Current Affairs Questions for Govt. Exams – 15th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Gordon Banks passed away at the age of 81 in England. He was a famous__________.
गॉर्डन बैंक्स का निधन 81 वर्ष की आयु में इंग्लैंड में निधन हो गया। वह एक प्रसिद्ध __________ थे।
(a) Cricketer/ क्रिकेटर
(b) Footballer/ फुटबॉलर
(c) Hockey player/ हॉकी खिलाड़ी
(d) Actor/ अभिनेता

S1. Ans.(b)
Sol. One of the world’s most famous goalkeeper Gordon Banks passed away at the age of 81 in England. Gordon Banks was named as FIFA (The Federation Internationale de Football) Goalkeeper of the year six times and earned 73 caps for England between 1963 and 1972.

Q2. Who among the following has been awarded the EY Entrepreneur of the Year for 2018?
निम्नलिखित में से किसे 2018 के ईवाई एंटरप्रेन्योर ऑफ द ईयर से सम्मानित किया गया है?
(a) Sanjay Agarwal/ संजय अग्रवाल
(b) Nirmal K Minda/ निर्मल के मिंडा
(c) Kishore Biyani/ किशोर बियानी
(d) Siddhartha Lal/ सिद्धार्थ लाल

S2. Ans.(d)
Sol. Siddhartha Lal, managing director and chief executive officer, Eicher Motors, has been awarded the EY Entrepreneur of the Year for 2018. Lal will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo from 6 – 8 June 2019

Q3. Who has authored the book titled ‘Undaunted: Saving the Idea of India’?
‘अनडॉन्टेड: सेविंग द आइडिया ऑफ इंडिया ’नामक पुस्तक किसके द्वारा लिखी गयी है?
(a) Meneka Gandhi/ मेनेका गांधी
(b) Hamid Ansari/ हामिद अंसारी
(c) Rajnath Singh/ राजनाथ सिंह
(d) P Chidambaram/ पी चिदंबरम

S3. Ans.(d)
Sol. Former Vice President Hamid Ansari launched the new book of former Finance Minister P Chidambaram named “Undaunted: Saving the Idea of India” at Nehru Memorial Museum, New Delhi.

Q4. Which of the following state will host the 2022 National Games?
निम्नलिखित में से कौन-सा राज्य 2022 के राष्ट्रीय खेलों की मेजबानी करेगा?
(a) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(b) Kerala/ केरल
(c) Sikkim/ सिक्किम
(d) Meghalaya/ मेघालय

S4. Ans.(d)
Sol. Meghalaya will host the 2022 National Games, which is coinciding with its 50 years of statehood.

Q5. _____has been chosen as the Mascot for the National Games 2022.
_____ को राष्ट्रीय खेल 2022 के लिए शुभंकर चुना गया।
(a) Asian Lion/ एशियाई शेर
(b) Panda/ पांडा
(c) Clouded Leopard/ क्लाउडेड लेपर्ड
(d) Great Indian bustard/ ग्रेट इंडियन बस्टर्ड

S5. Ans.(c)
Sol. The Sports and Youth Ministry in the meeting of Executive Committee of the National Games 2022 has chosen the Smiling Clouded Leopard to be the Mascot for the National Games 2022.

Q6. The country, formerly known as the Republic of Macedonia officially changed its name to the ___________, on paper ending a decades-long dispute.
वह देश, जिसे पूर्व में मैसेडोनिया गणराज्य कहा जाता था, उसने एक दशक पुराने विवाद को समाप्त करते हुए आधिकारिक तौर पर इसका नाम बदलकर ___________ कर दिया।
(a) Republic of West Macedonia/ पश्चिमी मैसिडोनिया गणराज्य
(b) Republic of North Macedonia/ उत्तरी मैसिडोनिया गणराज्य
(c) Republic of East Macedonia/ पूर्वी मैसेडोनिया गणराज्य
(d) Republic of South Macedonia/ दक्षिणी मैसिडोनिया गणराज्य

S6. Ans.(b)
Sol. The country, formerly known as the Republic of Macedonia officially changed its name to the Republic of North Macedonia, on paper ending a decades-long dispute that should pave the way for NATO membership.

Q7. ‘Exercise Topchi’ was held at Deolali Camp near ______________.
‘अभ्यास टोपची’ का आयोजन______________ के पास देवली कैंप में किया गया था।
(a) Kochi/ कोच्चि
(b) Ranchi/ रांची
(c) Panaji/ पणजी
(d) Nashik/ नासिक

S7. Ans.(d)
Sol. Indian Army showcased its artillery firepower by using ultralight Howitzers and indigenous Swathi weapon-locating radar at the annual “Exercise Topchi”. The exercise was held at Deolali Camp near Nashik.

Q8. Minister of State (IC) for AYUSH, ____________ launched the e-AUSHADHI portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters at New Delhi.
आयुष राज्य मंत्री, ____________ ने नई दिल्ली में आयुर्वेद, सिद्ध, यूनानी और होम्योपैथी दवाओं और संबंधित मामलों के ऑनलाइन लाइसेंस के लिए ई-आयुष पोर्टल की शुरुआत की।
(a) Shripad Yesso Naik/ श्रीपाद येसो नाइक
(b) Ajay Tamta/ अजय टम्टा
(c) Giriraj Singh/ गिरिराज सिंह
(d) Jitendra Singh/ जितेंद्र सिंह

S8. Ans.(a)
Sol. Minister of State (IC) for AYUSH, Shripad Yesso Naik launched the e-AUSHADHI portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters at New Delhi.

Q9. What is the name of India’s 1st Aqua Mega Food Park?
भारत के प्रथम एक्वा मेगा फूड पार्क का नाम बताइए?
(a) Godavari Mega Aqua Food Park/ गोदावरी मेगा एक्वा फूड पार्क
(b) Krishna Mega Aqua Food Park/ कृष्णा मेगा एक्वा फूड पार्क
(c) Kaveri Mega Aqua Food Park/ कावेरी मेगा एक्वा फूड पार्क
(d) Palar Mega Aqua Food Park/पालर मेगा एक्वा फूड पार्क

S9. Ans.(a)
Sol. Union Minister of Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal commissioned Godavari Mega Aqua Food Park at Tundurru Village in Bhimavaram Mandal, West Godavari District, Andhra Pradesh through video conferencing.

Q10. India’s 1st Aqua Mega Food Park was stablished in _____________.
भारत का पहला एक्वा मेगा फूड पार्क _____________ में स्थापित किया गया था।
(a) Sikkim/ सिक्किम
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(d) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

S10. Ans.(d)
Sol. Union Minister of Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal commissioned Godavari Mega Aqua Food Park at Tundurru Village in Bhimavaram Mandal, West Godavari District, Andhra Pradesh through video conferencing.

Q11. Manfred Eigen, passed away aged 91. He jointly won the 1967 Nobel Prize for________.
मॅन्फ्रेड आयगेन, का निधन 91 वर्ष की आयु में हो गया। उन्होंने संयुक्त रूप से ________ के लिए 1967 नोबेल पुरस्कार जीता।
(a) Economics/ अर्थशास्त्र
(b) Physics/ भौतिकी
(c) Chemistry/ रसायन विज्ञान
(d) Peace / शांति

S11. Ans.(c)
Sol. German scientist Manfred Eigen, who jointly won the 1967 Nobel Prize for Chemistry, passed away aged 91. Eigen had won the prize for working on a method to calculate speeds of extremely fast chemical reactions, effected by disturbing the equilibrium by means of short energy pulses.

Q12. Who among the following has been awarded the EY Lifetime Achievement Award for 2018?
निम्नलिखित में से किसे 2018 इवाई लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से सम्मानित किया गया है?
(a) Mukesh Ambani/ मुकेश अंबानी
(b) Ratan Tata/ रतन टाटा
(c) Bill Gates/ बिल गेट्स
(d) Azim Premji/ अजीम प्रेमजी

S12. Ans.(d)
Sol. Azim Premji was awarded the EY Lifetime Achievement Award for 2018.

Q13. Which among the following start-up has been awarded the EY Start-up of the year award for 2018?
निम्नलिखित में से किसे 2018 ईवाई स्टार्ट-अप ऑफ़ द ईयर पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
(a) BYJU’S
(b) Adda247
(c) Unacademy
(d) Swiggy

S13. Ans.(a)
Sol. BYJU’S has been awarded the EY Start-up of the year award for 2018.

Q14. Minimum Support Price for Raw Jute for 2019-20 season hiked to ______ from Rs.3700/- per quintal by the Cabinet.
2019-20 सीज़न के लिए कच्चे जूट के न्यूनतम समर्थन मूल्य को प्रति क्विंटल कैबिनेट द्वारा 3700/- रु से बढ़ाकर ______ रु. कर दिया है।
(a) Rs. 4150
(b) Rs. 4000
(c) Rs. 3950
(d) Rs. 4500

S14. Ans.(c)
Sol. Minimum Support Price for Raw Jute for 2019-20 season hiked to Rs.3950/- from Rs.3700/- per quintal by the Cabinet.

Q15. The Cabinet has approved the proposal for allotment of land measuring 30 acres to Pasteur Institute of India for the establishment of New Viral Vaccine Manufacturing Unit in________.
कैबिनेट ने ________ में न्यू वायरल वैक्सीन मैन्युफैक्चरिंग यूनिट की स्थापना के लिए भारत के पाश्चर इंस्टीट्यूट को 30 एकड़ माप वाली जमीन आवंटित करने के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी है।
(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) Punjab/ पंजाब
(c) Gujarat/ गुजरात
(d) Tamil Nadu/ तमिलनाडु

S15. Ans.(d)
Sol. The Cabinet has approved the proposal for allotment of land measuring 30 acres to Pasteur Institute of India for the establishment of New Viral Vaccine Manufacturing Unit at Coonoor, Tamil Nadu.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?