Current Affairs Questions for Govt. Exams: 18th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. IN – VPN BILAT EX the bilateral maritime exercise took place between the Indian Navy and________Peoples’ Navy.
IN – VPN BILAT EX द्विपक्षीय नौसैनिक अभ्यास भारतीय नौसेना और पीपुल्स नेवी ’_____के बीच हुआ।
(a) Vatican City/ वेटिकन सिटी
(b) Vanuatu/ वानुअतु
(c) Venezuela/ वेनेजुएला
(d) Vietnam / वियतनाम

S1. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy undertook the second edition of the bilateral maritime exercise between the Indian Navy and Vietnam Peoples’ Navy, (IN – VPN BILAT EX) at/ off Cam Ranh Bay, Vietnam.

Q2. General Bipin Rawat commissioned the Indian Coast Guard Ship________, third in the series of offshore patrol vessels of the Coast Guard.
जनरल बिपिन रावत ने तटरक्षक बल के अपतटीय गश्ती जहाजों की श्रृंखला में भारतीय तटरक्षक जहाज ________ की स्थापना की।
(a) Veera / वीरा
(b) Vani/ वाणी
(c) Beere/ बीरे
(d) Durga/ दुर्गा

S2. Ans.(a)
Sol. Chief of Army Staff General Bipin Rawat commissioned the Indian Coast Guard Ship Veera at a ceremony held at Naval Jetty at the dockyard at Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. Veera, third in the series of offshore patrol vessels of the Coast Guard, was built by L&T at its shipbuilding facility at Kattupalli in Chennai.

Q3. Who among the following has been named the goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup (SCCWC)?
स्ट्रीट चाइल्ड क्रिकेट वर्ल्ड कप (SCCWC) में निम्नलिखित में से किसे टीम इंडिया का सद्भावना दूत चुना गया है?
(a) Mansi Joshi/ मानसी जोशी
(b) Ekta Bisht/ एकता बिष्ट
(c) Punam Raut/ पुनम राउत
(d) Mithali Raj/ मिताली राज

S3. Ans.(d)
Sol. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj has been named the goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup (SCCWC)

Q4. Which of the following Small Finance Bank (SFB) has been awarded the prestigious Celent Model Bank 2019 Award in the category of Financial Inclusion, for ‘Redesigning Lending to Reach Small Businesses’?
निम्नलिखित में से किस स्मॉल फाइनेंस बैंक (SFB) को वित्तीय समावेशन की श्रेणी में ‘छोटे व्यवसायों के लिए ऋण देने के लिए तैयार’ रहने के लिए प्रतिष्ठित सेलेंत मॉडल बैंक (Celent Model Bank) 2019 अवार्ड से सम्मानित किया गया है,?
(a) A U Small Finance Bank/ ए यू स्मॉल फाइनेंस बैंक
(b) Fincare Small Finance Bank/ फिनकेयर स्मॉल फाइनेंस बैंक
(c) Equitas Small Finance Bank/ इक्विटास स्मॉल फाइनेंस बैंक
(d) Utkarsh Small Finance Bank/ उत्कर्ष स्मॉल फाइनेंस बैंक

S4. Ans.(b)
Sol. Fincare Small Finance Bank (SFB) has been awarded the prestigious Celent Model Bank 2019 Award in the category of Financial Inclusion, for ‘Redesigning Lending to Reach Small Businesses’.

Q5. Google has opened its first African artificial intelligence (AI) centre at__________.
Google ने __________ में अपना पहला अफ्रीकी कृत्रिम बुद्धिमत्ता (AI) केंद्र खोला है।
(a) Lusaka/ लुसाका
(b) Durban/ डरबन
(c) Nairobi/ नैरोबी
(d) Accra/ अक्रा

S5. Ans.(d)
Sol. Google has opened its first African artificial intelligence (AI) centre in Ghana’s capital Accra, one year after announcing the project.

Q6. India was a net importer of steel during the 2018-19 fiscal year, the first time in_______years.
भारत 2018-19 वित्त वर्ष के दौरान___वर्षों में पहली बार स्टील का शुद्ध आयातक था।
(a) 10
(b) 6
(c) 15
(d) 3

S6. Ans.(d)
Sol. India was a net importer of steel during the 2018-19 fiscal year, the first time in three years, as the country lost market share among its traditional steel buyers and imports jumped on demand for higher-quality steel domestically.

Q7. ADB committed to provide USD ____billion in sovereign loans to India in 2018, the highest level of assistance since sovereign operations began in the country in 1986.
एडीबी ने 2018 में भारत को 1986 में देश में संप्रभु संचालन शुरू होने के बाद से सहायता का उच्चतम स्तर तक संप्रभु ऋणों में ____बिलियन अमरीकी डॉलर प्रदान करने के लिए प्रतिबद्धता जताई है।
(a) 12.5
(b) 10
(c) 8
(d) 3

S7. Ans.(d)
Sol. ADB committed to provide USD 3 billion in sovereign loans to India in 2018, the highest level of assistance since sovereign operations began in the country in 1986, stated the annual report of the multilateral lending agency.

Q8. The Palestinian President Mahmoud Abbas has appointed _________ as the new Prime Minister.
फिलिस्तीनी राष्ट्रपति महमूद अब्बास ने _________ को नया प्रधान मंत्री नियुक्त किया है।
(a) Azali Assoumani/ अज़ाली असौमानी
(b) Mohammed Ishtayeh/ मोहम्मद इश्तियाह
(c) Mokgweetsi Masisi/ मोकेगसेसी मासी
(d) Paul Biya/ पॉल बिया

S8. Ans.(b)
Sol. The Palestinian President Mahmoud Abbas has appointed Mohammed Ishtayeh as the new Prime Minister. Mohammed Ishtayeh will succeed Rami Hamdallah.

Q9. Which of the following bank has launched ‘NRI-Insta-Online’ account opening process for NRIs residing in the Financial Action Task Force (FATF) member countries?
निम्नलिखित में से किस बैंक ने वित्तीय कार्रवाई कार्य बल (एफएटीएफ) के सदस्य देशों में रहने वाले अनिवासी भारतीयों के लिए एनआरआई-इंस्टा-ऑनलाइन ’खाता खोलने की प्रक्रिया शुरू की है?
(a) Karur Vysya Bank/ करूर वैश्य बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) IDBI Bank/ आईडीबीआई बैंक
(d) Dhanlaxmi Bank/ धनलक्ष्मी बैंक

S9. Ans.(c)
Sol. IDBI Bank has launched ‘NRI-Insta-Online’ account opening process for NRIs residing in the Financial Action Task Force (FATF) member countries.

Q10. The 8th edition of Home Expo India 2019 opened at India Expo Centre and Mart, _______.
होम एक्सपो इंडिया 2019 का 8 वां संस्करण इंडिया एक्सपो सेंटर और मार्ट, _______ में खुला।
(a) Pune/ पुणे
(b) Gurugram/ गुरुग्राम
(c) Chennai/ चेन्नई
(d) Greater Noida/ ग्रेटर नोएडा

S10. Ans.(d)
Sol. The 8th edition of Home Expo India 2019 opened at India Expo Centre and Mart, Greater Noida.

You may also like to read: