Current Affairs Questions for Govt. Exams: 15th June

Dear Readers,

SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which day is celebrated as “World Blood Donor Day” by World Health Organization?
विश्व स्वास्थ्य संगठन द्वारा किस दिन “विश्व रक्तदाता दिवस” ​​मनाया जाता है?
(a) 10th June/10 जून
(b) 11th June/11 जून
(c) 13th June/13 जून
(d) 14th June/14 जून

S1. Ans.(d)
Sol. World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda.

Q2. Which organisation has changed its name to “World Athletics” in its 217th council meeting which took place in Monaco?
मोनाको में हुई 217 वीं परिषद की बैठक में किस संगठन ने अपना नाम बदलकर “विश्व एथलेटिक्स” कर लिया है?
(a) European Athletics Association / यूरोपीय एथलेटिक्स एसोसिएशन
(b) FIFA/ फीफा
(c) International Association of Athletics Federations/ इंटरनेशनल एसोसिएशन ऑफ एथलेटिक्स फेडरेशन
(d) International Shooting Sport Federation/ इंटरनेशनल शूटिंग स्पोर्ट फेडरेशन

S2. Ans.(c)
Sol. The IAAF Council approved the global governing body’s new name and logo at the 217th IAAF Council Meeting in Monaco. The athletics body’s new name, ‘World Athletics’, builds upon the organization’s restructuring and governance reform agenda of the past four years to represent a modern, more creative and positive face for the sport.

Q3. Social networking giant Facebook has picked up a minority stake in which social-commerce company in its first startup investment in India?
सोशल नेटवर्किंग की दिग्गज कंपनी फेसबुक ने भारत में अपने पहले स्टार्टअप निवेश में किस सोशल-कॉमर्स कंपनी की अल्पमत हिस्सेदारी ली है?
(a) Meeshu
(b) Jaypore
(c) Dunzo
(d) Razorpay

S3. Ans.(a)
Sol. Social networking giant Facebook has picked up a minority stake in social-commerce company Meesho in its first startup investment in the country. Bengaluru-based startup connects re-sellers to manufacturers to sell goods via social media platforms.

Q4. Which of the following movies is not to be screened at the Bucheon International Fantastic Film Festival 2019 to be held in South Korea?
निम्नलिखित में से कौन सी फिल्म दक्षिण कोरिया में आयोजित होने वाले बुकॉन इंटरनेशनल फैंटास्टिक फिल्म फेस्टिवल 2019 में प्रदर्शित नहीं की जाएगी?
(a) Gully Boy/ गली बॉय
(b) Manikarnika/ मणिकर्णिका
(c) Andhadun/ अंधदुन
(d) Junglee/ जंगली

S4. Ans.(d)
Sol. Among 288 movies from over 29 countries, four Indian movies to be screened at the Bucheon International Fantastic Film Festival 2019. The Bollywood movies which will be screened include Gully Boy, Andhadhun and Manikarnika: The Queen of Jhansi and one Tamil movie which will be screened is Super Deluxe.

Q5: Minister of State (I/C) of Culture & Tourism, GoI who inaugurated the exhibition titled “Astitva: The Essence of Prabhakar Barwe”, at National Gallery of Modern Art, New Delhi is
संस्कृति और पर्यटन राज्य मंत्री (I/C), भारत सरकार जिन्होंने “अस्तित्व: द एसेन्स ऑफ प्रभाकर बारवे” नामक प्रदर्शनी का उद्घाटन किया, जो राष्ट्रीय आधुनिक कला दीर्घा, नई दिल्ली में है-
(a) Jalam Singh patel/ जालम सिंह पटेल
(b) Narendra Singh Tomar/ नरेंद्र सिंह तोमर
(c) Shri Prahlad Singh Patel/ श्री प्रहलाद सिंह पटेल
(d) Rakesh Singh/ राकेश सिंह

S5. Ans.(c)
Sol. Shri Prahlad Singh Patel, Minister of State (I/C) of Culture & Tourism, GoI inaugurated the exhibition titled “Astitva: The Essence of Prabhakar Barwe”, at National Gallery of Modern Art, New Delhi.

Q6. The government has reduced the total rate of contribution made by workers and employers towards the Employees’ State Insurance (ESI) scheme from 6.5% to 4% for the first time in over two decades?
सरकार ने पहली बार दो दशकों में कर्मचारियों और कर्मचारियों की नियोक्ता कर्मचारी राज्‍य बीमा निगम (ईएसआई) योजना के लिए योगदान की कुल दर 6.5% से घटाकर _____ कर दी है।
(a) 4.4%
(b) 4.2%
(c) 3.5%
(d) 4.0%

S6. Ans.(d)
Sol. The government has reduced the total rate of contribution made by workers and employers towards the Employees’ State Insurance (ESI) scheme from 6.5% to 4% for the first time in over two decades. At present, nearly 4.75% of a worker’s monthly salary goes towards ESI as the employer’s contribution and 1.75% of the income is the employee’s share at present. Now, 3.25% will be the employer’s share and 0.75% the employee’s. This will be effective from July 1, 2019.

Q7. Which Indian regulatory will infuse Rs 12,500 crore into the financial system through bond purchases under the Open Market Operation (OMO)?
किस भारतीय नियामक ने ओपन मार्केट ऑपरेशन (ओएमओ) के अंतर्गत बांड खरीद के माध्यम से वित्तीय प्रणाली में 12,500 करोड़ रुपये का निवेश किया है?
(a) RBI
(b) IRDAI
(c) NHB
(d) SEBI

S7. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will infuse Rs 12,500 crore into the financial system through bond purchases under the Open Market Operation (OMO). The RBI uses open market operations (OMO) for injecting liquidity into the system through the purchase of government bonds (G-Sec).

Q8. Which asian country has secured 141st rank among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?
हाल ही में जारी ग्लोबल पीस इंडेक्स 2019 में किस एशियाई देश ने 163 देशों में 141 वां रैंक प्राप्त किया है?
(a) Pakistan/ पाकिस्तान
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) Afghanistan/ अफगानिस्तान
(d) India/ भारत

S8. Ans.(d)
Sol. India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.

Q9. Atop which mountain, a team of Tribhuvan University and National Geographic Society scientists and researchers have installed the world’s highest, fully automated weather station?
किस पर्वत पर, त्रिभुवन विश्वविद्यालय और नेशनल जियोग्राफिक सोसायटी के वैज्ञानिकों और शोधकर्ताओं की एक टीम ने दुनिया का सबसे ऊंचा, पूरी तरह से स्वचालित मौसम केंद्र स्थापित किया है?
(a) Mount Everest/ माउंट एवरेस्ट
(b) Mount killimanjaro/ माउंट किलिमंजारो
(c) Cho oyu/ चो ओयू
(d) Mount Elbrus/ माउंट एल्ब्रस

S9. Ans.(a)
Sol. A team of Tribhuvan University and National Geographic Society scientists and researchers have installed the world’s highest, fully automated weather stations atop Mount Everest. Total five weather stations, including one at a record height of 27,657 feet, were installed on the Earth’s highest mountain above sea level. The team also collected ice core samples from the highest point ever.

Q10. Which Indian regulatory have directed rating companies to create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website?
किस भारतीय नियामक ने रेटिंग कंपनियों को अपनी वेबसाइट पर प्रत्येक रेटिंग श्रेणी के लिए डिफ़ॉल्ट बेंचमार्क की एक समान संभावना बनाने के लिए निर्देशित किया है?
(a) RBI
(b) SEBI
(c) CRISIL
(d) IRDAI

S10. Ans.(b)
Sol. According to the Sebi circular, rating companies will now create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website, for one-year, two-year and three-year cumulative default rates, both for the short term and long term.

Q11. Which day is celebrated as Kargil Vijay Diwas?
कारगिल विजय दिवस किस दिन मनाया जाता है?
(a) 26th June/26 जून
(b) 26th July/26 जुलाई
(c) 20th June/20 जून
(d) 16th May/16 मई

S11. Ans.(b)
Sol. The year 2019, marks the 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ popularly known as the ‘Kargil War’. This year, 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ is being celebrated with the theme ‘Remember, Rejoice and Renew’. The Victory Flame is to be taken from Delhi to Dras. Kargil Vijay Diwas is celebrated on 26th July every year.

Q12. What is the minimum fixed monthly pension for farmers under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana?
प्रधानमंत्री किसान पेंशन योजना के तहत किसानों के लिए न्यूनतम निश्चित मासिक पेंशन कितना है?
(a) Rs 3000
(b) Rs 4000
(c) Rs 5000
(d) Rs 3500

S12. Ans.(a)
Sol. Farmers in the age group of 18-40 years will have to contribute 100 rupees per month under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana that seeks to provide a minimum fixed monthly pension of Rs 3,000 on the attainment of 60 years.

Q13. Which country has topped among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?
हाल ही में जारी ग्लोबल पीस इंडेक्स 2019 में किस देश ने 163 देशों में टॉप किया है?
(a) Finland/ फिनलैंड
(b) Sweden/ स्वीडन
(c) Iceland/ आइसलैंड
(d) Norway/ नॉर्वे

S13. Ans.(c)
Sol. India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.

Q14. What is the theme of World Blood Donor Day for year 2019?
वर्ष 2019 के लिए विश्व रक्तदाता दिवस का विषय क्या है?
(a) Blood connect us all
(b) Every pint of blood donated can save more than 3 lives
(c) Safe Blood For All
(d) Thank you for saving my life

S14. Ans.(c)
Sol. World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda. Theme of World Blood Donor Day 2019: Safe Blood For All.

Q15. According to the United Nations, India received foreign direct investments worth _______________ billion in 2018, helped by robust inflows in manufacturing, communication, and financial services.
संयुक्त राष्ट्र के अनुसार, भारत को 2018 में _______________ बिलियन का प्रत्यक्ष विदेशी निवेश प्राप्त हुआ, जिससे विनिर्माण, संचार और वित्तीय सेवाओं में मजबूत आमदनी में मदद मिली है।
(a) $56
(b) $94
(c) $25
(d) $42

S15. Ans.(d)
Sol. According to the United Nations, India received foreign direct investments worth $42 billion in 2018, helped by robust inflows in manufacturing, communication, and financial services. In South Asia, FDI inflows increased by 3.5% to $54 billion, stated the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) World Investment Report 2019. So, India attracted over 77% of the total foreign direct investments that came to the South Asian region.

You May Also Like To Read :