Current Affairs Questions for Govt. Exams: 10th July

Dear Readers,

SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. The current affairs section is taken on the light note by many aspirants but it plays a vital role in determining the cutoff. We are providing the current affairs quiz that will help you with all upcoming exams like RRB JE, RRB NTPC, SSC exams. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. BrahMos Aerospace is a joint venture company owned by the governments of India and which of the following country?
ब्रह्मोस एयरोस्पेस भारत और निम्नलिखित में से किस देश की सरकारों के स्वामित्व वाली एक संयुक्त उद्यम कंपनी है?
(a) Russia/ रूस
(b) USA/ यूएसए
(c) Iraq/ इराक
(d) Israel/ इज़राइल

S1. Ans.(a)
Sol. India has successfully tested the vertical steep dive version of the Brahmos supersonic cruise missile. Made in India ‘Brahmos Aerospace’ is also ready with a longer 500 km range version of the Brahmos missile that can be fired from Sukhoi 30 fighter jets. BrahMos Aerospace is a joint venture company owned by the governments of India and Russia and its missiles are produced in India.

Q2. 4 gold medals for India in Commonwealth Senior Weightlifting Championships. Who among the following has won the gold medal in the senior women’s 49 kg event?
भारत ने कॉमनवेल्थ सीनियर वेटलिफ्टिंग चैंपियनशिप में 4 स्वर्ण पदक जीते. निम्नलिखित में से किसने सीनियर महिलाओं के 49 किलोग्राम इवेंट में स्वर्ण पदक जीता है?
(a) Jhilli Dalabehra/ झिल्ली दलभ्रा
(b) Rishika Singh/ ऋषिका सिंह
(c) Mirabai Chanu/ मीराबाई चानू
(d) Soroikhaibam Bindyarani Devi/ सोरोइखाईबाम बिंदियारानी देवी

S2. Ans.(c)
Sol. 4 gold medals for India in Commonwealth Senior Weightlifting Championships. Mirabai Chanu wins gold in the senior women’s 49 kg event.

Q3. Which of the following has signed an MoU with National Highways Authority of India (NHAI) for funding highway projects?
निम्नलिखित में से किसने राजमार्ग परियोजनाओं के वित्तपोषण के लिए भारतीय राष्ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण (NHAI) के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) India Infrastructure Fund/ इंडिया इंफ्रास्ट्रक्चर फंड
(b) NABARD/ नाबार्ड
(c) SBI/ एस.बी.आई.
(d) National Investment and Infrastructure Fund/ राष्ट्रीय निवेश और बुनियादी ढांचा कोष

S3. Ans.(d)
Sol.National Highways Authority of India (NHAI) and National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) signed an MoU for funding highway projects.

Q4. Name the Indian expat businessman issued with Golden Card visa by Sharjah as a part of the permanent residency system tailored for investors?
शारजाह द्वारा निवेशकों के लिए बनाई गई स्थायी निवास प्रणाली के एक हिस्से के रूप में किस भारतीय प्रवासी व्यापारी को पहला गोल्डन कार्ड वीजा जारी किया गया है?
(a) L N Mittal/ एल एन मित्तल
(b) Yussafali MA/ यूसफाली एम.ए.
(c) SP Hinduja/ एसपी हिंदुजा
(d) Lalu Samuel/ लालू सैमुअल

S4. Ans.(d)
Sol. Sharjah’s first Golden Card visa was issued to an Indian expat businessman Lalu Samuel. The move is a part of the permanent residency system tailored for investors. The Golden Card is a 10-year long-term visa eligible for investors and entrepreneurs to engage them in the renaissance and development of the UAE.

Q5. Which of the following country has inaugurated first model village built with Indian assistance which is a part of housing project meant for war affected people?
निम्नलिखित में से किस देश ने युद्ध प्रभावित लोगों के लिए निर्मित आवास परियोजना के हिस्से के रूप में भारतीय सहायता से निर्मित पहले मॉडल गांव का उद्घाटन किया है?
(a) Japan/ जापान
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) Bangladesh/ बांग्लादेश
(d) Bhutan/ भूटान

S5. Ans.(b)
Sol. Sri Lanka has inaugurated first model village built with Indian assistance. The village is a part of housing project meant for war affected people.

Q6. Name the Indian Naval Ship which arrived at Tangier, Morocco as a part of an ongoing Overseas Deployment by the Indian Navy to the Mediterranean Sea, Africa and Europe.
भारतीय नौसेना द्वारा भूमध्य सागर, अफ्रीका और यूरोप में चल रही प्रवासी तैनाती के हिस्से के रूप में मोरक्को के टैंजियर पहुंचने वाले भारतीय नौसेना जहाज का नाम बताइये?
(a) Satpura/ सतपुड़ा
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Vikrant/ विक्रांत
(d) Tarkash/ तरकश

S6. Ans.(d)
Sol.Indian Naval Ship Tarkash arrived at Tangier, Morocco. The visit is part of an ongoing Overseas Deployment by the Indian Navy to the Mediterranean Sea, Africa and Europe.

Q7. Who among the following have won the gold medal in the 53kg category at the Grand Prix of Spain?
निम्नलिखित में से किसने स्पेन के ग्रां प्री में 53 किलोग्राम वर्ग में स्वर्ण पदक जीता है?
(a) Pooja Dhanda/ पूजा ढांडा
(b) Divya Kakran/ दिव्या काकरान
(c) Veronika Chumikova/ वेरोनिका चुमिकोवा
(d) Vinesh Phogat/ विनेश फोगट

S7. Ans.(d)
Sol. Wrestler Vinesh Phogat has won a gold medal in the 53kg category, while Divya Kakran has won the gold medal in the 68kg category at the Grand Prix of Spain. Pooja Dhanda (57kg) has won a silver after losing the title clash to Russia’s Veronika Chumikova.

Q8. Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under Axom Darshan. Who is the present CM of Assam?
असम पर्यटन विकास निगम द्वारा एक्सोम दर्शन के तहत 316 स्थानों को विकसित करने के लिए 150 करोड़ रुपये खर्च किए जाएँगे। असम के सीएम कौन हैं?
(a) Manohar Lal Khattar/ मनोहर लाल खट्टर
(b) Pema Khandu/ पेमा खांडू
(c) Sarbananda Sonowal/ सर्बानंद सोनोवाल
(d) Nongthombam Biren Singh/ नोंगथोम्बम बीरेन सिंह

S8. Ans.(c)
Sol. Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under Axom Darshan. CM: Sarbananda Sonowal

Q9. Who among the following have won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title?
निम्नलिखित में से किसने 2019 क्रोएशिया ग्रैंड चेस टूर खिताब जीता है?
(a) Wesley So / वेस्ले सो
(b) Magnus Carlsen/ मैग्नस कार्लसन
(c) Levon Aronian/ लेवोन अरोनियन
(d) Viswanathan Anand/ विश्वनाथन आनंद

S9. Ans.(b)
Sol. Magnus Carlsen won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title. He scored 8 points. Wesley So finished second with 7 points. India’s Viswanathan Anand ended up with 4.5 points and finished 11th.

Q10. Who among the following has assumed charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan?
निम्नलिखित में से किसने दक्षिण सूडान में संयुक्त राष्ट्र मिशन के फोर्स कमांडर के रूप में पदभार ग्रहण किया है?
(a) Shailesh Tinaikar/ शैलेश तिनेकर
(b) BS Dhanoa/ बीएस धनोआ
(c) Karambir Singh/ करमबीर सिंह
(d) Bipin Rawat/ बिपिन रावत

S10. Ans.(a)
Sol. Lieutenant General Shailesh Tinaikar of India assumes charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan.

Q11. Who has sworn in as the new prime minister of Greece recently?
किसने हाल ही में ग्रीस के नए प्रधान मंत्री के रूप में शपथ ली है?
(a) Constantine Mitsotakis/ कॉन्सटैनटाइन मित्सोताकिस
(b) Georgios Kountouriotis/ जार्जियोस कौंटियोरोटिस
(c) Alexandros Mavrokordatos/ अलेक्जेंड्रो मावरोकोर्डेटोस
(d) Kyriakos Mitsotakis/ किरियाकोस मित्सोताकिस

S11. Ans.(d)
Sol. Kyriakos Mitsotakis was sworn in as the prime minister of Greece. Mitsotakis is the son of former prime minister Constantine Mitsotakis, one of the country’s longest serving parliamentarians.

Q12. Which state government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems?
किस राज्य सरकार ने राज्य में वित्तीय समस्याओं का सामना कर रहे पद्म पुरस्कार विजेताओं को 10,000 रुपये का मासिक भत्ता देने का फैसला किया है?
(a) Odisha/ ओडिशा
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Jharkhand/ झारखंड
(d) Nagaland/ नागालैंड

S12. Ans.(a)
Sol. Odisha government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems. The decision has been taken on the basis of the Culture Department’s report on the economic conditions of the Padma award winners of the state.

Q13. Name the three-year roadmap finalised by Reserve Bank of India board to improve regulation and supervision of the central bank?
भारतीय रिजर्व बैंक के बोर्ड ने विनियमन और पर्यवेक्षण में सुधार के लिए मध्यम अवधि के उद्देश्यों के लिए किस तीन वर्ष के रोडमैप को अंतिम रूप दिया है?
(a) Ullaas 2022/ उल्लास 2022
(b) Anubhav 2022/ अनुभव 2022
(c) Utkarsh 2022/ उत्कर्ष 2022
(d) Lakshya 2022/ लक्ष्य 2022

S13. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India board has finalised a three-year roadmap ‘Utkarsh 2022’. It is a three-year road map for medium term objectives to be achieved for improving regulation and supervision of the central bank.

Q14. BCCI has formally appointed which cricketer as the National Cricket Academy’s Head of Cricket to oversee all cricket related activities at NCA?
BCCI ने औपचारिक रूप से एनसीए में सभी क्रिकेट संबंधी गतिविधियों की देखरेख के लिए क्रिकेट के राष्ट्रीय क्रिकेट प्रमुख के रूप में किस क्रिकेटर को नियुक्त किया है?
(a) Anil Kumble/ अनिल कुंबले
(b) harbhajan singh/ हरभजन सिंह
(c) VVS Laxman/ वीवीएस लक्ष्मण
(d) Rahul Dravid/ राहुल द्रविड़

S14. Ans.(d)
Sol. BCCI has formally appointed Rahul Dravid as the National Cricket Academy’s Head of Cricket. Dravid will oversee all cricket related activities at NCA and will be involved in mentoring, coaching, training and motivating players, coaches and support staff at the NCA.

Q15. Which Indian movie has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea?
किस भारतीय फिल्म ने दक्षिण कोरिया में 23 वें बुकियॉन इंटरनेशनल फैंटास्टिक फिल्म फेस्टिवल (BIFAN) में प्रमोशन ऑफ़ एशियन एशियन सिनेमा (NETPAC) पुरस्कार जीता है
(a) Gully Boy/ गली बॉय
(b) Kabir Singh/ कबीर सिंह
(c) Kalank/ कलंक
(d) Robot 2.0/ रोबोट 2.0

S15. Ans.(a)
Sol. Filmmaker Zoya Akhtar’s directorial ‘Gully Boy’ has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea.

You May Also Like To Read :