Current Affairs Questions for Govt. Exams: 19th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who has won fourth title at the Yonex-Sunrise 83rd Senior Nationals recently?
हाल ही में, योनेक्स-सनराइज 83 वां सीनियर नेशनलस में चौथी उपाधि किसने जीती है?
(a) Sourabh Verma / सौरभ वर्मा
(b) Chirag Shetty/ चिराग शेट्टी
(c) Saina Nehwal/ सेना नेहवाल
(d) Pranaav Jerry Chopra/ प्रणव जेरी चोपड़ा

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. In badminton, Saina Nehwal won her fourth title at the Yonex-Sunrise 83rd Senior Nationals. She defeated P.V.Sindhu in the finals in Guwahati. Sourabh Verma completed a hat-trick of titles, claiming the men’s singles crown after defeating young Lakshya Sen in straight games.

Q2. In which city India’s first district cooling system will be build?
भारत का पहला जिला कूलिंग सिस्टम किस शहर में बनाया जाएगा?
(a) Amaravati/ अमरावती
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Hyderabad/ हैदराबाद
(d) Mumbai/ मुंबई

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. United Arab Emirates (UAE) based international cooling provider, National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati.
Q3. Which Bank has rolled out the first US bank cryptocurrency?
किस बैंक ने पहला अमेरिकी बैंक क्रिप्टोक्यूरेंसी को रोल आउट किया है?
(a) Citigroup / सिटीग्रुप
(b) Goldman Sachs/ गोल्डमैन साक्स
(c) Wells Fargo/ वेल्स फार्गो
(d) JP Morgan/ जे.पी.मॉर्गन

Show Answer



S3. Ans.(d)
Sol. JP Morgan rolled out the first US bank cryptocurrency. The currency is designed to be decentralized so that no one has control over transactions being sent over the network. Cryptocurrencies are used successfully to move money between the bank and a client which usually runs on a blockchain technology.

Q4. Which of the following city, 83rd Senior National Badminton Championship was concluded?
निम्नलिखित में से किस शहर में 83 वीं सीनियर नेशनल बैडमिंटन चैम्पियनशिप संपन्न हुई?
(a) Patna/ पटना
(b) Guwahati/ गुवाहाटी
(c) Jaipur/ जयपुर
(d) Bhopal/ भोपाल

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. 83rd Senior National Badminton Championship was concluded in Guwahati, Assam.

Q5. _________________ based international cooling provider, National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) has entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati.
_________________ आधारित अंतर्राष्ट्रीय शीतलन प्रदाता, नेशनल सेंट्रल कूलिंग कंपनी पीजेएससी (टैब्रेड) ने आंध्र प्रदेश कैपिटल रीजन डेवलपमेंट अथॉरिटी (एपीसीआरडीए) को 30 वर्ष की छूट के साथ अमरावती में भारत का पहला जिला कूलिंग सिस्टम बनाने की शुरुआत किया है।
(a) UK/ यू.के
(b) Germany/ जर्मनी
(c) Russia/ रूस
(d) UAE/ यू.ए.ई.

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. United Arab Emirates (UAE) based international cooling provider, National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati.

Q6. Who has been conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in Delhi?
फुटबॉल दिल्ली,दिल्ली में खेल का संचालन करने वाली संस्था द्वारा पहली बार फुटबॉल रत्न सम्मान से किसे सम्मानित किया गया है?
(a) Sandesh Jhingan/ संदेश झिंगन
(b) Bhaichung Bhutia/ बाईचुंग भूटिया
(c) Subrata Pal/ सुब्रता पाल
(d) Sunil Chhetri/ सुनील छेत्री

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Sunil Chhetri, the all-time leading scorer for India in international football, has been conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in Delhi.
Q7. The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the ____________ limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments.
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने अधिक विदेशी निवेश को प्रोत्साहित करने के उद्देश्य से एक कंपनी के कॉर्पोरेट बॉन्ड में FPI द्वारा निवेश पर ____________ की सीमा को वापस लिया।
(a) 40%
(b) 50%
(c) 10%
(d) 20%

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the 20% limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments. As part of the review of the FPI investment in corporate debt undertaken in April 2018, it was stipulated that no FPI should have an exposure of more than 20% of its corporate bond portfolio to a single corporate (including exposure to entities related to the corporate).

Q8. The government of India gets _________________ crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering.
भारत सरकार को अतिरिक्त अनुदान द्वारा भारत -22 एक्सचेंज ट्रेडेड फंड (ETF) से _________________ करोड़ प्राप्त होते हैं।
(a) Rs 40000 crores/ करोड़ रुपये
(b) Rs 20000 crores/ करोड़ रुपये
(c) Rs 10000 crores/ करोड़ रुपये
(d) Rs 30000 crores/ करोड़ रुपये

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. The government of India gets Rs.10000 crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering. The government has absorbed approximately Rs.46000 crore by way of disinvestment with the successful offering of Bharat-22 ETF.

Q9. Eva de Goede from _____________ and Arthur van Doren of _______________ were titled the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018.
_____________ के ईवा डी गॉडे और _______________ के आर्थर वैन डोरेन को 2018 के लिए इंटरनेशनल हॉकी फेडरेशन के प्लेयर्स ऑफ द ईयर का सम्मान दिया गया।
(a) Germany, France/ जर्मनी, फ्रांस
(b) Netherlands, Belgium/ नीदरलैंड, बेल्जियम
(c) USA, Austria/ युएसए, ऑस्ट्रिया
(d) Spain, South Africa/ स्पेन, दक्षिण अफ्रीका

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Eva de Goede from Netherlands and Arthur van Doren of Belgium were titled the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018. Eva de Goede, 29, was named the Female Player of the Year and Arthur van Doren, 24, won the Male Player of the Year award for the second year in a row.


Q10. Who has won the International Human Rights Prize?
अंतर्राष्ट्रीय मानवाधिकार पुरस्कार किसने जीता है?
(a) Abdul Aziz Muhamat/ अब्दुल अजीज मुहमत
(b) Bradley Cooper / ब्रैडली कूपर
(c) Sanjay Subrahmanyam / संजय सुब्रह्मण्यम
(d) Francois Laborde/ फ्रेंकोइस लेबोर्डे

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Sudanese refugee, Abdul Aziz Muhamat, who spent 5 years in the Australian detention centre on Manus Island in Papua New Guinea, was given the Martin Ennals Award 2019 in Geneva, Switzerland, for exposing “the very cruel asylum seeker policy of the Australian Government”.

Q11. Who has won the Men’s Goalkeeper of the Year Award by the International Hockey Federation’s recently?
हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय हॉकी महासंघ द्वारा पुरुषों का गोलकीपर ऑफ द ईयर पुरस्कार किसने जीता है?
(a) Maddie Hinch/ मैडी हेंच
(b) Alyson Annan/ एलिसन अन्नान
(c) Shane McLeod/ शेन मैकएलॉड
(d) Vincent Vanasch/ विन्सेन्ट वानाश

Show Answer

S11. Ans.(d)
Sol. Eva de Goede from Netherlands and Arthur van Doren of Belgium were titled the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018. Eva de Goede, 29, was named the Female Player of the Year and Arthur van Doren, 24, won the Male Player of the Year award for the second year in a row.

Other awards given were:
Men’s Goalkeeper of the Year: Vincent Vanasch.
Male Rising Star of the Year: Arthur de Sloover.
Male Coach of the Year: Shane McLeod.
Female Coach of the Year: Alyson Annan.
Female Goalkeeper of the Year: Maddie Hinch.

Q12. Who has become the First Indian Woman Flight Engineer of the Indian Air Force(IAF)?
भारतीय वायु सेना (IAF) की पहली भारतीय महिला फ्लाइट इंजीनियर कौन बन गई है?
(a) Hina Jaiswal/ हिना जायसवाल
(b) Surekha Yadav/ सुरेखा यादव
(c) Preethi Alandur/ प्रीति अलंदुर
(d) Sarla Thakral/ सरला ठकराल

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Flight Lieutenant Hina Jaiswal from Chandigarh, became the First Indian Woman Flight Engineer of the Indian Air Force(IAF). She was commissioned in the IAF’s engineering branch in 2015 and completed the 6-month Flight Engineer course from the 112 Helicopter Unit attached to the Air Force Station in Yelahanka, Bengaluru. The Flight Engineer branch was opened to women officers in 2018.

Q13. Who has been appointed as Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department in UN?
संयुक्त राष्ट्र में प्रबंधन रणनीति, नीति और अनुपालन विभाग में कार्यक्रम योजना, बजट और वित्त के लिए नियंत्रक, सहायक महासचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) PV Bharathi / पीवी भारती
(b) Pradeep Singh Kharola / प्रदीप सिंह खारोला
(c) Ruchira Kamboj / रुचिरा कंबोज
(d) Chandramouli Ramanathan/ चंद्रमौली रामनाथन

Show Answer


S13. Ans.(d)
Sol. Chandramouli Ramanathan has been appointed as Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department. He succeeds Bettina Tucci Bartsiotas of Uruguay.

Q14. The government appointed Air India chief managing director and Chairperson ________________ the secretary of the Ministry of Civil Aviation.
सरकार ने एयर इंडिया के मुख्य प्रबंध निदेशक और अध्यक्ष ________________ को नागरिक उड्डयन मंत्रालय का सचिव नियुक्त किया।
(a) Sushil Chandra / सुशील चंद्रा
(b) Chandramouli Ramanathan/ चंद्रमौली रामनाथन
(c) Pradeep Singh Kharola/ प्रदीप सिंह खारोला
(d) C Ramanathan / सी रामनाथन

Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. The government appointed Air India chief managing director and Chairperson Pradeep Singh Kharola the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey.

Q15. A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by _________________ was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela.
कुंभ मेले में परमार्थ आश्रम में _________________ द्वारा लिखित एक पुस्तक सिंप्लीसिटी एंड विजडम’ का लोकार्पण किया गया था।
(a) AR Rahman/ एआर रहमान
(b) Dinesh Shahra/ दिनेश शाहरा
(c) Keshari Nath Tripathi / केशरी नाथ त्रिपाठी
(d) Swami Chidanand Saraswati/ स्वामी चिदानंद सरस्वती

Show Answer

S15. Ans.(b)
Sol. A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by Dinesh Shahra was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. Launched by the Governor of West Bengal– Keshari Nath Tripathi and Swami Chidanand Saraswati, Head of Parmarth Ashram, this book is dedicated to Late Vedanti Swami Pragananandji. The book aims at guiding towards saintly wisdom and leading a content and happy life.

Q16. Which company has launched a next-generation digital platform ‘InfyTQ’ to facilitate engineering students with best learning experiences by imparting technical and professional skills?
किस कंपनी ने तकनीकी और व्यावसायिक कौशल प्रदान करके इंजीनियरिंग के छात्रों को सर्वश्रेष्ठ शिक्षण अनुभव प्रदान करने के लिए अगली पीढ़ी का डिजिटल प्लेटफ़ॉर्म ‘InfyTQ’ लॉन्च किया है?
(a) Infosys
(b) Wipro
(c) TCS
(d) HCL

Show Answer

S16. Ans.(a)
Sol. Infosys, the country’s 2nd largest IT firm has launched a next-generation digital platform ‘InfyTQ’ to facilitate engineering students with best learning experiences by imparting technical and professional skills.
Q17. India with immediate effect has boosted the Customs Duty on all the goods imported from Pakistan to ______________ followed by the day after India repealed Most Favoured Nation (MFN) status from Pakistan.
भारत ने पाकिस्तान से मोस्ट फेवर्ड नेशन (MFN) का दर्जा रद्द करने के अगले दिन के बाद से पाकिस्तान से आयात होने वाले सभी सामानों पर सीमा शुल्क को बढ़ाकर _______ कर दिया है।
(a) 150%
(b) 200%
(c) 50%
(d) 100%

Show Answer

S17. Ans.(b)
Sol. India with immediate effect has boosted the Customs Duty on all the goods imported from Pakistan to 200% followed by the day after India repealed Most Favoured Nation (MFN) status from Pakistan. This punitory move followed by the Pulwana Terrorist attack that led to the death of 42 CRPF (Central Reserve Police Force).

Q18. A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by Dinesh Shahra was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. This Book launched by-
कुम्भ मेले में परमार्थ आश्रम में दिनेश शहरा द्वारा लिखित एक पुस्तक ‘सिम्प्लीसिटी एंड विजडम’ लॉन्च की गई थी। इस पुस्तक को_______ द्वारा लांच किया गया।
(a) Ram Nath Kovind/ राम नाथ कोविंद
(b) Narendra Modi/ नरेंद्र मोदी
(c) Keshari Nath Tripathi/ केशरी नाथ त्रिपाठी
(d) Manmohan Singh/ मनमोहन सिंह

Show Answer
S18. Ans.(c)
Sol. A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by Dinesh Shahra was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. Launched by the Governor of West Bengal– Keshari Nath Tripathi and Swami Chidanand Saraswati, Head of Parmarth Ashram, this book is dedicated to Late Vedanti Swami Pragananandji. The book aims at guiding towards saintly wisdom and leading a content and happy life.


Q19. Bruno Ganz who is famous for his role of German dictator, Adolf Hitler in the Oscar-nominated film Downfall has passed away recently. He was from-
ब्रूनो गैंज़ जो ऑस्कर-नामांकित फिल्म डाउनफॉल में जर्मन तानाशाह एडोल्फ हिटलर की भूमिका के लिए प्रसिद्ध हैं, उनका हाल ही में निधन हो गया हैं। वह _______ से थे।
(a) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(b) Switzerland/ स्विट्जरलैंड
(c) USA/ यू.एस.ए002E
(d) Germany/ जर्मनी

Show Answer

S19. Ans.(b)
Sol. 77 years old Swiss actor, Bruno Ganz who is famous for his role of German dictator, Adolf Hitler in the Oscar-nominated film Downfall, passed away in Zurich, Switzerland due to Colon Cancer.

Q20. Which team has won the Irani cup titles at Jamtha Stadium in Nagpur by defeating rest of India?
किस टीम ने शेष भारत को हराकर नागपुर के जामथा स्टेडियम में ईरानी कप खिताब जीता है?
(a) Vidarbha/ विदर्भ
(b) Bombay/ बॉम्बे
(c) Karnataka/ कर्नाटक
(d) Delhi/ दिल्ली

Show Answer

S20. Ans.(a)
Sol. Vidarbha became the only 3rd team in Indian Domestic Cricket history after Bombay and Karnataka to defend their Irani cup titles at Jamtha Stadium in Nagpur by defeating rest of India. Vidarbha chased a target of 280 runs on the day and young Karnewar was the Player of the match.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?