Current Affairs Questions for Govt. Exams: 19th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following bank has got RBI nod to acquire Gruh Finance Limited, a subsidiary of HDFC Limited?
एचडीएफसी लिमिटेड की सहायक कंपनी गृह फाइनेंस लिमिटेड का अधिग्रहण करने के लिए निम्नलिखित में से किस बैंक को आरबीआई अनापत्ति प्रमाण पत्र प्राप्त हुआ है?
(a) RBI/ आरबीआई
(b) PNB/ पीएनबी
(c) IDFC / आईडीएफसी
(d) Bandhan Bank/ बंधन बैंक

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Reserve Bank of India provided no objection to Bandhan Bank for the proposed acquisition of Gruh Finance. Gruh Finance Limited is an Ahmedabad headquartered Subsidiary of HDFC Limited.

Q2. Which of the following firm continued to hold the top position in the best Indian Brands ranking 2019, according to a report published by Interbrand?
इंटरब्रांड द्वारा प्रकाशित एक रिपोर्ट के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सी फर्म सर्वश्रेष्ठ भारतीय ब्रांड्स रैंकिंग 2019 में शीर्ष स्थान पर बने हुए है?
(a) Tata/ टाटा
(b) Reliance/ रिलायंस
(c) Wipro/ विप्रो
(d) ICICI/ आईसीआईसीआई

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Tata, Reliance, and Airtel emerged as the top three Indian brands of 2019, according to a report published by Interbrand, part of the Omnicom Media Group. Tata continued to hold the top position in the best Indian Brands ranking as its brand value grew by 6%, mainly due to Tata Consultancy Services (TCS).
Q3. Microsoft has announced that it has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to promote its Project _______which is developed to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM).
माइक्रोसॉफ्ट ने घोषणा की है कि उसने स्वच्छ भारत मिशन (SBM) में तेजी लाने के लिए विकसित किये गए अपने प्रोजेक्ट _______ को बढ़ावा देने के लिए आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय (MoHUA) के साथ भागीदारी की है।
(a) Swachham/ स्वच्छम
(b) Udgam/ उद्गम
(c) Sangam/ संगम
(d) Prayag/ प्रयाग

Show Answer



Ans.(c)
Sol. Microsoft has announced that it has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to promote its Project ‘Sangam’ which is developed to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM) in India.

Q4. Name the cyclone which hit Mozambique, Zimbabwe and Malawi recently?
हाल ही में मोजाम्बिक, जिम्बाब्वे और मलावी में किस चक्रवात ने तबाही मचाई?
(a) Harry/ हैरी
(b) Katrina/ कटरीना
(c) Idai/ इदाई
(d) Udai/ उदाई

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Mozambique, Zimbabwe and Malawi have been hit by a vicious cyclone ‘IDAI’ that has killed nearly 150 people, left hundreds more missing and stranded tens of thousands who are cut off from roads and telephones in mainly poor, rural areas.

Q5. ICICI Lombard and _________announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover.
आईसीआईसीआई लोम्बार्ड और _________ ने साइबर-बीमा कवर प्रदान करने के लिए एक रणनीतिक साझेदारी की घोषणा की।
(a) GooglePay/ गूगल पे
(b) PhonePay/ फोनपे
(c) Paytm/ पेटीएम
(d) Mobikwik / मोबिक्विक

Show Answer

Ans.(d)
Sol. ICICI Lombard and Mobikwik announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover. The relationship aims to provide protection against unauthorized and fraudulent transactions online, across bank accounts, debit and credit cards. and mobile wallets.

Q6. Which of the following Indian Coast Guard Ship became the first-ever Indian Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia?
निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय तटरक्षक जहाज सबांग, इंडोनेशिया की यात्रा करने वाला पहला भारतीय तटरक्षक जहाज बन गया है?
(a) Vikrant/ विक्रांत
(b) Vijit/ विजित
(c) Khukri/ खुकरी
(d) Sindhu/ सिंधु

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Highlighting the close maritime proximity between India and Indonesia, Indian Coast Guard Ship ‘Vijit’ became the first-ever Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia.
Q7. Which of the following bank has launched a new service called ‘YONO Cash’ for its customers using which customers can withdraw money from ATMs without using debit cards?
निम्नलिखित में से किस बैंक ने अपने ग्राहकों के लिए ‘योनो कैश’ नाम से एक नई सेवा शुरू की है, जिसमें ग्राहक डेबिट कार्ड का उपयोग किए बिना एटीएम से पैसे निकाल सकते हैं?
(a) PNB/ पीएनबी
(b)SBI/ एसबीआई
(c) BOB/ बीओबी
(d) BOI/ बीओआई

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The State Bank of India has launched a new service called ‘YONO Cash’ for its customers using which customers can withdraw money from ATMs without using debit cards.

Q8. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited Maldives on a two-day visit. What is the capital of Maldives?
विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने दो दिवसीय दौरे पर मालदीव का दौरा किया। मालदीव की राजधानी क्या है?
(a) Male/ माले
(b) Dili/ दिली
(c) Perth/ पर्थ
(d) Dar-es-Salaam/ दर-एस-सलाम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Male is the capital of Maldives.


Q9. Name the Prime Minister of Guinea who arrived in New Delhi on a ten-day official visit to India.
गिनी के प्रधान मंत्री का नाम बताएं जो भारत की दस दिवसीय आधिकारिक यात्रा पर नई दिल्ली पहुंचे।
(a) Marcel Duclos/ मार्सेल ड्यूक्सोस
(b) Khalifa al-Ghawil/ खलीफा अल-गविल
(c) Neo Masisi/ निओ मसिसी
(d) Ibrahima Kassory Fofana/ इब्राहिमा कासोरी फोफाना

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Prime Minister of Guinea Dr. Ibrahima Kassory Fofana arrived in New Delhi on a ten-day official visit to India. During the visit, Mr Fofona called on President Ram Nath Kovind at Rashtrapati Bhavan.


Q10. The Reserve Bank of India (RBI) named 3 banks as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs). Which of the following bank is not a D-SIB as per the RBI?
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने 3 बैंकों को डोमेस्टिक सिस्टमिकली इम्पोर्टेन्ट बैंक्स (D-SIB) के रूप में नामित किया है। निम्नलिखित में से कौन सा बैंक आरबीआई के अनुसार D-SIB नहीं है?
(a) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
(d) Punjab National Bank/ पंजाब नेशनल बैंक

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) named State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs), which in other words mean banks that are too big to fail.

 

Q11. The first BRICS Sherpa meeting held in Curitiba under the Presidency of ____________.
पहली ब्रिक्स शेरपा की बैठक ____________ की अध्यक्षता में कूर्टिबा में हुई।
(a) Russia/ रूस
(b) India/ भारत
(c) China/ चीन
(d) Brazil/ ब्राज़िल

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The first BRICS (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) Sherpa meeting held in Curitiba, Brazil under the Presidency of Brazil.
Q12. Which Indian city hosted the 3rd edition of Namaste Thailand festival?
किस भारतीय शहर ने नमस्ते थाईलैंड उत्सव के तीसरे संस्करण की मेजबानी की?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Shillong/ शिलांग
(c) Gangtok/ गंगटोक
(d) Guwahati/ गुवाहाटी

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The 3rd edition of Namaste Thailand festival, organised by the Royal Thai Embassy with an aim to strengthen bilateral ties and increase cultural exchange between India and Thailand, began at Select Citywalk in New Delhi.

Q13. Who among the following player has become only the second Indian to win an event on Ladies European Golf Tour after clinching South African Women’s Open in Cape Town?
निम्नलिखित में से कौन खिलाड़ी केप टाउन में दक्षिण अफ्रीकी महिला ओपन जितने के बाद लेडीज यूरोपियन गोल्फ टूर पर एक ईवेंट जीतने वाली दूसरी भारतीय बन गई है?
(a) Sheetal Dogri/ शीतल डोगरी
(b) Priya Soni/ प्रिया सोनी
(c) Nidhi Narain/ निधि नारायण
(d) Diksha Dagar/ अदिति अशोक

Show Answer
Ans.(d)
Sol. 18-year-old Diksha Dagar has become the second Indian to win an event on Ladies European Tour after clinching South African Women’s Open in Cape Town. Aditi Ashok was the first Indian to win on the Ladies European Tour after clinching Hero Women’s Indian Open in Gurugram in 2016.


Q14. Manohar Parrikar has passed away at the age of 63 after a long battle with pancreatic cancer. He was the Chief Minister of which of the following state?
मनोहर पर्रिकर का 63 वर्ष की उम्र में अग्नाशय के कैंसर से लंबी लड़ाई के बाद निधन हो गया है। वह निम्नलिखित में से किस राज्य के मुख्यमंत्री थे?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Haryana/ हरियाणा
(c) Karnataka/ कर्नाटक
(d) Goa/ गोवा

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Manohar Parrikar, Goa Chief Minister and former defence minister, has passed away at the age of 63 after a long battle with pancreatic cancer.


Q15. Who among the following player won Swiss Open Badminton Championships 2019 under men’s singles category?
निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने पुरुष एकल वर्ग के तहत स्विस ओपन बैडमिंटन चैंपियनशिप 2019 जीती?
(a) Lee Yang/ ली यांग
(b) Shi Yuki/ शि युकी
(c) B Sai Praneet/ बी साई प्रणीत
(d) Wang Chi-Lin/ वांग ची-लिन

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Shi Yuki won Swiss Open Badminton Championships 2019 under men’s singles category.