Current Affairs Questions for Govt. Exams: 28th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who has authored/edited the book titled ‘Quality, Accreditation, and Ranking – A Silent Revolution in the Offing in Indian Higher Education’?
“क्वालिटी, अक्रेडटैशन एंड रैंकिंग – ए साइलेंट रिवोल्यूशन इन द ऑफिंग इन द इंडियन हायर एजुकेशन” नामक पुस्तक के लेखक/संपादक कौन हैं?
(a) Vikram Seth/ विक्रम सेठ
(b) Amitav Ghosh/ अमिताव घोष
(c) R Mahashankaran/ आर महाशंकरन
(d) H Chaturvedi/ एच. चतुर्वेदी

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu launched the book titled ‘Quality, Accreditation, and Ranking – A Silent Revolution in the Offing in Indian Higher Education’ edited by Education Promotion Society for India’s (EPSI) Alternate President Dr. H Chaturvedi in New Delhi.

Q2. Which city hosted the Network-18 Rising India Summit?
‘नेटवर्क -18 राइजिंग इंडिया समिट’ की मेजबानी किस शहर ने की?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Bhubaneswar/ भुवनेश्वर
(d) Kochi/ कोच्चि

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi addressed Network-18 Rising India Summit, held in New Delhi and laid out his vision for a ‘New India‘.
Q3. What is the theme of the Network-18 Rising India Summit?
‘नेटवर्क -18 राइजिंग इंडिया समिट’ की थीम क्या है?
(a) Beyond Politics: Defining National Priorities
(b) Micro Irrigation and Modern Agriculture
(c) Focuses on digital, marketing, startup, technology and mobile
(d) Shaping a New India

Show Answer



S3. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi addressed Network-18 Rising India Summit, held in New Delhi and laid out his vision for a ‘New India‘. The theme of the summit was, ‘Beyond Politics: Defining National Priorities’.

Q4. Who among the following has been chosen for this year’s META Lifetime Achievement Award?
निम्नलिखित में से किसे इस वर्ष के ‘मेटा लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार’ के लिए चुना गया है?
(a) R K Singh/ आर के सिंह
(b) Usman Ali Isani/ उस्मान अली इसानी
(c) Abdul Jamil Khan/ अब्दुल जमील खान
(d) Mahesh Elkunchwar/ महेश एलकुंचवार

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Eminent Indian playwright Mahesh Elkunchwar has been chosen for this year’s META Lifetime Achievement Award. The playwright will be conferred upon with the award on March 12, along with the winners of the 14th Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) festival.

Q5. Which among the following Indian bank has tied up with Germany’s KfW Development Bank for funding of USD 113 million to refinance solar projects?
निम्नलिखित में से किस भारतीय बैंक ने सौर परियोजनाओं को पुनर्वित्त करने के लिए 113 मिलियन अमरीकी डालर के वित्तपोषण के लिए जर्मनी के केएफडब्ल्यू विकास बैंक के साथ समझौता किया है?
(a) Corporation Bank/ कॉर्पोरेशन बैंक
(b) Bank of India/ बैंक ऑफ इंडिया
(c) Bank of Baroda/ बैंक ऑफ बड़ौदा
(d) Andhra Bank/ आंध्रा बैंक

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. State-run Bank of Baroda has tied up with Germany’s KfW Development Bank for funding of USD 113 million to refinance solar projects. The tie-up is part of an Indo-German Solar Energy Partnership signed in 2015.

Q6. Who has been re-elected as Nigeria’s President?
नाइजीरिया के राष्ट्रपति के रूप में फिर से किसे चुना गया है?
(a) Muhammadu Buhari/ मुहम्मदू बुहारी
(b) Ellen Johnson Sirleaf/ एलेन जॉनसन सर्लिफ़
(c) Aja Fatoumata Jallow/ अजा फतौमाता जुलो
(d) Joice Mujuru/ जोइस मुजुरू

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Muhammadu Buhari was re-elected Nigeria’s President, results showed, after a delayed poll that angered voters and led to claims of rigging and collusion.
Q7. The Reserve Bank of India (RBI) has taken 3 more banks from the PCA framework allowing them to resume their normal lending activities. What does C stands for in PCA framework?
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने PCA ढांचे से 3 और बैंकों को बाहर किया, जिससे अब उन्हें अपनी सामान्य ऋण गतिविधियों को फिर से शुरू करने की अनुमति मिल गई है। PCA ढ़ाचे में C का पूरा रूप क्या है?
(a) Correlation
(b) Certificate
(c) Cheque
(d) Corrective

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has taken off Allahabad Bank, Corporation Bank and Dhanlaxmi Bank from the Prompt Corrective Action (PCA) framework allowing them to resume their normal lending activities.

Q8. Inland Waterways Authority of India (IWAI) and __________signed an MoU for jointly developing infrastructure for fuels, lubricating oil, LPG, Natural Gas and any other related fuel and gas for meeting the requirement of National Waterways.
भारतीय अंतर्देशीय जलमार्ग प्राधिकरण (IWAI) और __________ ने राष्ट्रीय जलमार्ग की आवश्यकता को पूरा करने के लिए ईंधन, स्नेहन द्रव(ग्रीस), LPG, प्राकृतिक गैस और किसी भी अन्य संबंधित ईंधन और गैस के लिए संयुक्त रूप से विकासशील बुनियादी ढांचे के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये।
(a) HPCL/ एच.पी.सी.एल
(b) IOCL / आई.ओ.सी.एल
(c) NTPC/ एन.टी.पी.सी.
(d) ONGC/ ओ.एन.जी.सी

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Inland Waterways Authority of India (IWAI) and Indian Oil Corporation Limited (IOCL) signed an MoU for jointly developing infrastructure for fuels, lubricating oil, LPG, Natural Gas and any other related fuel and gas for meeting the requirement of National Waterways.

Q9. A joint military exercise Sampriti-2019 is an important bilateral defence cooperation endeavour between India and ____________.
भारत और ____________ के बीच एक संयुक्त सैन्य अभ्यास “सम्प्रीति” – 2019 एक महत्वपूर्ण द्विपक्षीय रक्षा सहयोग के लिए प्रयास है।
(a) Myanmar/ म्यांमार
(b) Bhutan/ भूटान
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Bangladesh/ बांग्लादेश

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. As part of the ongoing India Bangladesh defence cooperation, a joint military exercise Sampriti-2019 will be conducted at Tangail, Bangladesh from 02 March to 15 March 2019.Exercise Sampriti-2019 is an important bilateral defence cooperation endeavour between India and Bangladesh.


Q10. Which Indian state has launched the Parents Responsibility and Norms for Accountability and Monitoring (PRANAM) Bill that aims to protect elderly parents of government employees in their times of need?
किस भारतीय राज्य ने “अभिभावक जिम्मेदारी एवं जवाबदेही तथा निगरानी नियम (प्रणाम) (PRANAM) विधेयक” पेश किया है, जिसका उद्देश्य यह सुनिश्चित करना है कि सरकारी कर्मचारी अपने आश्रितों की देखभाल ठीक से करें।
(a) Assam/ असम
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Manipur/ मणिपुर
(d) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal launched the PRANAM Commission, which is a panel set up to look after the issues concerning a Bill brought in for the protection of parents of state government employees.