Current Affairs Questions for Govt. Exams: 16th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who among the following became the first Indian to be appointed Chair of the International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body.
निम्नलिखित में से कौन विश्व में शासी निकाय द्वारा अंतर्राष्ट्रीय हॉकी महासंघ (FIH) स्वास्थ्य और सुरक्षा समिति का अध्यक्ष नियुक्त होने वाला पहला भारतीय बना है?
(a) CS Nayak/ सीएस नायक
(b) Vikramjit Singh/ विक्रमजीत सिंह
(c) BK Nayak/ बी.के. नायक
(d) Manu Shawney/ मनु शॉनी

S1. Ans.(c)
Sol. Bibhu Kalyan Nayak became the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body.

Q2. The theme for World Allergy Week 2019 is________________.
विश्व एलर्जी सप्ताह 2019 का थीम ________________ है।
(a) Share the message
(b) Pollen Allergies –Adapting to a Changing Climate
(c) An Itch That Rashes
(d) The Global Problem of Food Allergy

S2. Ans.(d)
Sol. The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from 7-13 April 2019. The theme for World Allergy Week 2019 is “The Global Problem of Food Allergy”.

Q3. India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Who among the following claimed the Gold medal in the 54 kg category?
भारत ने जर्मनी के कोलोन में बॉक्सिंग विश्व कप में एक स्वर्ण और दो रजत पदक हासिल किए। निम्नलिखित में से किसने 54 किलोग्राम वर्ग में स्वर्ण पदक का दावा किया?
(a) Meena Kumari Maisnam / मीना कुमारी मैसनाम
(b) Pinki Rani/ पिंकी रानी
(c) Mary Kom/ मैरी कॉम
(d) Laishram Sarita Devi/ लेशराम सरिता देवी

S3. Ans.(a)
Sol. India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Meena Kumari Maisnam (from Manipur) claimed the Gold medal in the 54 kg category.

Q4. In motor racing, who won the Chinese Grand Prix for a record sixth time in Formula One’s 1,000th world championship race?
मोटर रेसिंग में, फॉर्मूला वन की 1,000 वीं विश्व चैम्पियनशिप रेस में रिकॉर्ड छठी बार चीनी ग्रैंड प्रिक्स किसने जीता?
(a) Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास
(b) Michael Schumacher/ माइकल शूमाकर
(c) Sebastian Vettel / सेबस्टियन वेट्टेल
(d) Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

S4. Ans.(d)
Sol. In motor racing, Lewis Hamilton won the Chinese Grand Prix for a record sixth time. He seized the overall lead from his Mercedes teammate Valtteri Bottas in Formula One’s 1,000th world championship race.

Q5. Who among the following won the prestigious World Press Photo of the Year?
निम्नलिखित में से किसने प्रतिष्ठित वर्ल्ड प्रेस फोटो ऑफ द ईयर जीता?
(a) Robert Frank/ रॉबर्ट फ्रैंक
(b) Gafur Ranimov/ गफूर रानीमोव
(c) Santosh Jha/ संतोष झा
(d) John Moore/ जॉन मूर

S5. Ans.(d)
Sol. An image of a little girl crying, as she and her mother have been taken into custody by US border officials in Texas won the prestigious World Press Photo of the Year. Veteran Getty photographer John Moore took the picture in the Rio Grande Valley in June 2018.

Q6. Who has completed one of the sport’s great all-time comebacks to end 11-year major title drought at the Masters by claiming a fifth Green Jacket?
निम्न में से किसने पांचवीं ग्रीन जैकेट जीत,मास्टर्स में 11 वर्ष बाद प्रमुख खिताब प्राप्त कर बेहतरीन वापसी की है?
(a) Lee Travino/ ली ट्राविनो
(b) Jason Day/ जेसन डे
(c) Tiger Woods/ टाइगर वुड्स
(d) Dustin Johnson/ डस्टिन जॉनसन

S6. Ans.(c)
Sol. Famous Golfer Tiger Woods completed one of the sport’s great all-time comebacks to end an 11-year major title drought at the Masters by claiming a fifth Green Jacket.

Q7. Which country is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society?
सरकार, व्यवसाय और समाज के भविष्य पर वैश्विक बातचीत को सशक्त बनाने के लिए कौन सा देश दुनिया के सबसे अग्रणी आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस (एआई) शिखर सम्मेलन की मेजबानी करने जा रहा है?
(a) UAE/ यूएई
(b) USA/ यूएसए
(c) UK/ ब्रिटेन
(d) India/ भारत

S7. Ans.(a)
Sol. UAE is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society. The inaugural ‘AI Everything’, AIE will take place at the Dubai World Trade Centre.

Q8. Pradeep Choubey passed away of a cardiac arrest. He was a renowned_________.
प्रदीप चौबे का निधन कार्डियक अरेस्ट से हो गया। वह एक प्रसिद्ध _______________ थे।
(a) Director/ निर्देशक
(b) Poet/ कवि
(c) Actor/ अभिनेता
(d) Activist/ एक्टिविस्ट

S8. Ans.(b)
Sol. Renowned Hindi poet Pradeep Choubey passed away of a cardiac arrest. Choubey (70) was the younger brother of celebrated humorist, satirist, and poet Shail Chaturvedi.

Q9. Which of the following Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology firm?
निम्नलिखित में से किस डिजिटल भुगतान सुरक्षा और भुगतान सुविधाकर्ता ने यूएस-आधारित वित्तीय प्रौद्योगिकी फर्म Wibmo का अधिग्रहण किया है?
(a) FreeCharge/ फ्रीचार्ज
(b) PhonePe/ फोनपे
(c) MobiKwik/ मोबिक्विक
(d) PayU/ पेयू

S9. Ans.(d)
Sol. PayU, Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology firm for USD 70 million (about Rs 484 crore) to assist the company scale-up its business.

Q10.Who was appointed as the first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia, making her the first woman to hold the charge?
निम्न में से कौन जामिया मिलिया इस्लामिया की पहली महिला उप-कुलपति के रूप में नियुक्त की गई हैं, वे पदभार संभालने वाली पहली महिला भी बन गयीं हैं?
(a) Najma Heptulla/ नजमा हेपतुल्ला
(b) Najma Akhtar/ नजमा अख्तर
(c) Sameena Shah/ समीना शाह
(d) Anousheh Ansari/ अनुषेह अंसारी

S10. Ans.(b)
Sol. Professor Najma Akhtar was appointed as the first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia, making her the first woman to hold the charge.Manipur Governor Najma Heptulla is the university’s chancellor.

Q11. ______________ has been honored with Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali.
______________ को चंडीगढ़ विश्वविद्यालय, मोहाली में 4 वें एपीजे अब्दुल कलाम इनोवेशन कॉन्क्लेव के दौरान लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड 2019 से सम्मानित किया गया है।
(a) Dr Pradeep Kumar Singh/ डॉ. प्रदीप कुमार सिंह
(b) Dr. N K Chauhan/ डॉ. एन के चौहान
(c) Dr. P K Singh/ डॉ। पी के सिंह
(d) Dr. A K Singh/ डॉ. ए के सिंह

S11. Ans.(d)
Sol. Dr. A K Singh, director at Life Sciences, DRDO has been honoured with Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali.

Q12. Who won the 43rd edition of the Paris Marathon men’s race?
पेरिस मैराथन पुरुष दौड़ का 43 वां संस्करण किसने जीता?
(a) Conor McGregor/ कोनोर मैकग्रेगर
(b) Abrha Milaw/ अब्राह मिलाव
(c) Floyd Mayweather/ फ्लॉयड मेवेदर
(d) Steph Curry/ स्टीफ करी

S12. Ans.(b)
Sol. Ethiopian athletes Gelete Burka (women’s race) and Abrha Milaw (men’s race) won the 43rd edition of the Paris Marathon. They led a record 60,000 participants to the finish line through the French capital.

Q13. Who won the 43rd edition of the Paris Marathon women’s race?
पेरिस मैराथन महिला दौड़ का 43 वां संस्करण किसने जीता?
(a) Gelete Burka/ गीत बर्क
(b) Irena Szewinska/ इरेना सज्विन्स्का
(c) Wilma Rudolph/ विल्मा रुडोल्फ
(d) Merlene Ottey / मर्लिन ओट्टी

S13. Ans.(a)
Sol. Ethiopian athletes Gelete Burka (women’s race) and Abrha Milaw (men’s race) won the 43rd edition of the Paris Marathon. They led a record 60,000 participants to the finish line through the French capital.

Q14. The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from___ to ____ April.
विश्व एलर्जी संगठन ने विश्व एलर्जी सप्ताह 2019 का आयोजन विश्व स्तर पर___ से ____ अप्रैल तक किया है।
(a) 14, 20
(b) 1, 7
(c) 7, 13
(d) 21, 27

S14. Ans.(c)
Sol. The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from 7-13 April 2019. The theme for World Allergy Week 2019 is “The Global Problem of Food Allergy”

Q15. Bharti Airtel and the FICCI Ladies Organisation launched a carrier agnostic safety app named ______ which has been designed to empower women in the event of any distress or panic situation.
भारती एयरटेल और फिक्की लेडीज ऑर्गनाइजेशन ने ______ नाम से एक कैरियर एग्नोस्टिक सेफ्टी ऐप लॉन्च किया है जिसे किसी भी संकट या घबराहट की स्थिति में महिलाओं को सशक्त बनाने के लिए डिज़ाइन किया गया है।
(a) Safety Zone
(b) Her Circle
(c) Her Home
(d) My Circle

S15. Ans.(d)
Sol. Bharti Airtel and the FICCI Ladies Organisation (FLO, the women business wing of apex trade body FICCI) launched a carrier agnostic safety app named ‘My Circle’ which has been designed to empower women in the event of any distress or panic situation.

You may also like to read: