Current Affairs Questions for Govt. Exams: 14th June

Dear Readers,

SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The NDIAC will effect from-
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने नई दिल्ली अंतर्राष्ट्रीय मध्यस्थता केंद्र (NDIAC) विधेयक, 2019 को मंजूरी दे दी है। यह कब से प्रभावी होगा?
(a) 2nd March 2019/2 मार्च 2019
(b) 2nd January 2019/2 जनवरी 2019
(c) 2nd May 2019/2 मई 2019
(d) 2nd June 2019/2 जून 2019

S1. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The Bill provides for setting up of an independent and autonomous body for institutional arbitration. It also aims to acquire and transfer the undertakings of International Centre For Alternative Dispute Resolution to New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) w.e.f 2nd March 2019.

Q2. Which of the following university will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and Subrahmanyam Jaishankar?
निम्नलिखित में से कौन सा विश्वविद्यालय केंद्रीय मंत्रियों निर्मला सीतारमण और सुब्रह्मण्यम जयशंकर को प्रतिष्ठित पूर्व छात्र पुरस्कार प्रदान करेगा?
(a) Indira Gandhi National Open University / इंदिरा गांधी राष्ट्रीय मुक्त विश्वविद्यालय
(b) Jawaharlal Nehru University/ जवाहरलाल नेहरू विश्वविद्यालय
(c) University of Delhi/ दिल्ली विश्वविद्यालय
(d) Guru Gobind Singh Indraprastha University/ गुरु गोविंद सिंह इंद्रप्रस्थ विश्वविद्यालय

S2. Ans.(b)
Sol. Jawaharlal Nehru University will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and Subrahmanyam Jaishankar. Executive Council of the University has approved a proposal in this regard. The two ministers will be awarded during the third convocation of JNU to be held in August this year.

Q3. According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, Which country accounts for 12% world’s internet users?
वेंचर कैपिटलिस्ट मैरी मीकर द्वारा इंटरनेट के रुझानों पर वार्षिक रिपोर्ट के अनुसार, किस देश में विश्व के 12% इंटरनेट उपयोगकर्ता हैं?
(a) China/ चीन
(b) USA/ यूएसए
(c) India/ भारत
(d) Germany/ जर्मनी

S3. Ans.(c)
Sol. According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, India accounts for 12% world’s internet users. China has the largest base, accounting for 21% of all internet users globally, and the US comes third at 8%.

Q4. India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the-
भारत ने किस स्थान से स्वदेशी रूप से विकसित हाइपरसोनिक टेक्नोलॉजी डिमॉन्स्ट्रेटर व्हीकल (HSTDV) की पहली सफलतापूर्वक परीक्षण उड़ान भरी?
(a) Coastal States/ तटीय राज्य
(b) South coast of India/ भारत का दक्षिण तट
(c) West Bengal coast/ पश्चिम बंगाल तट
(d) Odisha coast/ ओडिशा तट

S4. Ans.(d)
Sol. India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the Odisha coast. The only other countries that possess this technology are the US, Russia and China.

Q5. The U.S. Embassy organised its _____________ annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India
अमेरिकी दूतावास ने हाल ही में, अपने किस वार्षिक ‘छात्र वीजा दिवस’ का आयोजन किया और ‘एजुकेशन युएसए इंडिया’ का शुभारंभ किया?
(a) first/ पहला
(b) second/ दूसरा
(c) third/ तीसरा
(d) fifth/ पाँचवाँ

S5. Ans.(d)
Sol. The U.S. Embassy organised its fifth annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India’. It is a mobile application to provide Indian students with “current, comprehensive and accurate information about studying in the U.S.”.It was launched by the Embassy in collaboration with the United States-India Educational Foundation.

Q6. Which of the following Indian player ranked 100th and remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million?
निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय खिलाड़ी फोर्ब्स की दुनिया में सबसे अधिक कमाई वाले एथलीटों की सूची में 25 मिलियन डॉलर की अनुमानित वार्षिक आय के साथ 100 वें स्थान पर रहा?
(a) MS Dhoni/ एमएस धोनी
(b) Bhaichung Bhutia/ बाईचुंग भूटिया
(c) Rohit Sharma/ रोहित शर्मा
(d) Virat Kohli/ विराट कोहली

S6. Ans.(d)
Sol. Virat Kohli, ranked 100th, remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million. The list is headed by Barcelona and Argentina football superstar Lionel Messi.

Q7. The Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of ___________ km in 20 seconds.
हाइपरसोनिक टेक्नोलॉजी डिमॉन्स्ट्रेटर व्हीकल (HSTDV) एक मानव रहित स्क्रैमजेट (सुपरसोनिक दहन की अनुमति देने वाला) प्रदर्शन वाहन है जो मच 6 (या ध्वनि की गति से छह गुना) की गति तक क्रूज कर सकता है और 20 सेकंड में ___________ किमी की ऊंचाई तक बढ़ सकता है।
(a) 55 km
(b) 65 km
(c) 40 km
(d) 32 km

S7. Ans.(d)
Sol. The HSTDV is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of 32 km in 20 seconds.

Q8. Cancer-hit badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He is a retired _______________ professional badminton player.
कैंसर प्रभावित बैडमिंटन स्टार ली चोंग वेई ने अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की। वह एक सेवानिवृत्त _______________ पेशेवर बैडमिंटन खिलाड़ी हैं।
(a) Japanese/ जापानी
(b) Indonesian/ इंडोनेशियाई
(c) Malaysian/ मलेशियाई
(d) Chinese/ चीनी

S8. Ans.(c)
Sol. Cancer-hit Malaysian badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He spent a total of 348 weeks as world number one but lost six world and Olympic finals in his 19 years career.

Q9. According to a report released by brand analytics firm TRA Research, _______________ has emerged as the most trusted brand in India in 2019.
ब्रांड एनालिटिक्स फर्म TRA रिसर्च द्वारा जारी एक रिपोर्ट के अनुसार, _______________ 2019 में भारत में सबसे भरोसेमंद ब्रांड के रूप में उभरा है।
(a) Apple/ एप्पल
(b) Dell/ डेल
(c) Sony/ सोनी
(d) MI/ एम आई

S9. Ans.(b)
Sol. According to a report released by brand analytics firm TRA Research, “Dell” has emerged as the most trusted brand in India in 2019. With 31% Brand Trust Index (BTI) difference from Dell, auto brand Jeep makes a dramatic entry in the second spot. LIC and Amazon are ranked on the third and fourth spots and Apple iPhone emerged as India’s fifth most trusted brand.

Q10. Who was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English?
अंग्रेजी में भारतीय साहित्य के संवर्धन में उनके योगदान के लिए 54 वें ज्ञानपीठ पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया?
(a) Amitav Ghosh/ अमिताव घोष
(b) Vikram Seth/ विक्रम सेठ
(c) Anita Desai/ अनीता देसाई
(d) Arundhati Roy/ अरुंधति रॉय

S10. Ans.(a)
Sol. Renowned author Amitav Ghosh was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English. He was conferred the award by former governor of West Bengal Gopalkrishna Gandhi.

Q11. Name the Bollywood actress, who is a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL recently?
वैश्विक यूनिसेफ सद्भावना राजदूत बॉलीवुड की किस अभिनेत्री को बाल अधिकारों के यूनिसेफ SNOWFLAKE BALL में यूनिसेफ द्वाराडैनी केए मानवतावादी पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा?
(a) Priyanka Chopra/ प्रियंका चोपड़ा
(b) Aishwarya Rai/ ऐश्वर्या राय
(c) Katrina Kaif/ कैटरीना कैफ
(d) Deepika Padukone/ दीपिका पादुकोण

S11. Ans.(a)
Sol. Priyanka Chopra, a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL.

Q12. A team of scientists from _______________ and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam.
______विश्वविद्यालय और भारतीय वन्यजीव संस्थान के वैज्ञानिकों के एक दल ने इंडोनेशिया और अमेरिका के शोधकर्ताओं के साथ मिलकर पूर्वोत्तर भारत, मुख्य रूप से असम से ‘धानी मेंढक’ (‘paddy frog’ ) की एक नई प्रजाति की खोज की है?
(a) Banaras Hindu University / बनारस हिंदू विश्वविद्यालय
(b) University of Delhi/ दिल्ली विश्वविद्यालय
(c) Jawaharlal Nehru University/ जवाहरलाल नेहरू विश्वविद्यालय
(d) Guru Gobind Singh Indraprastha University/ गुरु गोविंद सिंह इंद्रप्रस्थ विश्वविद्यालय

S12. Ans.(b)
Sol. A team of scientists from Delhi University and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam. The frog belongs to the microhylid genus Micryletta, a “group of narrow-mouthed frogs”. The new species has been named ‘aishani’, derived from the Sanskrit word ‘aishani’ or aisani meaning Northeast.

Q13. Which of the following technology company is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XIIth standard, across several states?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रौद्योगिकी कंपनी “टेक बी” कार्यक्रम, एक कंपनी पहल है, जिसके तहत वह कई राज्यों में बारहवीं कक्षा पूरा करने वाले छात्रों को प्रशिक्षित करती है और उन्हें लेने के लिए तैयार है?
(a) Cognizant/ कोग्नीजेंट
(b) Tata Consultancy Services/ टाटा कंसल्टेंसी सर्विसेज
(c) HCL Technologies/ एचसीएल टेक्नोलॉजीज
(d) Tech Mahindra/ टेक महिंद्रा

S13. Ans.(c)
Sol. HCL Technologies is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XII th standard, across several states.

Q14. Pazhavila Rameshan was a _________________ language journalist, poet and lyricist from Kerala, India and received the 2017 Kerala Sahitya Akademi Award for Overall Contributions.
पझाविला रमेश केरल, भारत के _________________ भाषा के पत्रकार, कवि और गीतकार थे, और उन्हें समग्र योगदान के लिए 2017 का केरल साहित्य अकादमी पुरस्कार मिला।
(a) Marathi/ मराठी
(b) Telugu/ तेलुगु
(c) Kannad/ कन्नड़
(d) Malayalam/ मलयालम

S14. Ans.(d)
Sol. Poet and lyricist Pazhavila Ramesan passed away. He was 83 years old. He was a recipient of Kerala Sahithya Akademi Award and had also penned songs for films like Asamsakalode, Malooty, Uncle Bun, Vasudha and others.

Q15. United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) was created by the United Nations General Assembly on 11th December 1946 to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. Where is the headquarters of UNICEF?
संयुक्त राष्ट्र अंतर्राष्ट्रीय बाल आपातकालीन कोष (यूनिसेफ) 11 दिसंबर 1946 को संयुक्त राष्ट्र महासभा द्वारा बनाया गया था, जो द्वितीय विश्व युद्ध में तबाह हुए देशों में बच्चों और माताओं को आपातकालीन भोजन और स्वास्थ्य सेवा प्रदान करने के लिए बनाया गया था। यूनिसेफ का मुख्यालय कहाँ है?
(a) Washington DC/ वाशिंगटन डीसी
(b) Geneva/ जेनेवा
(c) Paris/ पेरिस
(d) New York/ न्यूयॉर्क

S15. Ans.(d)
Sol. The United Nations Children’s Fund, originally known as the United Nations International Children’s Emergency Fund, was created by the United Nations General Assembly on 11 December 1946, to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. The headquarters of UNICEF is in New York, United States.

You May Also Like To Read :