Current Affairs Questions for Govt. Exams: 19th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following diversified global analytics company, will transfer its rating business to its proposed new wholly-owned subsidiary?
निम्नलिखित में से कौन सी विविध ग्लोबल एनालिटिक्स कंपनी, अपने प्रस्तावित व्यवसाय को अपनी प्रस्तावित नई पूर्ण स्वामित्व वाली सहायक कंपनी में स्थानांतरित करेगी?
(a) CRISIL
(b) ICRA
(c) CARE
(d) SMERA
Ans.(a)
Sol. CRISIL Ltd, a diversified global analytics company, will transfer its rating business to its proposed new wholly-owned subsidiary. The board of CRISIL gave the nod for the transfer, which is being done to comply with SEBI norms of 2018.

Q2. Which of the following country has successfully launched its first satellite from Virginia in the United States?
निम्नलिखित में से किस देश ने संयुक्त राज्य अमेरिका में वर्जीनिया से अपना पहला उपग्रह सफलतापूर्वक लॉन्च किया है?
(a) Indonesia /इंडोनेशिया
(b) Malaysia/मलेशिया
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Egypt/ मिस्र
Ans.(c)
Sol. Nepal successfully launched its first satellite NepaliSat-1 into space. The satellite developed by the Nepalese scientists was launched from Virginia in the United States. It is a low orbit satellite which will be in the 400-km distance from the Earth’s surface.

Q3. The Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) 2019 Congress was organised by ICLEI – Local Governments for Sustainability in________.
रेसिलिएंट सिटीज एशिया-पैसिफिक (आरसीएपी) 2019 कांग्रेस का आयोजन आईसीएलईआई द्वारा ________ में स्थानीय सरकारों में स्थिरता के लिए किया गया था ।
(a) Paris/ पेरिस
(b) Vienna/ वियना
(c) Rome/ रोम
(d) New Delhi/ नई दिल्ली
Ans.(d)
Sol. The Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) 2019 Congress is being organised by ICLEI – Local Governments for Sustainability and hosted by South Delhi Municipal Corporation in New Delhi, India.

Q4. India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method recently. Name the app.
वित्तीय सेवाओं के लिए भारत का सबसे बड़ा ऐप यूनिफाइड पेमेंट इंटरफेस (UPI) के साथ हाल ही में भुगतान पद्धति के रूप में एकीकृत हुआ है। ऐप का नाम बताएं।
(a) Moneycontrol/ मनीकंट्रोल
(b) Etmoney / ईटी मनी
(c) Stock Watch/ स्टॉक वॉच
(d) Investar/ इन्वेस्टर
Ans.(b)
Sol. ETMONEY India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method.

Q5. The Time 100 Most Influential People 2019 list has been released. Which of the following Indian name/names appeared in the list?
टाइम 100 मोस्ट इन्फ्लुएंशियल पीपल 2019 सूची जारी कर दी गई है। निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय नाम / नाम सूची में शामिल है?
(a) Mukesh Ambani/ मुकेश अंबानी
(b) Arundhati Katju/ अरुंधति काटजू
(c) Menaka Guruswamy/ मेनका गुरुस्वामी
(d) All (a) (b) (c)/ सभी (a) (b) (c)
Ans.(d)
Sol. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani and public-interest litigators Arundhati Katju and Menaka Guruswamy, who spearheaded a historic legal battle for LGBTQ rights in India, are the Indian names that appeared in Time 100 Most Influential People 2019 list.

Q6. International Day for Monuments and Sites is observed every year on _____________.
स्मारक और स्थलों के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस हर साल _____________ पर मनाया जाता है।
(a) 18 April/18 अप्रैल
(b) 12 April/12 अप्रैल
(c) 17 April/17 अप्रैल
(d) 21 April/21 अप्रैल
Ans.(a)
Sol. In 1982, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) established 18 April as the International Day for Monuments and Sites.

Q7. Which of the following bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank?
निम्नलिखित में से किस बैंक को बैंक के साथ ग्रुह वित्त के समामेलन की प्रस्तावित योजना के लिए भारतीय प्रतिस्पर्धा आयोग (CCI) से अनुमोदन प्राप्त हुआ है?
(a) UCO Bank/ यूको बैंक
(b) Corporation Bank/ कॉर्पोरेशन बैंक
(c) Canara Bank/ केनरा बैंक
(d) Bandhan Bank/ बंधन बैंक
Ans.(d)
Sol. Bandhan Bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank.

Q8. Which of the following bank is the first public sector bank to shift to EMV chip and PIN for card present transactions across the country’s vast ATM network?
निम्नलिखित में से कौन सा बैंक देश के विशाल एटीएम नेटवर्क में कार्ड के वर्तमान लेनदेन के लिए EMV चिप और पिन पर शिफ्ट होने वाला पहला सार्वजनिक क्षेत्र का बैंक है?
(a) Syndicate Bank/ सिंडिकेट बैंक
(b) Canara Bank/ केनरा बैंक
(c) South Indian Bank/ साउथ इन्डियन बैंक
(d) Oriental Bank of Commerce/ ओरिएंटल बैंक ऑफ कॉमर्स
Ans.(b)
Sol. Canara Bank, with nearly 6,300 branches and a network of more than 10,000 ATMs, is the first public sector bank to shift to EMV chip and PIN for card present transactions across the country’s vast ATM network.

Q9. The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have together launched a private blockchain with a pseudo-token. The new token is called___________.
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) और विश्व बैंक ने मिलकर एक छद्म टोकन के साथ एक निजी ब्लॉकचेन लॉन्च किया है। नए टोकन को ___________ कहा जाता है।
(a) Ripple/ रिपल
(b) Learning Coin/ लर्निंग कॉइन
(c) CoinIMF/ कॉइनआईएमएफ
(d) Litecoin/ लिटॉइन
Ans.(b)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have together launched a private blockchain with a pseudo-token. The new token, called “Learning Coin” and only accessible within the IMF and World Bank, has a purpose to teach relevant individuals within the organizations about blockchain.

Q10. Which of the following bank has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting?
MSME बिल में छूट के लिए निम्नलिखित में से किस बैंक ने M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) प्लेटफॉर्म के साथ भागीदारी की है?
(a) Deutsche Bank/ ड्यूश बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) Axis Bank/ एक्सिस बैंक
(d) Bank of Maharashtra/ बैंक ऑफ महाराष्ट्र
Ans.(d)
Sol. Bank of Maharashtra (BoM) has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting.

You may also like to read: