Current Affairs Questions for Govt. Exams: 10th April

Dear Readers,

SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. As per the World Bank, India’s GDP growth is expected to accelerate moderately to _________ in Fiscal Year 19-20.
विश्व बैंक के अनुसार, भारत की जीडीपी वृद्धि वित्त वर्ष 19-20 में परिमित रुप से _________ तक पहुंचने की उम्मीद है.
(a) 7.2%
(b) 7.3%
(c) 7.5%
(d) 7.4%

S1. Ans.(c)
Sol. As per the World Bank, India’s GDP growth is expected to accelerate moderately to 7.5% in Fiscal Year 19-20, driven by continued investment strengthening, particularly private-improved export performance and resilient consumption. The real GDP growth is estimated at 7.2% in FY18/19, the World Bank said in its latest report on South Asia ahead of the spring meeting of the World Bank and the International Monetary Fund.

Q2. Hockey India named ____________ as the new chief coach of the India men’s hockey team.
हॉकी इंडिया ने ____________ को भारत पुरुष हॉकी टीम के नए मुख्य कोच के रूप में नामित किया.
(a) Graham Reid/ ग्राहम रीड
(b) Harendra Singh/ हरेंद्र सिंह
(c) Ashish Ballal/ आशीष बल्लाल
(d) Leo Pinto/ लियो पिंटो

S2. Ans.(a)
Sol. Hockey India named Graham Reid as the new chief coach of the India men’s hockey team. The 54-year-old will join the team in Bengaluru shortly for the on-going National Camp at Sports Authority of India.

Q3. The US designated Revolutionary Guard Corps of which of the following country as a foreign terrorist organisation?
अमेरिका ने निम्नलिखित में से किस देश के रिवोल्यूशनरी गार्ड कॉर्प्स को एक विदेशी आतंकवादी संगठन के रूप में नामित किया है?
(a) Iraq/ इराक
(b) Iran/ ईरान
(c) Venezuela/ वेनेजुएला
(d) Syria/ सीरिया

S3. Ans.(b)
Sol. The US designated Iran’s Revolutionary Guard Corps (IRGC) a foreign terrorist organisation. This move is considered as an unprecedented declaration against a foreign government that may prompt retaliation and make it harder for American diplomats and military officers to work with allies in the region.

Q4. President Ram Nath Kovind has released the national ranking of higher institutes by HRD Ministry. Which of the following Indian Institute/University has topped the list?
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने मानव संसाधन विकास मंत्रालय द्वारा उच्च संस्थानों की राष्ट्रीय रैंकिंग जारी की है. निम्नलिखित में से किस भारतीय संस्थान / विश्वविद्यालय ने शीर्ष स्थान प्राप्त किया है?
(a) IIT-Bombay/ IIT- बॉम्बे
(b) IIT-Delhi/ IIT- दिल्ली
(c) IIT-Guwahati/ IIT- गुवाहाटी
(d) IIT-Madras/ IIT- मद्रास

S4. Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind has released the national ranking of higher institutes by the Ministry of Human Resources Development (HRD) in New Delhi. Indian Institute of Technology Madras topped the rankings while the Indian Institute of Science, Bangalore bagged the second rank followed by IIT Delhi.

Q5. The sixth edition of the joint military training exercise, Mitra Shakti was concluded between ____________.
संयुक्त सैन्य प्रशिक्षण अभ्यास का छठा संस्करण, मित्र शक्ति ____________ के बीच संपन्न हुआ
(a) India and Sri Lanka/ भारत और श्रीलंका
(b) India and Singapore/ भारत और सिंगापुर
(c) Sri Lanka and South Africa/ श्रीलंका और दक्षिण अफ्रीका
(d) Sri Lanka and Iran/ श्रीलंका और ईरान

S5. Ans.(a)
Sol. The sixth edition of the joint military training exercise between the Indian Army and the Sri Lankan Army, Exercise Mitra Shakti concluded in Sri Lanka.

Q6. The Reserve Bank of India came out with guidelines for banks to set up new currency chests, which include a minimum area of __________ for strong room.
भारतीय रिजर्व बैंक ने नई करेंसी चेस्ट स्थापित करने के लिए बैंकों के दिशानिर्देशों जारी किये है, जिसमें कार्यालय के लिए न्यूनतम _________ का क्षेत्र शामिल है
(a) 1,200 square feet/1,200 वर्ग फुट
(b) 1,300 square feet/1,300 वर्ग फुट
(c) 1,400 square feet/1,400 वर्ग फुट
(d) 1,500 square feet/1,500 वर्ग फुट

S6. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India came out with guidelines for banks to set up new currency chests, which include a minimum area of 1,500 square feet for strong room. The new chests should have a processing a capacity of 6.6 lakh pieces of banknotes per day. The currency chests should have CBL of Rs 1,000 crore, subject to ground realities and reasonable restrictions, at the discretion of the Reserve Bank.

Q7. Which of the following railway station has become the first ever railway station in the Indian Railways to get an ISO certification from the National Green Tribunal (NGT)?
निम्नलिखित में से कौन सा रेलवे स्टेशन भारतीय ग्रीन ट्रिब्यूनल (एनजीटी) से आईएसओ प्रमाणन प्राप्त करने वाला भारतीय रेलवे का पहला रेलवे स्टेशन बन गया है?
(a) Manduadih Railway Station/ मंडुआडीह रेलवे स्टेशन
(b) Guwahati Railway Station/ गुवाहाटी रेलवे स्टेशन
(c) Gangtok Railway Station/ गंगटोक रेलवे स्टेशन
(d) Chandigarh Railway Station/ चंडीगढ़ रेलवे स्टेशन

S7. Ans.(b)
Sol. The Guwahati Railway Station has become the first ever railway station in the Indian Railways to get an ISO certification from the National Green Tribunal (NGT) for “providing passenger amenities in a clean and green environment.”

Q8. As per the World Bank Report, which of the following country is world’s top recipient of remittances?
विश्व बैंक की रिपोर्ट के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा देश दुनिया का शीर्ष प्राप्तकर्ता है?
(a) China/ चीन
(b) USA/ अमेरीका
(c) Russia / रूस
(d) India/ भारत

S8. Ans.(d)
Sol. As per the World Bank Report, India retained its position as the world’s top recipient of remittances with its diaspora sending a whopping USD 79 billion back home in 2018. India was followed by China (USD 67 billion) and Mexico (USD 36 billion). The Report was titled as ‘World Bank’s Migration and Development Brief’.

Q9. The World Homoeopathy Day 2019 will be observed across the world to commemorate the birth anniversary of ______________.
विश्व होम्योपैथी दिवस 2019 को ______________ की जयंती मनाने के लिए दुनिया भर में मनाया जाएगा.
(a) Dr. George A. Beller/ डॉ. जॉर्ज ए. बेलर
(b) Dr CFS Hahnemann/ डॉ सीएफएस हैनिमैन
(c) Dr. Suzanne Holroyd/ डॉ. सुज़ैन होरोलिड
(d) Dr. John P. DiMarco/ डॉ. जॉन पी. डिमार्को

S9. Ans.(b)
Sol. The World Homoeopathy Day 2019 will be observed across the world on April 10 to commemorate the birth anniversary of the founder of Homoeopathy, Dr Christian Fredrich Samuel Hahnemann.

Q10. What is the currency of Iran?
ईरान की मुद्रा क्या है?
(a) Iranian Riyadh/ ईरानी रियाद
(b) Iranian dinar/ ईरानी दीनार
(c) Iranian peso/ ईरानी पेसो
(d) Iranian rial/ ईरानी रियाल

S10. Ans.(d)
Sol. Iran Capital: Tehran, Currency: Iranian rial.

You may also like to read: