Current Affairs Questions for Govt. Exams: 12th June

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following organisation has released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage– VI (BS–VI) norms that are the latest emission norms as notified by the Government of India for the two-wheeler segment?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने भारत स्टेज-VI (BS-VI) मानदंडों के लिए भारत का पहला टाइप अप्रूवल सर्टिफिकेट (TAC) जारी किया है जो दोपहिया सेगमेंट के लिए भारत सरकार द्वारा अधिसूचित नवीनतम उत्सर्जन मानदंड हैं?
(a) Central Warehousing Corporation (CWC) / केंद्रीय भंडारण निगम (सीडब्ल्यूसी)
(b) Automotive industry in India / भारत में मोटर वाहन उद्योग
(c) Ministry of Road Transport and Highways / सड़क परिवहन और राजमार्ग मंत्रालय
(d) International Centre for Automotive Technology/ इंटरनेशनल सेंटर फॉर ऑटोमोटिव टेक्नोलॉजी

S1. Ans.(d)
Sol. International Centre for Automotive Technology (ICAT) released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage – VI (BS – VI) norms that are the latest emission norms as notified by the Government of India for the two-wheeler segment. The certificate was released and handed over by Director ICAT, Dinesh Tyagi to top officials of the OEM (Original Equipment Manufacturers).

Q2. Former Chief Minister between 1996 and 2000 and a senior Dravida Munnetra Kazhagam leader RV Janakiraman was passed away recently. He was former CM of-
1996 और 2000 के बीच पूर्व मुख्यमंत्री और एक वरिष्ठ द्रविड़ मुनेत्र कड़गम नेता आर. व्ही. जणकिरमन का हाल ही में निधन हो गया था। वह किसके पूर्व मुख्यमंत्री थे-
(a) Lakshadweep/ लक्षद्वीप
(b) Kerala/ केरल
(c) Goa/ गोवा
(d) Puducherry/ पुदुचेरी

S2. Ans.(d)
Sol. Former Puducherry Chief Minister between 1996 and 2000, a senior Dravida Munnetra Kazhagam leader R V Janakiraman, who headed the coalition government of DMK and the Tamil Maanila Congress died after a brief age-related illness.

Q3. The V.O. Chidambaranar Port Trust, Tuticorin and _________________________ have signed an MoU for facilitating Direct Port Entry (DPE) of e-sealed factory stuffed export container to the port under ‘Ease of Doing Business’.
वी. ओ. चिदंबरनार पोर्ट ट्रस्ट, तूतीकोरिन और _________________________ ने ‘ईज ऑफ डूइंग बिजनेस’ के तहत ई-सील कारखाने भरवां निर्यात कंटेनर के डायरेक्ट पोर्ट एंट्री (डीपीई) की सुविधा के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) National Fertilizers Limited / नेशनल फर्टिलाइजर्स लिमिटेड
(b) Food Safety and Standards Authority of India/ भारतीय खाद्य सुरक्षा और मानक प्राधिकरण
(c) Central Warehousing Corporation/ केंद्रीय भण्डारण निगम
(d) Food Corporation of India/ भारतीय खाद्य निगम

S3. Ans.(c)
Sol. The V.O. Chidambaranar Port Trust, Tuticorin and Central Warehousing Corporation (CWC) have signed an MoU for facilitating Direct Port Entry (DPE) of e-sealed factory stuffed export container to the port under ‘Ease of Doing Business’.

Q4. Which company has acquired ethnic apparel and lifestyle retailer ‘Jaypore E-Commerce Pvt. Ltd‘ which sells ethnic fashion merchandise under its own brand ‘Jaypore’ for Rs 110 crore?
किस कंपनी ने एथनिक वस्त्र और लाइफस्टाइल रिटेलर ‘जयपोर ई-कॉमर्स प्राइवेट लिमिटेड का अधिग्रहण किया है। जो 110 करोड़ रुपये में अपने ब्रांड’ के तहत जातीय फैशन माल बेचता है?
(a) Lifestyle/ लाइफस्टाइल
(b) Aditya Birla Fashion and Retail Ltd/ आदित्य बिड़ला फैशन एंड रिटेल लि
(c) Myntra/ मिन्त्रा
(d) Future Group/ फ्यूचर ग्रुप

S4. Ans.(b)
Sol. Aditya Birla Fashion and Retail Ltd (ABFRL), which retails brands such as Louis Philippe, Peter England and Van Heusen, has acquired ethnic apparel and lifestyle retailer ‘Jaypore E-Commerce Pvt. Ltd‘ which sells ethnic fashion merchandise under its own brand ‘Jaypore’ for Rs 110 crore.

Q5. Who has topped in the recently released Association of Tennis Professionals (ATP) Rankings?
हाल ही में जारी एसोसिएशन ऑफ टेनिस प्रोफेशनल्स (एटीपी) रैंकिंग में किसने टॉप किया है?
(a) Novak Djokovic/ नोवाक जोकोविच
(b) Rafael Nadal/ राफेल नडाल
(c) Roger Federer/ रोजर फेडरर
(d) Dominic Thiem/ डोमिनिक थिएम

S5. Ans.(a)
Sol. Serbia’s Novak Djokovic has topped in the recently released ATP Rankings. Rafael Nadal who has recently won the 12th Roland Garros title is at 2nd position. Austrian Dominic Thiem, whom Nadal beat in final, keeps his fourth place behind Switzerland’s Roger Federer. Russian Karen Khachanov jumped two spots into a personal best of ninth rank.

Q6. Which of the following state has decided that the all farmers, including peasants, will be given Rs 12,500 a year as input subsidy before the sowing season in the recently cabinet meeting?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने निर्णय लिया है कि हाल ही में हुई कैबिनेट की बैठक में किसानों, जिनमें किसान भी शामिल हैं, को बुवाई के मौसम से पहले 12,500 रुपये प्रति वर्ष इनपुट सब्सिडी के रूप में दिए जाएंगे
(a) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Telangana/ तेलंगाना
(d) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

S6. Ans.(d)
Sol. Decisions taken in the first cabinet meeting of Andhra Pradesh:
Education sector: All women who send their children to school will receive Rs 15,000 from the state government from 26 January next year.
Agriculture Sector:
Formation of a commission for the development and welfare of farmers, with the chief minister as its chairman.
All farmers, including peasants, will be given Rs 12,500 a year as input subsidy before the sowing season
Interest-free crop loans will be provided to farmers, termed as ‘YSR interest-free loans’, the government itself will pay the interest directly to the concerned banks.

Q7. IRSDC entered a Tripartite Agreement with French Railways (SNCF) & AFD, a French Agency which will finance up to 7,00,000 EURO, through French National Railways (SNCF)-Hubs and Connexions as a Technical Partner to IRSDC to support the Railway Station Development Program in India. What is full form of IRSDC?
आईआरएसडीसी ने फ्रांसीसी रेलवे (एसएनसीएफ) और एएफडी के साथ एक त्रिपक्षीय समझौता किया, एक फ्रांसीसी एजेंसी, जो फ्रेंच नेशनल रेलवे (एसएनसीएफ) के माध्यम से 7,00,000 यूरो का निवेश करेगी। और एक तकनीकी भागीदार के रूप में अनुबंध IRSDC भारत में रेलवे स्टेशन विकास कार्यक्रम का समर्थन करता है। IRSDC का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Indian Railway Station Development Corporation/
(b) Indian Railway Station Development Council/
(c) Indian Railway Scheme Development Chamber/
(d) Indian Railway Station Department Corporation/

S7. Ans.(a)
Sol. Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC) entered a Tripartite Agreement with French Railways (SNCF) & AFD, a French Agency which will finance up to 7,00,000 EURO, through French National Railways (SNCF)-Hubs and Connexions as a Technical Partner to IRSDC to support the Railway Station Development Program in India, so there will be no financial liability on IRSDC or Indian Railways.

Q8. Canada Prime Minister Justin Trudeau has announced that single-use plastics will be banned in the country from-?
कनाडा के प्रधान मंत्री जस्टिन ट्रूडो ने घोषणा की है कि देश में सिंगल-यूज़ प्लास्टिक पर प्रतिबंध लगाया जाएगा?
(a) 2023
(b) 2025
(c) 2022
(d) 2021

S8. Ans.(d)
Sol. Canada Prime Minister Justin Trudeau announced that single-use plastics will be banned in the country from 2021. He declared it a global challenge to phase out the plastic bags, straws and cutlery clogging the world’s oceans.

Q9. India has received an invitation to attend the outreach Session at the G-7 Summit 2019 to be held in-?
भारत को जी-7 शिखर सम्मेलन 2019 में आयोजित होने वाले अधिवेशन में शामिल होने का निमंत्रण मिला है?
(a) Canada/ कनाडा
(b) Italy/ इटली
(c) France/ फ्रांस
(d) Germany/ जर्मनी

S9. Ans.(c)
Sol. India has received an invitation from France to attend the outreach Session at the G-7 Summit to be held in France in August 2019. Prime Minister Narendra Modi has accepted an invitation from French President to attend the outreach session of the G7 Summit in Biarritz as a special invitee.

Q10. US retail giant ______________ has moved past hi-tech titans Apple and Google to become the world’s most valuable brand, a key survey showed recently.
हाल ही में दिखाए गए एक प्रमुख सर्वेक्षण में अमेरिकी खुदरा कंपनी ______________ ने दुनिया के सबसे मूल्यवान ब्रांड बनने के लिए एप्पल और गूगल के पिछले हाईटेक टाइटन्स को पीछे छोड़ दिया है।
(a) Youtube/ यूट्यूब
(b) Amazon/ अमेज़ॅन
(c) Facebook/ फेसबुक
(d) Gmail/ जीमेल

S10. Ans.(b)
Sol. US retail giant Amazon has moved past hi-tech titans Apple and Google to become the world’s most valuable brand, a key survey showed. The brand value of Amazon surged by 52 percent to $315 billion, global market research agency Kantar said in its 2019 100 Top BrandZ report.

Q11. Who has been named as acting Central Vigilance Commissioner as current (CVC) recently?
हाल ही में वर्तमान केंद्रीय सतर्कता आयोग (CVC) के रूप में के रूप में किसे नामित किया गया है?
(a) Anita Bhatia / अनीता भाटिया
(b) Sanjiv Puri / संजीव पुरी
(c) Azim Premji / अजीम प्रेमजी
(d) Sharad Kumar/ शरद कुमार

S11. Ans.(d)
Sol. Sharad Kumar has been named as acting Central Vigilance Commissioner as current (CVC) K V Chowdary completed his tenure at the anti-graft body.

Q12. Who is a seven-term member of Parliament will be the pro-tem speaker of the Lok Sabha?
निम्न में से कौन सात बार संसाद रहने के बाद सांतवें प्रोटेम लोकसभा स्पीकर होंगे?
(a) Virendra Kumar/ वीरेंद्र कुमार
(b) Satya Pal Singh/ सत्य पाल सिंह
(c) Anant Kumar Hegde/ अनंत कुमार हेगड़े
(d) Shiv Pratap Shukla/ शिव प्रताप शुक्ल

S12. Ans.(a)
Sol. Virendra Kumar, a seven-term member of Parliament will be the pro-tem speaker of the Lok Sabha. As pro-tem speaker, he will preside over the first sitting of the Lok Sabha and administer the oath of office to the newly elected MPs.

Q13. NDMA is conducting a basic training programme at the Deendayal Port Trust in-
एनडीएमए दीनदयाल पोर्ट ट्रस्ट में एक बुनियादी प्रशिक्षण कार्यक्रम आयोजित कर रहा है।
(a) Kerala/ केरल
(b) Odisha/ ओडिशा
(c) Goa/ गोवा
(d) Gujarat/ गुजरात

S13. Ans.(d)
Sol. NDMA is conducting a basic training programme at the Deendayal Port Trust in Kandla, Gujarat, aimed at increasing the awareness and enhancing the preparedness of Seaport Emergency Handlers (SEHs) to respond to CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) threats which emanate at seaports due to arrival, storage and transportation of a large amount of chemical, petrochemical and other CBRN agents.

Q14. National Disaster Management Authority or NDMA is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response. NDMA was founded in-
राष्ट्रीय आपदा प्रबंधन प्राधिकरण या एनडीएमए, गृह मंत्रालय की एक एजेंसी है जिसका प्राथमिक उद्देश्य प्राकृतिक या मानव निर्मित आपदाओं के लिए और आपदा प्रतिरोध और संकट प्रतिक्रिया में क्षमता निर्माण के लिए प्रतिक्रिया का समन्वय करना है। NDMA कब स्थापित किया गया था?
(a) 2014
(b) 2005
(c) 2007
(d) 2009

S14. Ans.(b)
Sol. National Disaster Management Authority, abbreviated as NDMA, is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response. NDMA was founded in May 2005.

Q15. Who will continue as secretary to Vice President M Venkaiah Naidu, an order issued by the Personnel Ministry recently?
हाल ही में कार्मिक मंत्रालय द्वारा जारी एक आदेश में उपराष्ट्रपति एम वेंकैया नायडू के सचिव के रूप में कौन बना रहेगा,?
(a) Arvind Panagariya/ अरविंद पनागरिया
(b) VS Krishnan/ वीएस कृष्णन
(c) I V Subba Rao/ I V सुब्बा राव
(d) Arvind Subramanian/ अरविंद सुब्रमण्यन

S15. Ans.(c)
Sol. I V Subba Rao will continue as secretary to Vice President M Venkaiah Naidu, an order issued by the Personnel Ministry. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the continuation of Rao, a retired IAS officer, as secretary to the vice president on contract basis in the rank and pay of secretary of Government of India.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD