Current Affairs Questions for Govt. Exams: 27th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following team scored 278 to register the highest-ever total in T20s?
निम्नलिखित में से किस टीम ने टी20 में 278 स्कोर बनाकर अब तक के सर्वाधिक स्कोर प्राप्त किया है?
(a) Afghanistan / अफगानिस्तान
(b) New Zealand/ न्यूजीलैंड
(c) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(d) Australia/ ऑस्ट्रेलिया

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Afghanistan scored 278 for the loss of three wickets from their allotted 20 overs, to register the highest-ever total in T20s at the Rajiv Gandhi International Cricket Stadium in Dehradun, Uttarakhand.

Q2. Which of the following state launched the scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections?
निम्न में से किस राज्य ने मुख्यमंत्री युवा स्वाभिमान योजना’ शुरू की है जो आर्थिक रूप से कमजोर शहरी युवाओं के वर्गों को हर वर्ष 100 दिनों में रोजगार की गारंटी देती है?
(a) Tripura/ त्रिपुरा
(b) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(c) Rajasthan/ राजस्थान
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched the State Government’s flagship scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections.
Q3. Which of the following cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa?
निम्नलिखित में से कौन सी क्रिकेट टीम दक्षिण अफ्रीका में टेस्ट सीरीज जीतने वाली पहली एशियाई टीम बन गयी है?
(a) India/ भारत
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) Pakistan/ पाकिस्तान
(d) Afghanistan / अफगानिस्तान

Show Answer



S3. Ans.(b)
Sol. Sri Lanka cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa after winning the series by 2-0. This was Sri Lanka’s sixth series in South Africa and their first win. Kusal Perera was given the Man of the Series award.

Q4. Who among the following has joined Amazon’s board of directors?
निम्नलिखित में से कौन अमेजन के निदेशक मंडल में शामिल हुआ है?
(a) Adi Godrej/ आदि गोदरेज
(b) Dilip Shanghvi/ दिलीप शांघवी
(c) Ratan Tata/ रतन टाटा
(d) Indra Nooyi/ इंद्र नूई

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. PepsiCo’s India-born former CEO Indra Nooyi has joined Amazon’s board of directors, the online retail giant. Starbucks executive Rosalind Brewer has also joined the Amazon Board. Ms. Nooyi will be a member of the audit committee.

Q5. FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in ____________, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.
एफसीआई अरावली जिप्सम एंड मिनरल्स इंडिया लिमिटेड (एफएजीएमआईएल) ने ____________ में ग्राम नोहरा धार के पास एक सफेद सीमेंट संयंत्र स्थापित करने की परियोजना शुरू की है, जिसकी लागत लगभग 605 करोड़ रु. है।
(a) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Under its diversification programme, FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in Himachal Pradesh, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.

Q6. Who among the following was awarded Lifetime Achievement award at the FMSCI (Federation of Motor Sports Clubs of India) annual awards function?
निम्नलिखित में से किसे FMSCI (फेडरेशन ऑफ मोटर स्पोर्ट्स क्लब ऑफ इंडिया) के वार्षिक पुरस्कार समारोह में लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
(a) Aditya Patel / आदित्य पटेल
(b) Narayan Karthikeyan/ नारायण कार्तिकेयन
(c) G.R. Karthikeyan/ जी.आर. कार्तिकेयन
(d) Armaan Ebrahim/ अरमान इब्राहिम

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. G.R. Karthikeyan, father of India’s first Formula One driver Narain Karthikeyan, was honored with the Lifetime Achievement award at the FMSCI annual awards function. FIA president Jean Todt was the chief guest and handed over the awards.
Q7. Which of the following Indian Grandmaster lifted the Cannes International Open trophy?
निम्नलिखित में से किस भारतीय ग्रैंडमास्टर ने कांस इंटरनेशनल ओपन ट्रॉफी जीती है?
(a) Koneru Humpy/ कोनेरू हम्पी
(b) Krishnan Sasikiran/ कृष्णन शशिकिरण
(c) Praveen Thipsay/ प्रवीण ठिपसे
(d) Abhijeet Gupta/ अभिजीत गुप्ता

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Indian Grandmaster Abhijeet Gupta lifted the Cannes International Open trophy. He took an easy draw with Pier Luigi Basso of Italy in the ninth and final round.

Q8. Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial to the nation. It is situated in _________.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने राष्ट्र को एक नया राष्ट्रीय युद्ध स्मारक समर्पित किया। यह _________ में स्थित है।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Goa/ गोवा
(d) Pune/ पुणे

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial, situated in the India Gate complex in New Delhi, to the nation. He lit the flame positioned at the bottom of the stone obelisk to pay homage to the soldiers who died in the line of duty.

Q9. Which of the following Indian city hosted the 4th Global Digital Health Partnership Summit?
निम्नलिखित में से किस भारतीय शहर ने चौथे वैश्विक डिजिटल स्वास्थ्य भागीदारी शिखर सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Gorakhpur/ गोरखपुर
(c) Dehradun/ देहरादून
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare inaugurated the ‘4th Global Digital Health Partnership Summit’ in New Delhi, in the presence of Shri Ravi Shankar Prasad Union Minister of Law & Justice and Electronics & Information Technology and Health Ministers from several countries.


Q10. Who among the following was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world?
निम्नलिखित में से किसे भारत में और दुनिया भर में कुष्ठ उन्मूलन में उनके योगदान के लिए गांधी शांति पुरस्कार 2018 से सम्मानित किया गया था?
(a) Fazalur Rehman/ फजलुर रहमान
(b) Yohei Sasakawa/ योही ससाकावा
(c) Shinzo Abe/ शिंजो आबे
(d) Keith Donohue/ कीथ डोनोह्यू

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Japan’s Yohei Sasakawa was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?