Current Affairs Questions for Govt. Exams – 14th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The seventh session of the World Government Summit held in____________.
विश्व सरकार के शिखर सम्मेलन का सातवां सत्र ____________ में आयोजित किया गया।
(a) Dubai, UAE / दुबई, यूएई
(b) Riyad, Saudi Arab/ रियाद, सऊदी अरब
(c) New Delhi, India/ नई दिल्ली, भारत
(d) Karachi, Pakistan/ कराची, पाकिस्तान

S1. Ans.(a)
Sol. The seventh session of the World Government Summit held in Dubai, United Arab Emirates (UAE). More than 4,000 people from 140 countries participated in the event.

Q2. Who among the following has become the third Indian player to break into the top-100 barrier in Men’s Singles in the past decade?
निम्नलिखित में से कौन पिछले एक दशक में पुरुष एकल टेनिस रैंकिंग के टॉप-100 में शामिल होने वाले तीसरा भारतीय खिलाड़ी बन गया है?
(a) Rohan Bopanna/ रोहन बोपन्ना
(b) Ramkumar Ramanathan/ रामकुमार रामनाथन
(c) Yuki Bhambri/ युकी भांबरी
(d) Prajnesh Gunneswaran/ प्रजनेश गुणेश्वरन

S2. Ans.(d)
Sol. Prajnesh Gunneswaran has made it to the top-100 of Men’s Singles Tennis rankings with a jump of six places that took him to 97. Prajnesh is the third Indian player to break into the top-100 barrier in the past decade after Somdev Devvarman and Yuki Bhambri.

Q3. At which of the following place foundation stone of Sri Krishna Ayush University was laid by Mr Modi?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर श्री मोदी द्वारा श्री कृष्ण आयुष विश्वविद्यालय की नींव रखी गई थी?
(a) Vrindavan/ वृंदावन
(b) Dwarka/ द्वारका
(c) Kurukshetra/ कुरुक्षेत्र
(d) Ayodhya/ अयोध्या

S3. Ans.(c)
Sol. Foundation stone of Sri Krishna Ayush University at Kurukshetra was laid by Mr Modi. It will be the first university related to Indian system of medicine in Haryana as well as the first of its kind in India.

Q4. In which of the following country LAWASIA hosted its 1st LAWASIA Human Rights Conference?
निम्नलिखित में से किस देश में LAWASIA ने अपने पहला LAWASIA मानवाधिकार सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) Philippines/ फिलीपींस
(b) Malaysia/ मलेशिया
(c) India/ भारत
(d) Indonesia/ इंडोनेशिया

S4. Ans.(c)
Sol. LAWASIA, in association with the Bar Association of India, hosted its 1st LAWASIA Human Rights Conference in New Delhi with a motive to explore a broad range of human rights issues of relevance in the Asia Pacific region.

Q5. What was the theme of the 1st LAWASIA Human Rights Conference?
पहला LAWASIA मानवाधिकार सम्मेलन का विषय क्या था?
(a) State Power, Business and Human Rights: Contemporary Challenges
(b) Human Rights Challenges
(c) Challenges in Business and Human Rights
(d) Dignity & Justice

S5. Ans.(a)
Sol. The theme of the conference was “State Power, Business and Human Rights: Contemporary Challenges”.

Q6. What was the theme of the CREDAI YouthCon -19?
क्रेडाई यूथकॉन-19 का विषय क्या था?
(a) Dignity & Justice
(b) Secure Future
(c) Today & Tomorrow
(d) Next Generation

S6. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi addressed the CREDAI YouthCon -19 in New Delhi’s Talkatora Stadium. The event is organized by the Confederation of Real Estate Developers’ Association of India, CREDAI. The theme for this YouthCon is ‘Next Generation’.

Q7. The NITI Aayog and the ____________signed a Statement of Intent (SOI) to codify, document and share best practices to improve learning outcomes in public school education in India.
भारत में सार्वजनिक स्कूली शिक्षा के परिणामों में सुधार करने के लिए उच्चतम कार्य प्रणालियों को सुव्यवस्थित करने, दस्तावेज़ बनाने और साझा करने के लिए उद्देश्य से नीति आयोग और ____________ ने आशयपत्र (SOI) पर हस्ताक्षर किए।
(a) Michael & Susan Dell Foundation/ माइकल एंड सुसान डेल फाउंडेशन
(b) Bill & Melinda Gates Foundation/ बिल एंड मेलिंडा गेट्स फाउंडेशन
(c) Chan Zuckerberg Initiative/ चैन जुकरबर्ग पहल
(d) Azim Premji Foundation/ अजीम प्रेमजी फाउंडेशन

S7. Ans.(a)
Sol. The NITI Aayog and the Michael & Susan Dell Foundation (MSDF) signed a Statement of Intent (SOI) to codify, document and share best practices to improve learning outcomes in public school education through systemic reforms, based on their collective experiences of working with various state governments in India.

Q8. Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise `Exercise Rahat´ was held at __________.
संयुक्त मानवीय सहायता और आपदा राहत अभ्यास `अभ्यास राहत´ __________ में आयोजित किया गया था।
(a) Faridabad/ फरीदाबाद
(b) Jodhpur/ जोधपुर
(c) Jaipur/ जयपुर
(d) Gangtok/ गंगटोक

S8. Ans.(c)
Sol. oint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise `Exercise Rahat´ concluded in Jaipur, Rajasthan. It was demonstrated in Jaipur, Kota, and Alwar in Rajasthan. With a view to co-operating efforts for humanitarian assistance and Disaster Relief operations, NDMA coordinated the exercise.

Q9. The 5th International Dam Safety Conference–2019 was held at_____________.
5 वां अंतर्राष्ट्रीय बांध सुरक्षा सम्मेलन- 2019 _____________ में आयोजित किया गया था।
(a) Hyderabad/ हैदराबाद
(b) Nagpur/ नागपुर
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Bhubaneswar/ भुवनेश्वर

S9. Ans.(d)
Sol. The 5th International Dam Safety Conference–2019 held in Bhubaneswar as a joint initiative of the Government of India, Government of Odisha and the World Bank under aegis of the ongoing World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) as a part of institutional strengthening.

Q10. World Radio Day is celebrated every year on___________.
प्रत्येक वर्ष विश्व रेडियो दिवस ___________ को मनाया जाता है।
(a) 10 February/ फरवरी
(b) 13 February/ फरवरी
(c) 11 February/ फरवरी
(d) 15 February/ फरवरी

S10. Ans.(b)
Sol. 13 February is celebrated as World Radio Day by UNESCO all over the world. The date of 13 February, the day United Nations Radio was established in 1946, was proposed by the Director-General of UNESCO. On 14 January 2013, the United Nations General Assembly formally endorsed UNESCO’s proclamation of World Radio Day.

Q11. Which of the following city hosted the two-day National Conference on Unani Medicine organized by the Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM) as a part of 3rd Unani Day Celebration?
निम्नलिखित में से किस शहर ने तीसरे यूनानी दिवस समारोह के एक भाग के रूप में केंद्रीय यूनानी चिकित्सा अनुसंधान परिषद (CCRUM) द्वारा आयोजित यूनानी चिकित्सा पर दो दिवसीय राष्ट्रीय सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) Bengaluru / बेंगलुरु
(b) Gangtok/ गंगटोक
(c) Amravati/ अमरावती
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

S11. Ans.(d)
Sol. The two-day National Conference on Unani Medicine organized by the Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM) as a part of 3rd Unani Day Celebration in New Delhi concluded with the note that integration and synergy of all medical systems is the need of the hour to address the health challenges we are facing today.

Q12. Who among the following won the prestigious Dan David Prize 2019 for his work on inter-cultural encounters between Asians, Europeans and people of North and South America during the early modern era?
निम्नलिखित में से किसने शुरुआती आधुनिक युग के दौरान एशियाई, यूरोपीय और उत्तरी और दक्षिणी अमेरिका के लोगों के बीच अंतर-सांस्कृतिक संपर्क के लिए अपने कार्य के लिए प्रतिष्ठित डैन डेविड पुरस्कार 2019 जीता।
(a) K. S. Chandrasekharan/ के.एस. चंद्रशेखरन
(b) Sanjay Subrahmanyam/ संजय सुब्रह्मण्यम
(c) C. R. Rao/ सी. आर. राव
(d) C. N. R. Rao/ सी. एन. आर. राव

S12. Ans.(b)
Sol. Indian historian Sanjay Subrahmanyam won the prestigious Dan David Prize 2019. He won Israel’s prestigious USD 1 million dollar award in the category of ”Past Time Dimension” for his work in macro-history.

Q13. With which of the following bank state-owned power giant NTPC has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore?
निम्नलिखित में से किस बैंक के साथ राज्य स्वामित्व वाली बिजली कंपनी एनटीपीसी (NTPC) ने 5,000 करोड़ रुपये के लिए ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) PNB/ पी.एन.बी.
(b) BoB/ बी.ओ.बी
(c) OBC/ ओ.बी.सी.
(d) SBI/ एस.बी.आई.

S13. Ans.(d)
Sol. State-owned power giant NTPC has announced that it has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with State Bank of India. The loan facility is extended at an interest rate linked to 3-Month MCLR of the Bank.

Q14. The First Annual Conference of Media Units working under I&B Ministry was organized in _________.
I&B मंत्रालय के अंतर्गत काम करने वाली मीडिया इकाइयों का पहला वार्षिक सम्मेलन _________ में आयोजित किया गया था।
(a) Jakarta/ जकार्ता
(b) Goa/ गोवा
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

S14. Ans.(d)
Sol. The First Annual Conference of Media Units working under I&B Ministry was organized at Vigyan Bhawan, New Delhi. Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports Col. Rajyavardhan Rathore chaired the Conference.

Q15. Which of the following firm has been declared winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?
सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम मंत्रालय (MSME) द्वारा निम्नलिखित में से किस फर्म को मिनीरत्न श्रेणी (श्रेणी II) के तहत विजेता घोषित किया गया है?
(a) NTPC
(b) NFDC
(c) BEL
(d) HAL

S15. Ans.(b)
Sol. National Film Development Corporation of India has been declared winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?