Current Affairs Questions for Govt. Exams: 11th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following organization has launched one of the first commercial drone delivery businesses in Australia?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने ऑस्ट्रेलिया में पहला वाणिज्यिक ड्रोन डिलीवरी व्यापार शुरू किया है?
(a) TCS/ टीसीएस
(b) Facebook/ फेसबुक
(c) Microsoft/ माइक्रोसॉफ्ट
(d) Alphabet / अल्फाबेट

S1. Ans.(d)
Sol. Google parent Alphabet has beaten Amazon to launch one of the first commercial drone delivery businesses. Alphabet made its first delivery in Canberra after getting approval from the country’s civil aviation authority.

Q2. The International Monetary Fund (IMF) cut its economic growth forecasts for India to _____ for FY20.
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) ने वित्त वर्ष 2020 के लिए भारत के लिए अपने आर्थिक विकास के अनुमानों को _____ घटा दिया है।
(a) 7.3%
(b) 7.1%
(c) 7.2%
(d) 7.5%

S2. Ans.(a)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) cut its economic growth forecasts for India by 20 basis points (bps) each from its January predictions to 7.3% for FY20 and 7.5% for the next fiscal.

Q3. The World Economic Forum in the Middle East and North Africa (MENA) took place in_________.
मध्य पूर्व और उत्तरी अफ्रीका (MENA) में विश्व आर्थिक मंच _________ में हुआ।
(a) Israel/ इज़राइल
(b) Iran/ ईरान
(c) Algeria/ अल्जीरिया
(d) Jordan/ जॉर्डन

S3. Ans.(d)
Sol. The World Economic Forum in the Middle East and North Africa (MENA) took place at Jordan’s Dead Sea. The forum assembled more than 1,000 government, business and civil society leaders from more than 50 countries.

Q4. _________is the first city in the world to implement a 24-hour, seven day a week Ultra Low Emission Zone (ULEZ), inside which vehicles will have to meet tough emissions standards or face a charge.
निम्न में से कौन सा शहर सप्ताह के सातों दिन 24 घंटे अल्ट्रा लो इमिशन जोन (ULEZ) को लागू करने वाला दुनिया का पहला शहर है, जिसके अंदर वाहनों को उत्सर्जन मानकों को पूरा करना होगा या शुल्क देना होगा?
(a) Paris/ पेरिस
(b) London / लंदन
(c) Rome/ रोम
(d) Vienna/ वियना

S4. Ans.(b)
Sol. London (capital city of the UK) is the first city in the world to implement a 24-hour, seven day a week Ultra Low Emission Zone (ULEZ), inside which vehicles will have to meet tough emissions standards or face a charge.

Q5. President Ram Nath Kovind launched__________ app, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty.
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने सेवारत मारे गए सीआरपीएफ कर्मियों के परिवारों के लिए एक मोबाइल एप्लिकेशन __________ लॉन्च किया।
(a) Veer Sepoy/ वीर सिपाही
(b) Bharat Ke Veer/ भारत के वीर
(c) CRPF Veer Parivar/ सीआरपीएफ वीर परिवार
(d) CRPF Humraaz/ CRPF हमराज़

S5. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind launched ‘CRPF Veer Parivar’ app, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty.

Q6. Who among the following has been elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India?
निम्नलिखित में से किसे अंतर्राष्ट्रीय चैंबर ऑफ कॉमर्स (आईसीसी) – भारत के नए अध्यक्ष के रूप में चुना गया है?
(a) Rajan Anandan/ राजन आनंदन
(b) Vipin Anand/ विपिन आनंद
(c) Vijay Chandok/ विजय चंडोक
(d) Vikramjit Singh Sahney/ विक्रमजीत सिंह साहनी

S6. Ans.(d)
Sol. SUN Group Chairman Vikramjit Singh Sahney elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India.

Q7. The BSE has signed a memorandum of understanding (MoU) with_________,with an objective to strengthen the BSE Startups platform.
BSE स्टार्टअप प्लेटफॉर्म को मजबूत करने के उद्देश्य से BSE ने _________ के साथ एक समझौता ज्ञापन (MoU) पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) SBI/ एसबीआई
(b) HDFC Bank / एचडीएफसी बैंक
(c) PNB/ पी.एन.बी.
(d) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक

S7. Ans.(b)
Sol. The BSE has signed a memorandum of understanding (MoU) with HDFC Bank with an objective to strengthen the BSE Startups platform.

Q8. The International Monetary Fund (IMF) has lowered 2019 global growth forecast by 20 basis points to_______, the weakest since 2009.
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) ने 2009 के बाद से 2019 के वैश्विक विकास के पूर्वानुमान को 20 आधार अंकों से घटाकर _______, कर दिया है, जो 2009 से अब तक सबसे कमजोर रहा।
(a) 3.9%
(b) 4.1%
(c) 3.7%
(d) 3.3%

S8. Ans.(d)
Sol. Citing persistent risks from the trade war, IMF lowered 2019 global growth forecast by 20 basis points to 3.3%, the weakest since 2009 when the subprime crisis had flared up.

Q9. Military forces of India and Singapore got together to participate in a joint exercise ‘Bold Kurukshetra–2019’, in_________.
भारत और सिंगापुर के सैन्य बलों ने _________ में एक संयुक्त अभ्यास ‘बोल्ड कुरुक्षेत्र-2019’ में भाग लिया ।
(a) Lansdowne/ लैंसडाउन
(b) Dehradun/ देहरादून
(c) Nagpur/ नागपुर
(d) Jhansi/ झाँसी

S9. Ans.(d)
Sol. Military forces of India and Singapore got together to participate in a joint exercise in Babina Cantonment in Jhansi. The three-day exercise, ‘Bold Kurukshetra–2019’, is being conducted to develop military technology, boost maritime security and bolster the nations’ fight against terrorism.

Q10. BSE had launched a startup platform in December, with an aim to encourage entrepreneurs to get listed and raise equity capital for their growth and expansion. Who is the MD & CEO of BSE?
बीएसई ने दिसंबर में एक स्टार्टअप प्लेटफॉर्म लॉन्च किया था, जिसका उद्देश्य उद्यमियों को सूचीबद्ध करने और उनकी वृद्धि और विस्तार के लिए इक्विटी पूंजी जुटाने के लिए प्रोत्साहित करना था। BSE के MD और CEO कौन हैं?
(a) Roshan Singh Rana/ रोशन सिंह राणा
(b) Ashish Kumar Chauhan/ आशीष कुमार चौहान
(c) Shankar Kumar/ शंकर कुमार
(d) Inderjeet Sharma/ इंद्रजीत शर्मा

S10. Ans.(b)
Sol. Ashish kumar Chauhan is the MD & CEO of BSE.

You may also like to read: