Current Affairs Questions for Govt. Exams – 16th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a __________ Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area./ भारत सरकार, हिमाचल प्रदेश सरकार (GoHP) और विश्व बैंक ने शिमला क्षेत्र के नागरिकों को स्वच्छ और विश्वसनीय पेयजल लाने में मदद करने के लिए __________ ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए।
(a) $200 Million
(b) $80 Million
(c) $150 Million
(d) $40 Million

S1. Ans.(d)
Sol. The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area, who have been facing severe water shortages and water-borne epidemics over the last few years.

Q2. The Indian Government has signed a deal with the US under Fast Track Procurement (FTP) to avail the Indian Army with 72,400 new ‘Sig Sauer Assault Rifles’. These new rifles will come at a cost of around ___________./भारतीय सरकार ने 72,400 नए ‘सिग सॉर असॉल्ट राइफल्स’ के साथ भारतीय सेना के प्रयोग के लिए फास्ट ट्रैक प्रोक्योरमेंट (FTP) के तहत अमेरिका के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं। ये नई राइफलें लगभग ___________ लागत की है।
(a) Rs. 300 Crore
(b) Rs. 700 Crore
(c) Rs. 450 Crore
(d) Rs. 1000 Crore

S2. Ans.(b)
Sol. These new rifles will come at a cost of around Rs. 700 Crore and will be used by the army troops deployed along the 3,600 km China’s border.

Q3. Which of the following state has announced a Universal Old Age Pension scheme, named Mukhya Mantri Vriddha Pension Yojana (MMVPY), that facilitates the amount of Rs. 400 monthly pension for all in the state above the age of 60 who are not getting a pension from the government?/निम्न में से किस राज्य ने सार्वभौमिक वृद्धावस्था पेंशन योजना की घोषणा की है, जिसका नाम है मुख्य मंत्री वृद्धा पेंशन योजना (एमएमवीपीवाई) है, जो सभी राज्य में सरकार से पेंशन प्राप्त नहीं कर रहे 60 वर्ष से अधिक आयु से अधिक के लोगो को 400 रु की मासिक पेंशन की सुविधा प्रदान करती है।
(a) Haryana
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar

S3. Ans.(d)
Sol. Bihar Chief Minister, Nitish Kumar announced a Universal Old Age Pension scheme, named Mukhya Mantri Vriddha Pension Yojana (MMVPY), that facilitates the amount of Rs. 400 monthly pension for all in the state above the age of 60 who are not getting a pension from the government.

Q4. India has withdrawn the MFN status that it had granted to Pakistan. What does F stand for in MFN? /भारत ने पाकिस्तान को दी गई एमएफएन स्थिति को वापस ले लिया है। MFN में F का क्या अर्थ है?
(a) Friendly
(b) Financial
(c) Finance
(d) Favoured

S4. Ans.(d)
Sol. Following the attack in Jammu & Kashmir’s Pulwama that left 44 CRPF personnel dead, India has withdrawn the MFN (Most Favoured Nation) status that it had granted to Pakistan.

Q5. NASA announced that its Opportunity Rover mission is complete. This was launched by NASA in________./नासा ने घोषणा की कि उसका आपर्टूनिटी रोवर मिशन पूरा हो गया है। यह नासा द्वारा ________ में लॉन्च किया गया था।
(a) 1999
(b) 2003
(c) 2010
(d) 2007

S5. Ans.(b)
Sol. The robotic rover, which wandered the surface of the red planet for over 15 years, was launched by NASA in July 2003 as a part of its Mars Exploration Rover program.

Q6. Who among the following has been appointed as the Election Commissioner?निम्नलिखित में से किसे चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Sushil Chandra
(b) O P Rawat
(c) Sunil Arora
(d) Sunil Chandra

S6. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind appointed Central Board of Direct Taxes (CBDT) Chairman Sushil Chandra as an Election Commissioner.

Q7. India has withdrawn the MFN status that it had granted to Pakistan. In which year India had granted the status to Pakistan? / भारत ने पाकिस्तान को दी गई एमएफएन स्थिति को वापस ले लिया है। किस वर्ष में भारत ने पाकिस्तान को यह प्रदान किया था?
(a) 2016
(b) 2006
(c) 1986
(d) 1996

S7. Ans.(d)
Sol. India had granted the status of MFN (Most Favoured Nation) to Pakistan in 1996, a year after WTO’s formation.

Q8. Who among the following has been appointed as the new chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)? / निम्नलिखित में से किसे केंद्रीय प्रत्यक्ष कर बोर्ड (CBDT) के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) R S Sharma
(b) Pramod Chandra Mody
(c) R K Singh
(d) Bimal Jalan

S8. Ans.(b)
Sol. Appointments Committee of Cabinet (ACC) has appointed senior IRS officer Pramod Chandra Mody as chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT). He will succeed Sushil Chandra, who was recently appointed Election Commissioner.

Q9. Who among the following has been awarded the ‘Oscat’ by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)?/निम्नलिखित में से किसे पशुओं के साथ नैतिक व्यवहार के पक्षधर लोग (PETA) द्वारा ‘ओसेट’ पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
(a) Bradley Cooper
(b) Denzel Washington
(c) Johnny Depp
(d) Brad Pitt

S9. Ans.(a)
Sol. Bradley Cooper has been awarded the ‘Oscat’ by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). The animal rights organisation awarded Cooper “for his enlightened decision to cast his own canine companion in ‘A Star Is Born’ rather than using one supplied by a notorious animal exhibitor”.

Q10. Under Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana, the unorganised sector workers, with income of less than _______ per month and who belong to the entry age group of 18-40 years, will be eligible for the scheme./ प्रधान मंत्री श्रम योगी मन-धन योजना के तहत, असंगठित क्षेत्र के श्रमिक, जिनकी आय _______ प्रति माह से कम है और जो 18-40 वर्ष के प्रवेश आयु वर्ग के हैं, इस योजना के लिए योग्य होंगे।
(a) Rs 18,000
(b) Rs 5,000
(c) Rs 15,000
(d) Rs 10,000

S10. Ans. (c)
Sol. The unorganized sector workers, with income of less than Rs 15,000 per month and who belong to the entry age group of 18-40 years, will be eligible for the scheme.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?