो गया है। वे कौन थे?
(a) Singer/ गायक
(b) Activist/ एक्टिविस्ट
(c) Teacher/ शिक्षक
(d) Economist/ अर्थशास्त्री

Show Answer

 Ans.(a)
Sol. Scott Walker, one of the most innovative and enduring singers and songwriters of the 20th century, has died aged 76.

Q2. In Shooting, Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary have won a Gold medal in the 10-meter Air Pistol Mixed team event at the 12th Asian Airgun Championship. This Championship was held in __________.
निशानेबाजी में, मनु भाकर और सौरभ चौधरी ने 12 वीं एशियाई एयरगन चैम्पियनशिप में 10 मीटर एयर पिस्टल मिक्स्ड टीम इवेंट में स्वर्ण पदक जीता है। यह चैम्पियनशिप __________ में आयोजित की गई थी।
(a) Thailand/ थाईलैंड
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) India/ भारत
(d) Taipei/ ताइपे

Show Answer

Ans.(d)
Sol. In Shooting, Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary have won a Gold medal in the 10-meter Air Pistol Mixed team event at the 12th Asian Airgun Championship at Taoyuan in Taipei.
Q3. An Indian Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. What was the name of this mission?
एक भारतीय एंटी-सैटेलाइट वेपन (ए-सैट) ने पृथ्वी की निचली कक्षा में एक लाइव उपग्रह को सफलतापूर्वक निशाना बनाया। इस मिशन का नाम क्या था?
(a) Mission DRDO- Shakti/ मिशन डीआरडीओ- शक्ति
(b) Mission Space-Shakti/ मिशन स्पेस-शक्ति
(c) Mission Shakti/ मिशन शक्ति
(d) Mission Space-Vijay/ मिशन स्पेस-विजय

Show Answer



 Ans.(c)
Sol. An Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. The name of this mission was ‘Mission Shakti’. After the US, Russia, and China, India is the fourth country to acquire this space capability.

Q4. The Seamaster 2019 ITTF Challenge Plus commonly called Oman Open table tennis held in_______.
सीमैस्टर 2019 ITTF चैलेंज प्लस जिसे आमतौर पर ओमान ओपन टेबल टेनिस कहा जाता है, जिसे _______ में आयोजित किया गया है।
(a) Salalah/ सलालाह
(b) Muscat/ मस्कट
(c) Bawshar/ बावशर
(d) Seeb/ सीब

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Seamaster 2019 ITTF Challenge Plus commonly called Oman Open table tennis held in Muscat, Oman. Indian players G Sathyan and Archana Kamath excelled in the tournament.

Q5. In which of the following city the world’s largest e-waste recycling plant has been opened by ‘Enviroserve’ company?
निम्नलिखित में से किस शहर में ‘एनवायरोसर्व ’ कंपनी द्वारा दुनिया का सबसे बड़ा ई-कचरा रीसाइक्लिंग प्लांट खोला गया है?
(a) Bishkek/ बिश्केक
(b) Dubai/ दुबई
(c) Herat/ हेरात
(d) Dushanbe/ दुशांबे

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The world’s largest e-waste recycling plant has been opened in Dubai Industrial Park, Dubai by ‘Enviroserve’ company with a total cost of $5 million.

Q6. The Reserve Bank of India has slapped a penalty of Rs 2 crore on ______ for non-compliance of regulatory directions with regard to SWIFT operations.
भारतीय रिज़र्व बैंक ने SWIFT परिचालनों के संबंध में नियामकीय निर्देशों का पालन नहीं करने पर ______ पर 2 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है।
(a) BoB/ बैंक ऑफ़ बड़ौदा
(b) BoI/ बैंक ऑफ़ इण्डिया
(c) PNB/ पी.एन.बी.
(d) SBI/ एस.बी.आई.

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has slapped a penalty of Rs 2 crore on Punjab National Bank for non-compliance of regulatory directions with regard to SWIFT operations.
Q7. First Indian Army Mountaineering Expedition to Mt Makalu was flagged off by Director General Military Training. It is the ____highest mountain in the world.
माउंट मकालू में पहले भारतीय सेना पर्वतारोहण अभियान को सैन्य प्रशिक्षण महानिदेशक द्वारा हरी झंडी दिखाई गई। यह दुनिया का ____सबसे ऊंचा पर्वत है।
(a) 2nd/ दूसरा
(b) 4th/ चौथा
(c) 7th/ सातवाँ
(d) 5th/ पांचवां

Show Answer

Ans.(d)
Sol. First Indian Army Mountaineering Expedition to Mt Makalu comprising five Officers, two JCOs and eleven OR was flagged off by Director General Military Training. It is the fifth highest mountain in the world at 8,485 metres.

Q8. President Ram Nath Kovind has been awarded the Grand Order of King Tomislav with Sash and Grand Star. This is the highest award of ________.
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद को सैश और ग्रैंड स्टार के साथ किंग टॉमिस्लाव के ग्रैंड ऑर्डर से सम्मानित किया गया है। यह ________ का सर्वोच्च पुरस्कार है।
(a) Finland/ फिनलैंड
(b) Sweden/ स्वीडन
(c) Norway/ नॉर्वे
(d) Croatia/ क्रोएशिया

Show Answer
Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind has been awarded the Grand Order of King Tomislav with Sash and Grand Star by the President of Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic for his exceptional contribution to the advancement of overall relations and development of mutual cooperation between India and Croatia.


Q9. Which of the following organisation partners with Goldman Sachs and Mastercard to launch its own virtual credit card?
गोल्डमैन सैक्स और मास्टरकार्ड के साथ निम्नलिखित में से कौन सा संगठन भागीदार अपना स्वयं का वर्चुअल क्रेडिट कार्ड लॉन्च करेगा?
(a) Microsoft/ माइक्रोसॉफ्ट
(b) Google/ गूगल
(c) Apple/ एप्पल
(d) Amazon/ अमेज़न

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Apple Inc & Goldman Sachs Group Inc jointly launched the Apple Card credit card for iPhones. Apple card is a virtual credit card that can be integrated into the Wallet app of the iPhone.


Q10. The cabinet apprised about MoU between India and______to promote exchange of information and technical cooperation in the field of Housing and Human Settlement.
कैबिनेट ने भारत और ______ के बीच एमओयू के बारे में अवगत कराया, जो आवास और मानव निपटान के क्षेत्र में सूचना और तकनीकी सहयोग के आदान-प्रदान को बढ़ावा देता है।
(a) Iran/ ईरान
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) Mexico/ मेक्सिको
(d) Morocco/ मोरक्को

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The cabinet apprised about MoU between India and Morocco to promote exchange of information and technical cooperation in the field of Housing and Human Settlement.