Current Affairs Questions for Govt. Exams: 16th March

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. A recent study published in PLOS Biology found that human impacts on species occur across 84% of the earth’s surface. What is India’s rank in such impacts?
पीएलओएस बायोलॉजी में प्रकाशित एक हालिया अध्ययन में पाया गया कि प्रजातियों पर मानव प्रभाव पृथ्वी की सतह का 84% है। ऐसे प्रभावों में भारत कौन से स्थान पर है?
(a) 11th/11वें
(b) 16th/ 16 वें
(c) 23rd/23वें
(d) 5th/5 वें

Show Answer

Ans.(b)
Sol. A recent study published in PLOS Biology found that human impacts on species occur across 84% of the earth’s surface and India ranks 16th in such impacts, with 35 species impacted on an average.

Q2. Who among the following has been appointed as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC)?
निम्नलिखित में से किसे जीवन बीमा निगम (LIC) के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) MR Kumar/ एम.आर. कुमार
(b) Umesh Anand/ उमेश आनंद
(c) TC Suseel Kumar/ टी.सी. सुशील कुमार
(d) Vipin Anand / विपिन आनंद

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The government has appointed MR Kumar as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) and Vipin Anand and TC Suseel Kumar as the managing directors (MDs).
Q3. Who among the following has been named the winner of the Commonwealth Youth Award for the Asian region?
निम्नलिखित में से किसे एशियाई क्षेत्र के लिए राष्ट्रमंडल युवा पुरस्कार का विजेता घोषित किया गया है?
(a) Rashmi V Mahesh/ रश्मि वी महेश
(b) Satyendra Dubey/ सत्येंद्र दुबे
(c) Ashok Khemka/ अशोक खेमका
(d) Padmanaban Gopalan/ पद्मनाभन गोपालन

Show Answer



Ans.(d)
Sol. A social entrepreneur from Tamil Nadu, Padmanaban Gopalan, founder of No Food Waste, was named the winner of the Commonwealth Youth Award for the Asian region worth 3,000 Pounds at a ceremony at the Commonwealth Secretariat in London.

Q4. World Consumer Rights Day is celebrated every year on _____________.
विश्व उपभोक्ता अधिकार दिवस प्रत्येक वर्ष _____________ को मनाया जाता है।
(a) 18 March/18 मार्च
(b) 9 March/9 मार्च
(c) 11 March/11 मार्च
(d) 15 March/15 मार्च

Show Answer

Ans.(d)
Sol. World Consumer Rights Day is celebrated every year on 15 March as part of an initiative by Consumer International, a membership organization for consumer groups around the world.

Q5. What is the theme for World Consumers day 2019?
विश्व उपभोक्ता दिवस 2019 की थीम क्या है?
(a) We Stand Against Market Abuses
(b) Trusted Smart Products
(c) Social Injustices And Consumer’s Right
(d) Internet And Trusted Products

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The theme for World Consumers day 2019 is “Trusted Smart Products”.

Q6. RBI has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy ______ from the banks in a swap deal.
आरबीआई ने पहली बार व्यवस्था में तरलता को बढ़ाने के लिए एक नए टूल का उपयोग करने का निर्णय लिया है, जिसके उपयोग से यह बैंकों से स्वैप डील में ______ खरीदेगा।
(a) $10 billion/10 बिलियन डॉलर
(b) $1 billion/1 बिलियन डॉलर
(c) $5 billion/5 बिलियन डॉलर
(d) $100 billion/100 बिलियन डॉलर

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy $5 billion from the banks in a swap deal that is capable of injecting around Rs. 35,000 crores into the system.
Q7. Who among the following has been appointed as a mediator for resolving various disputes related to cricket administration within the cricket body BCCI?
निम्नलिखित में से किसे क्रिकेट निकाय बीसीसीआई के भीतर क्रिकेट प्रशासन से संबंधित विभिन्न विवादों को हल करने के लिए मध्यस्थ के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Shashank Manohar/ शशांक मनोहर
(b) V. V. Lakshminarayana/ वी.वी. लक्ष्मीनारायण
(c) PS Narasimha/ पीएस नरसिम्हा
(d) Sharad Pawar/ शरद पवार

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The Supreme Court appointed senior advocate PS Narasimha as a mediator for resolving various disputes related to cricket administration within the cricket body, the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q8. Exercise Sampriti-VIII, a joint military exercise was held between______ and ________.
अभ्यास समृति-VIII, एक संयुक्त सैन्य अभ्यास ______ और ________ के बीच आयोजित किया गया था।
(a) India, Afghanistan/ भारत, अफगानिस्तान
(b) India, Singapore/ भारत, सिंगापुर
(c) India, Nepal/ भारत, नेपाल
(d) India, Bangladesh/ भारत, बांग्लादेश

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Exercise Sampriti-VIII, a joint Indo-Bangladesh military exercise which witnessed participation of a company group of 9th Battalion the Rajputana Rifles from the Indian Army and the Company of 36 East Bengal Battalion, Bangladesh Army concluded at Tangail, Bangladesh.


Q9. Which of the following firm crossed the Rs 6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm?
निम्नलिखित में से किस फर्म ने पहली बार 6 ट्रिलियन मार्केट कैपिटलाइज़ेशन मार्क को पार किया, जिससे ये ऐसा करने वाली तीसरी भारतीय फर्म बन गई है?
(a) Infosys/ इंफोसिस
(b) TCS/ टीसीएस
(c) HDFC Bank Ltd/ एचडीएफसी बैंक लिमिटेड
(d) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक

Show Answer

Ans.(c)
Sol. HDFC Bank Ltd crossed the Rs6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm—after Tata Consultancy Services Ltd (TCS) and Reliance Industries Ltd (RIL)—to achieve the milestone.


Q10. As per RBI notification, __________ has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation.
भारतीय रिज़र्व बैंक की अधिसूचना के अनुसार, __________ को जीवन बीमा निगम द्वारा बहुमत हिस्सेदारी के अधिग्रहण के बाद एक निजी क्षेत्र के ऋणदाता के रूप में वर्गीकृत किया गया है।
(a) Dena Bank/ देना बैंक
(b) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
(c) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(d) IDBI Bank/ आईडीबीआई बैंक

Show Answer

 Ans.(d)
Sol. As per RBI notification, IDBI Bank has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation. IDBI Bank has been under the prompt corrective action framework of RBI that bans it from corporate lending and branch expansions, salary hikes and other regular activities.