Current Affairs Questions for Govt. Exams: 27th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which Indian naval ship is participating in the 15th edition of Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition, LIMA-19?
लैंगकॉवी अंतर्राष्ट्रीय समुद्री और एयरोस्पेस प्रदर्शनी, लीमा -19 के 15वें संस्करण में कौन-सा भारतीय नौसैनिक जहाज भाग ले रहा है?
(a) INS Kadmatt/ आईएनएस कदमत
(b) INS Viraat/ आईएनएस विराट
(c) INS Vikrant/ आईएनएस विक्रांत
(d) INS Gangotri/ आईएनएस गंगोत्री

S1. Ans.(a)
Sol. Indian Navy’s frontline ASW corvette, INS Kadmatt arrived at Langkawi, Malaysia on a 7 days official visit. The ship is scheduled to participate in the 15th edition of Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition, LIMA-19 during the visit.

Q2. The Indian Navy’s state of the art Nuclear, Biological, and Chemical Training Facility (NBCTF) was inaugurated by Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba at INS Shivaji, Lonavala. The training facility has been named_____________.
भारतीय नौसेना के अत्याधुनिक परमाणु, जैविक, और रासायनिक प्रशिक्षण सुविधा (NBCTF) का उद्घाटन आईएनएस शिवाजी, लोनावाला में नौसेना अध्यक्ष एडमिरल सुनील लांबा द्वारा किया गया था। प्रशिक्षण सुविधा का नाम _____________ रखा गया है।
(a)ANUPAM/अनुपम
(b)AKHAND/अखंड
(c)SURAKSHA/सुरक्षा
(d) ABHEDYA/अभेद्य

S2. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy’s state of the art Nuclear, Biological, and Chemical Training Facility (NBCTF) was inaugurated by Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba at INS Shivaji, Lonavala. The training facility has been named ABHEDYA, which means impenetrable in Sanskrit.

Q3. Kala Prapoorna awardee, Vinjamuri Anasuya Devi passed away. She was a well-known_____.
कला प्रपूर्ण पुरस्कार विजेता, विंजमुरी अनसूया देवी का निधन हो गया। वह एक जानी-मानी _____थीं।
(a) Quiz Master/ क्विज मास्टर
(b) Magician/ जादूगर
(c) Human rights activist/ मानवाधिकार कार्यकर्ता
(d) Folk artist/ लोक कलाकार

S3. Ans.(d)
Sol. Kala Prapoorna awardee, Vinjamuri Anasuya Devi passed away at the age of 99 due to illness in the USA. She was an eminent folk artist, radio commentator and author. She was also an awardee of lifetime achievement award in America and ‘Queen of Folk’ award in Paris.

Q4. Which of the following city will become the world’s first city to install wireless, induction-based charging stations for its fleet of electric taxis?
निम्नलिखित में से कौन सा शहर इलेक्ट्रिक टैक्सियों के लिए वायरलेस, इंडक्शन-आधारित चार्जिंग स्टेशन स्थापित करने वाला दुनिया का पहला शहर बन जाएगा?
(a) Oslo/ ओस्लो
(b) Copenhagen/ कोपेनहेगन
(c) Stockholm/ स्टॉकहोम
(d) Bergen/ बर्गन

S4. Ans.(a)
Sol. Oslo, the capital city of Norway will become the world’s first city to install wireless, induction-based charging stations for its fleet of electric taxis with an aim to have a zero-emission cab system by the year 2023 according to a report by Reuters.

Q5. Who among the following has won the prestigious Global Teacher Prize for 2019 at a ceremony in Dubai?
निम्नलिखित में से किसने दुबई में एक समारोह में 2019 के लिए प्रतिष्ठित वैश्विक शिक्षक पुरस्कार जीता है?
(a) J.K. Rowling/ जे.के. रोलिंग
(b) Tabiko Gibson/ तबिको गिब्सन
(c) Kailash Satyarthi/ कैलाश सत्यार्थी
(d) Peter Tabichi/ पीटर तबीची

S5. Ans.(d)
Sol. Peter Tabichi, a member of the Franciscan religious order has been conferred with the prestigious Global Teacher Prize for 2019 at a ceremony in Dubai hosted by Hollywood actor, Hugh Jackman.

Q6. The Indian Air Force formally inducted the CH 47 F(I)- Chinook heavy-lift helicopters into its inventory at Air Force Station Chandigarh. These helicopters are manufactured by which of the following organization?
भारतीय वायु सेना ने औपचारिक रूप से सीएच 47 एफ (I) – चिनूक हेवी-लिफ्ट हेलीकॉप्टरों को चंडीगढ़ वायु सेना स्टेशन में अपने बेड़े में शामिल कर लिया। इन हेलीकॉप्टरों का निर्माण निम्नलिखित में से किस संगठन द्वारा किया जाता है?
(a) General Dynamics / जनरल डायनामिक्स
(b) BAE Systems / बीएई सिस्टम
(c) Boeing / बोइंग
(d) Lockheed Martin/ लॉकहीड मार्टिन

S6. Ans.(c)
Sol. The Indian Air Force formally inducted the CH 47 F(I)- Chinook heavy-lift helicopters into its inventory at Air Force Station Chandigarh. IAF had signed a contract with M/s Boeing Ltd in September 2015 for 15 Chinook helicopters.

Q7. The joint training exercise MITRASHAKTI – VI between Indian and __________ Army kick-started at Diyatalawa.
संयुक्त प्रशिक्षण अभ्यास मित्रशक्ति VI भारत और __________ की सेना के मध्य दियातलावा (Diyatalawa) में आरम्भ हुआ।
(a) Thailand/ थाईलैंड
(b) Sri Lanka/ श्री लंका
(c) Malaysia/ मलेशिया
(d) Nepal/ नेपाल

S7. Ans.(b)
Sol. The joint training exercise MITRASHAKTI – VI between Indian and Sri Lanka Army kick-started at Diyatalawa in Sri Lanka.

Q8. Reserve Bank of India (RBI) has appointed 5-member committee to strengthen digital payments as well as to boost financial inclusion through Financial Technology. The committee will be headed by__________.
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने डिजिटल भुगतान को मजबूती प्रदान करने के साथ-साथ वित्तीय प्रौद्योगिकी के माध्यम से वित्तीय समावेशन को बढ़ावा देने के लिए 5 सदस्यीय समिति नियुक्त की है। समिति का नेतृत्व __________ द्वारा किया जाएगा।
(a) Nandan Nilekani/ नंदन नीलेकणी
(b) Ratan Wattal/ रतन वेटल
(c) Raj Kumar Ratan/ राज कुमार रतन
(d) Vinayak Lal/ विनायक लाल

S8. Ans.(a)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has appointed 5-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani to strengthen digital payments as well as to boost financial inclusion through Financial Technology.

Q9. A consortium of two Indian oil companies has been awarded the exploration rights for Abu Dhabi’s Onshore Block 1. These two companies are________ and _________.
दो भारतीय तेल कंपनियों के एक संघ को अबू धाबी के तटवर्ती ब्लॉक 1 के लिए अन्वेषण अधिकारों से सम्मानित किया गया है। ये दो कंपनियां ________ और _________ हैं।
(a) BHEL, BEL
(b) ONGC, NTPC
(c) IOCL, HPCL
(d) IOCL, NTPC

S9. Ans.(d)
Sol. A consortium of two Indian oil companies, Bharat Petroleum Corporation Limited, and Indian Oil Corporation Limited has been awarded the exploration rights for Abu Dhabi’s Onshore Block 1. The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) signed agreements awarding the exploration rights.

Q10. US President Donald Trump has signed a proclamation recognising Israel’s sovereignty over the _____________.
अमेरिकी राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रम्प ने _____________ पर इज़राइल की संप्रभुता को मान्यता देने वाली एक घोषणा पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) Haifa/ हाइफ़ा
(b) Izara Heights/ इज़ारा हाइट्स
(c) Golan Heights/ गोलान हाइट्स
(d) Damascus/ दमिश्क

S10. Ans.(c)
Sol. US President Donald Trump has signed a proclamation recognising Israel’s sovereignty over the Golan Heights and told the visiting Israeli Prime Minister, Benjamin Netanyahu, that Israel has an absolute right to self-defence.