Current Affairs Questions for Govt. Exams: 26th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What is India’s rank in global energy transition index 2019?
वैश्विक ऊर्जा संक्रमण सूचकांक 2019 में भारत की रैंक क्या है?
(a) 77th
(b) 86th
(c) 76
(d) 93rd

Show Answer

Ans.(c)
Sol. India has moved up 2 places to rank 76th on a global energy transition index.

Q2. Which of the following organisation released global energy transition index 2019?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने वैश्विक ऊर्जा संक्रमण सूचकांक 2019 जारी किया?
(a) World Bank/ विश्व बैंक
(b) World Economic Forum/ विश्व आर्थिक मंच
(c) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक
(d) International Monetary Fund/ अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष

Show Answer

Ans.(b)
Sol. India has moved up 2 places to rank 76th on a global energy transition index. The annual list, compiled by Geneva-based World Economic Forum (WEF), has ranked 115 economies on how well they are able to balance energy security and access with environmental sustainability and affordability.
Q3. Name the Amateur International Boxing Federation (AIBA) President, who has announced his resignation recently.
एमेच्योर इंटरनेशनल बॉक्सिंग फेडरेशन (AIBA) के अध्यक्ष का नाम बताइए, जिन्होंने हाल ही में अपने इस्तीफे की घोषणा की है?
(a) Franco Falcinelli/ फ्रेंको फाल्सिनाली
(b) Anas Al Otaiba/ अनस अल ओतैबा
(c) Osvaldo Bisbal/ ओस्वाल्डो बिस्बल
(d) Gafur Rahimov/ गफूर रहीमोव

Show Answer



Ans.(d)
Sol. The Amateur International Boxing Federation (AIBA) President Gafur Rahimov announced his resignation claiming that political based discussions were harming the organizations progress. Rahimov will be replaced by an interim president.

Q4. World Meteorological Day is observed annually on___________.
विश्व मौसम विज्ञान दिवस प्रतिवर्ष ___________ पर मनाया जाता है।
(a) 23 March /23 मार्च
(b) 21 March /21 मार्च
(c) 19 March /19 मार्च
(d) 25 March /25 मार्च

Show Answer

Ans.(a)
Sol. World Meteorological Day is observed annually on March 23 to commemorate the establishment of the World Meteorological Organization (WMO) in 1950.

Q5. The theme for World Meteorological Day 2019 is____________.
विश्व मौसम विज्ञान दिवस 2019 का विषय ____________ है।
(a) The Sun, Earth and Water
(b) The Sun, the Earth and the Weather
(c) Save the Change in Weather
(d) Increasing Temperature

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The World Meteorological Day 2019 theme was “The Sun, the Earth and the Weather”. The day was first observed in 1961.

Q6. As per the preliminary world airport traffic rankings for 2018 released by Airports Council International (ACI), Indira Gandhi International Airport (IGIA) of New Delhi has been ranked ______ in terms of the busiest airport.
एयरपोर्ट काउंसिल इंटरनेशनल (ACI) द्वारा जारी 2018 के लिए प्रारंभिक विश्व हवाई अड्डा यातायात रैंकिंग के अनुसार, नई दिल्ली के इंदिरा गांधी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे (IGIA) को सबसे व्यस्त हवाई अड्डे के संदर्भ में ______ स्थान दिया गया है।
(a) 12th
(b) 1st
(c) 5th
(d) 8th

Show Answer

Ans.(a)
Sol. In accordance with the preliminary world airport traffic rankings for 2018 released by Airports Council International (ACI), Indira Gandhi International Airport (IGIA) of New Delhi has elevated 4 ranks to reach at 12th spot in terms of the busiest airport as compared to 2017’s 16th spot.
Q7. Which of the following airport topped the list of world’s busiest airports by passenger traffic?
निम्नलिखित में से कौन सा हवाई अड्डा यात्री यातायात द्वारा दुनिया के सबसे व्यस्त हवाई अड्डों की सूची में शीर्ष पर है?
(a) London Heathrow Airport/ लंदन हीथ्रो हवाई अड्डा
(b) Indira Gandhi International Airport / इंदिरा गांधी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
(c) Dubai International Airport/ दुबई अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
(d) Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport/ हर्ट्सफील्ड-जैक्सन अटलांटा अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The list of world’s busiest airports by passenger traffic ranking has been topped by Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (US) followed by Beijing Capital International Airport (China) and Dubai International Airport (UAE).

Q8. Who is the author of the book titled ‘Every Vote Counts-The Story of India’s Elections’?
‘Every Vote Counts-The Story of India’s Elections’ ’नामक पुस्तक के लेखक कौन हैं?
(a) Nilesh Chawla/ नीलेश चावला
(b) Ambesh Verma/ अंबेश वर्मा
(c) Nambi Narayanan/ नांबी नारायणन
(d) Navin Chawla/ नवीन चावला

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Former Vice-President Hamid Ansari launched the book titled ‘Every Vote Counts-The Story of India’s Elections’. The author of this book is former Chief Election Commissioner Navin Chawla.


Q9. NITI Aayog has organized a day-long FinTech Conclave at Dr. Ambedkar International Center, __________.
नीति आयोग ने डॉ. अंबेडकर इंटरनेशनल सेंटर, __________ में एक दिवसीय फिनटेक कॉन्क्लेव का आयोजन किया है।
(a) Kochi/ कोच्चि
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) Pune/ पुणे

Show Answer

Ans.(b)
Sol. NITI Aayog has organized a day-long FinTech Conclave at Dr. Ambedkar International Center, New Delhi. The Conclave was inaugurated by RBI Governor Shaktikanta Das.


Q10. Which of the following country has signed an agreement with the United States of America that allow American ships and warplanes to take advantage of his ports and airports?
निम्नलिखित में से किस देश ने संयुक्त राज्य अमेरिका के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं, जो अमेरिकी जहाजों और युद्धक विमानों को अपने बंदरगाहों और हवाई अड्डों का लाभ उठाने की अनुमति देता है?
(a) Cyprus/ साइप्रस
(b) Armenia/ आर्मेनिया
(c) Oman / ओमान
(d) Azerbaijan/ अजरबैजान

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Oman has signed an agreement with the United States of America that allow American ships and warplanes to take advantage of his ports and airports.

 

Q11. Which of the following country topped the global energy transition index 2019?
निम्नलिखित में से कौन सा देश वैश्विक ऊर्जा संक्रमण सूचकांक 2019 में सबसे ऊपर है?
(a) Sweden / स्वीडन
(b) Norway / नॉर्वे
(c) Switzerland / स्विट्जरलैंड
(d) India/ भारत

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Sweden remains on the top and is followed by Switzerland and Norway in the top three.
Q12. Which of the following film won the Best Film trophy at 64th Filmfare Awards?
निम्नलिखित में से किस फिल्म ने 64 वें फिल्मफेयर पुरस्कार में सर्वश्रेष्ठ फिल्म का खिताब हासिल किया?
(a) Raazi/ राज़ी
(b) Padmaavat/ पद्मावत
(c) AndhaDhun/ अंधधुन
(d) Manto/ मंटो

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Raazi grabbed the Best Film trophy at 64th Filmfare Awards.

Q13. Who among the following actress won Best Actor in a Leading Role (Female) Award at 64th Filmfare Awards?
निम्नलिखित में से किस अभिनेत्री ने 64 वें फिल्मफेयर पुरस्कारों में अग्रणी भूमिका (महिला) पुरस्कार में सर्वश्रेष्ठ अभिनेत्री का पुरस्कार जीता?
(a) Surekha Sikri/ सुरेखा सीकरी
(b) Deepika Padukone/ दीपिका पादुकोण
(c) Sara Ali Khan/ सारा अली खान
(d) Alia Bhatt/ आलिया भट्ट

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Alia Bhatt won Best Actress award for playing the role of a spy in Raazi at 64th filmfare awards.


Q14. The Lalit Kala Akademi (LKA) announced 15 winners of the 60th Annual Academy Awards. LKA was established in________.
ललित कला अकादमी (एलकेए) ने 60 वें वार्षिक अकादमी पुरस्कार के 15 विजेताओं की घोषणा की। ललित कला अकादमी ________ में स्थापित किया गया था।
(a) 1954
(b) 2000
(c) 1948
(d) 1974

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Lalit Kala Akademi established in 1954 is an autonomous organisation under the Ministry of Culture

Q15. Who among the following actor won Best Actor in a Leading Role (Male) Award at 64th Filmfare Awards?
निम्नलिखित में से किस अभिनेता ने 64 वें फिल्मफेयर पुरस्कारों में एक अग्रणी भूमिका (पुरुष) में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता पुरस्कार जीता?
(a) Ranveer Singh/ रणवीर सिंह
(b) Ranbir Kapoor/ रणबीर कपूर
(c) Ayushmann Khurrana/ आयुष्मान खुराना
(d) Gajraj Rao/ गजराज राव

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Ranbir Kapoor for Sanju won Best Actor in a Leading Role (Male) award at 64th filmfare awards.