Current Affairs Questions for Govt. Exams: 22nd February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The government has approved recapitalization of__________ in 12 public sector banks in this fiscal to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans.
सरकार ने इस वित्तीय वर्ष में 12 सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों में __________ के पुनर्पूंजीकरण को मंजूरी दी है ताकि उन्हें नियामक पूंजी आवश्यकताओं और वित्त विकास योजनाओं को बनाए रखने में मदद मिल सके।
(a) Rs 66,251 crore/ करोड़ रु.
(b) Rs 40,448 crore/ करोड़ रु.
(c) Rs 43,450 crore/ करोड़ रु.
(d) Rs 48,239 crore/ करोड़ रु.

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. The government has approved recapitalization of Rs 48,239 crore in 12 public sector banks in this fiscal to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans.

Q2. Prime Minister Narendra Modi, in South Korea, will receive the __________ in recognition of his dedication to international cooperation, global growth and human development.
दक्षिण कोरिया में प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी को अंतर्राष्ट्रीय सहयोग, वैश्विक विकास और मानव विकास के लिए उनके योगदान के लिए __________ से सम्मानित किया जायेगा।
(a) South Korea Leadership Award/ साउथ कोरिया लीडरशिप अवार्ड
(b) South Korea Peace Prize/ साउथ कोरिया पीस प्राइज़
(c) Seoul Peace Prize/ सियोल पीस अवार्ड
(d) Korean Leadership Award/ कोरियन लीडरशिप अवार्ड

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi arrived in Seoul on a two-day visit to South Korea. Mr Modi will hold bilateral talks with South Korean President Moon Jae-in and receive the Seoul Peace Prize in recognition of his dedication to international cooperation, global growth and human development.
Q3. Who among the following won Laureus World Sports Award for World Sportsman of the Year?
निम्नलिखित में से किसने वर्ल्ड स्पोर्ट्समैन ऑफ द ईयर के लिए लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स पुरस्कार जीता?
(a) Roger Federer/ रोज़र फेडरर
(b) Charles Hamelin/ चार्ल्स हैमिलिन
(c) Mark Williams/ मार्क विलियम्स
(d) Novak Djokovic/ नोवाक जोकोविच

Show Answer



S3. Ans.(d)
Sol. Novak Djokovic won Laureus World Sports Award for World Sportsman of the Year.

Q4. Who among the following won Laureus World Sports Award for Sportswoman of the Year?
निम्नलिखित में से किसने स्पोर्ट्सवुमेन ऑफ द ईयर के लिए लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवार्ड जीता?
(a) Simone Biles/ साइमन बाइल्स
(b) Anisa Sayyed/ अनीसा सैय्यद
(c) Mary Kom/ मैरी कॉम
(d) Lindsey Vonn/ लिंडसे वॉन

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Simone Biles won Laureus World Sports Award for Sportswoman of the Year.

Q5. Name the tele-law mobile application launched by the Law Minister Ravi Shankar Prasad that will benefit paralegal volunteers (PLVs) of National Legal Service Authority and State Legal Services Authorities (SLSA) in the country.
कानून मंत्री रविशंकर प्रसाद द्वारा आरंभ किए गए टेली-लॉ मोबाइल एप्लिकेशन का नाम बताइए, जो देश में राष्ट्रीय विधिक सेवा प्राधिकरण और राज्य विधिक सेवा प्राधिकरण (SLSA) के पैरालीगल वालंटियर्स (PLV) को लाभान्वित करेगा।
(a) Justice City/ जस्टिस सिटी
(b) Nyaya Bandhu/ न्याय बंधु
(c) Nyaya Adalat/ न्याय अदालत
(d) Nyaya Murti/ न्याय मूर्ति

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. A tele-law mobile application ‘Nyaya Bandhu’ was launched by the Law Minister Ravi Shankar Prasad. The application will benefit 73,000 paralegal volunteers (PLVs) of National Legal Service Authority and State Legal Services Authorities (SLSA) in the country who will be associated under Tele-Law service.

Q6. Three days Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health was held in ________.
विज़न ज़ीरो पर तीन दिवसीय सम्मेलन और व्यावसायिक सुरक्षा और स्वास्थ्य के लिए इसकी प्रासंगिकता ________ में आयोजित की गई थी।
(a) Chennai/ चेन्नई
(b) Hyderabad/ हैदराबाद
(c) Ahmadabad/ अहमदाबाद
(d) Mumbai/ मुंबई

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Heeralal Samariya, Secretary, Ministry of Labour and Employment inaugurated the three days Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health was held in Mumbai.
Q7. ‘KALIA Chhatra Bruti’ scholarship scheme is launched by ___________.
‘कालिया छात्रवृत्ति’ की छात्रवृत्ति योजना ___________में शुरू की गई।
(a) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Odisha / ओडिशा
(d) Kerala/ केरल

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. ‘KALIA Chhatra Bruti’ scholarship for the children of farmers benefited under the KALIA scheme was launched by the Odisha Chief Minister Naveen Patnaik in Bhubaneshwar, Odisha.

Q8. Which of the following state hosted the 8th World CSR Congress?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने 8वें विश्व सीएसआर सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) Kerala/ केरल
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. World Corporate Social Responsibility Congress (World CSR Congress 2019) promotes Entrepreneurship, Social Responsibility, Sustainability and Social Development. The 8th World CSR Congress was held in Mumbai, Maharashtra.

Q9. Which of the following city hosted the 4th India-ASEAN Expo and Summit?
निम्नलिखित में से किस शहर ने चौथे भारत-आसियान एक्सपो और शिखर सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) Bangalore/ बैंगलोर
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Nagpur/ नागपुर
(d) Navi Mumbai/ नवी मुंबई

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The 4th India-ASEAN Expo and Summit started in New Delhi. This is a flagship event of Department of Commerce, being organized with FICCI to carry forward the momentum and to further strengthen India-ASEAN relations under the Act-East Policy.


Q10. Under ____________, government has aimed at equipping 9 lakh classrooms in schools and colleges across the country with digital facilities for teaching by 2022.
____________ के तहत, सरकार ने 2022 तक शिक्षण के लिए देश भर के स्कूलों और कॉलेजों में 9 लाख कक्षाओं को डिजिटल सुविधाओं से लैस करने का लक्ष्य रखा है।
(a) Operation Digital Board/ ऑपरेशन डिजिटल बोर्ड
(b) Sarv Shiksha Abhiyan/ सर्व शिक्षा अभियान
(c) Digital Shiksha Mission/ डिजिटल शिक्षा मिशन
(d) Operation Digital Shiksha/ ऑपरेशन डिजिटल शिक्षा

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. The Human Resource Development (HRD) Ministry launched Operation Digital Board on the lines of Operation Blackboard to provide better digital education in school. The government has aimed at equipping 9 lakh classrooms in schools and colleges across the country (7 lakh classrooms of 9th, 10th and 11th standards and 2 lakh classrooms of colleges and Universities) with digital facilities for teaching by 2022.

Q11. Which of the following city is hosting a month-long ‘Festival of India’?
निम्नलिखित में से कौन-सा शहर एक महीने तक चलने वाले ‘फेस्टिवल ऑफ इंडिया’ की मेजबानी कर रहा है?
(a) Kathmandu/ काठमांडू
(b) Thimphu/ थिम्पू
(c) Seoul / सियोल
(d) Sydney/ सिडनी

Show Answer

S11. Ans.(a)
Sol. A month-long ‘Festival of India’ began in Kathmandu, Nepal, to familiarise the new generation of the country about the similarities between the two countries.

Q12. International Mother Language Day is observed every year on ________ since February 2000 to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.
भाषाई और सांस्कृतिक विविधता और बहुभाषावाद को बढ़ावा देने के लिए फरवरी 2000 से ________ को प्रत्येक वर्ष अंतर्राष्ट्रीय मातृभाषा दिवस मनाया जाता है।
(a) 15th February/ फरवरी
(b) 19th February/ फरवरी
(c) 21st February/ फरवरी
(d) 23rd February/ फरवरी

Show Answer

S12. Ans.(c)
Sol. International Mother Language Day has been observed every year on 21st February since February 2000 to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.

Q13. What is the theme of the International Mother Language day 2019?
अंतर्राष्ट्रीय मातृभाषा दिवस 2019 का विषय क्या है?
(a) Indigenous languages matter for Indivisual development
(b) Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation
(c) Development, peace building and reconciliation of Mother Language
(d) Indigenous languages and Indigenous people

Show Answer


S13. Ans.(b)
Sol. This year, International Mother Language day 2019 will be framed by the International Year of indigenous languages 2019 (IYIL19) around the theme “Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation”.

Q14. Under ‘Make in India’ initiative, Indian Railways has created history by converting a ______locomotive into _______locomotive for the first time in the world.
‘मेक इन इंडिया’ पहल के तहत, भारतीय रेलवे ने दुनिया में पहली बार एक ______रेल इंजन को _______ रेल इंजन में परिवर्तित करके इतिहास बनाया है।
(a) coal, electric / कोयला, बिजली
(b) diesel, petrol/ डीजल, पेट्रोल
(c) team, electric / टीम, इलेक्ट्रिक
(d) diesel, electric / डीजल, बिजली

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Under ‘Make in India’ initiative, Indian Railways has created history by converting a diesel locomotive into electric locomotive for the first time in the world. This all new converted energy-efficient electric locomotive has been flagged off by PM Narendra Modi in Varanasi.

Q15. Raj Kumar Barjatya passed away in Mumbai. He was a __________.
राज कुमार बड़जात्या का मुंबई में निधन हो गया। वह एक __________ थे।
(a) Film producer / फिल्म निर्माता
(b) RTI Activist/ आरटीआई कार्यकर्ता
(c) Sound Engineer/ साउंड इंजीनियर
(d) Fashion Designer/ फैशन डिजाइनर

Show Answer

S15. Ans.(a)
Sol. Veteran Bollywood producer and father of filmmaker Sooraj Barjatya, Raj Kumar Barjatya passed away in Mumbai.

You may also like to read:

SSC Calendar 2019-20 Out: Check CGL, CHSL, MTS, JE Exam Dates

Click Here to view Latest Govt. Jobs 2019

RRB JE Study Plan

SSC CGL 2019 Study Plan

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?