Current Affairs Questions for Govt. Exams – 13th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Prime Minister Narendra Modi launched a dedicated 24×7 Satellite channel for Arunachal Pradesh. Name the channel.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने अरुणाचल प्रदेश के लिए 24 × 7 सैटेलाइट चैनल लॉन्च किया। चैनल का नाम बताइए।
(a) DD Prabhat/ डीडी प्रभात
(b) DD ArunAsha/ डीडी अरुणशा
(c) DD Arunoday/ डीडी अरुणोदय
(d) DD Arunprabha / डीडी अरुणप्रभा

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched a dedicated 24×7 Satellite channel, ‘DD Arunprabha’ for Arunachal Pradesh during his visit to Arunachal Pradesh, Assam, and Tripura. DD Arunprabha is the Doordarshan’s second channel for the northeastern region; DD Northeast was the first one.

Q2. The Meghalaya Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after __________.
मेघालय मंत्रिमंडल ने तुरा शहर के डिक्की बंदी स्टेडियम का नाम __________ करने का फैसला किया है।
(a) Konrad Sangma/ कोनराड संगमा
(b) P A Sangma/ पी ए संगमा
(c) Mukul Sangma/ मुकुल संगमा
(d) Ranjan Gogoi/ रंजन गोगोई

S2. Ans.(b)
Sol. The Meghalaya Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma. The Dikkibandi Stadium was formerly known as MP stadium. Purno A Sangma is also a former chief minister of Meghalaya.

Q3. A three-day Krishi Kumbh was organised in ___________.
___________ में तीन दिवसीय कृषि कुंभ का आयोजन किया गया था।
(a) Meghalaya/ मेघालय
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Sikkim/ सिक्किम
(d) Bihar/ बिहार

S3. Ans.(d)
Sol. In Bihar, Governor Lalji Tandon and Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh jointly inaugurated the three-day Krishi Kumbh in Motihari. The objective of Krishi Kumbh is to promote modern techniques and diversification in agriculture that could help in doubling farmers income.

Q4. The Ministry of Environment, Forests and Climate Change, India signed a Letter of Intent with the Ministry of Foreign Affairs,_______ establishing the Marine Pollution Initiative.
पर्यावरण, वन और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय, भारत ने समुद्री प्रदूषण पहल की स्थापना के लिए विदेश मंत्रालय के साथ हस्ताक्षर किए।
(a) Norway / नॉर्वे
(b) Finland/ फिनलैंड
(c) New Zealand/ न्यूजीलैंड
(d) Australia/ ऑस्ट्रेलिया

S4. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Environment, Forests and Climate Change signed a Letter of Intent establishing the India-Norway Marine Pollution Initiative together with the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.

Q5. Mahesh Anand has passed away at the age of 57. He was a noted_____.
महेश आनंद का निधन 57 वर्ष की आयु में हो गया है। वे एक प्रख्यात _________ थे।
(a) Dancer/ नर्तक
(b) Writer/ लेखक
(c) Actor/ अभिनेता
(d) Activist/ एक्टिविस्ट

S5. Ans.(c)
Sol. Noted actor Mahesh Anand, best known for playing the villain in several Bollywood films in the late 1980s and 1990s has passed away at the age of 57. The actor has worked in many hit movies like ‘Kurukshetra’, ‘Swarg’, ‘Coolie No 1’, ‘Vijeta’, ‘Shahenshah’ and more.

Q6. Who among the following made history by becoming the first female driver to win the MRF challenge title?
निम्नलिखित में से किसने एमआरएफ चुनौती खिताब जीतने वाली पहली महिला ड्राइवर बनकर इतिहास रचा है?
(a) Lella Lombardi/ लेला लोम्बार्डी
(b) Giovanna Amati/ जियोवाना अमति
(c) Teresa Chadwick/ टेरेसा चाडविक
(d) Jamie Chadwick/ जेमी चाडविक

S6. Ans.(d)
Sol. Jamie Chadwick from England made history by becoming the first female driver to win the MRF challenge title after scoring a triple win in the final round in Chennai. The 20-year-old became the first woman to win the coveted prize after an incredible performance.

Q7. The 83rd edition of Senior National Badminton Championships held at______.
सीनियर नेशनल बैडमिंटन चैंपियनशिप का 83 वां संस्करण ______ में आयोजित किया गया।
(a) Guwahati/ गुवाहाटी
(b) Ambala/ अंबाला
(c) Chandigarh/ चंडीगढ़
(d) Gangtok/ गंगटोक

S7. Ans.(a)
Sol. The 83rd edition of Senior National Badminton Championships has begun in Guwahati. Defending champion Saina Nehwal and last edition’s runner-up PV Sindhu will be the biggest attractions in Women’s Singles.

Q8. International Day of Women and Girls in Science is celebrated on____________.
इंटरनेशनल डे ऑफ़ वीमेन एंड गर्ल्स इन साइंस ____________ को मनाया जाता है।
(a) 10 February/ फरवरी
(b) 11 February/ फरवरी
(c) 12 February/ फरवरी
(d) 30 January/ जनवरी

S8. Ans.(b)
Sol. 11 February is celebrated as International Day of Women and Girls in Science to recognize the critical role women and girls play in science and technology.

Q9. In which year International Day of Women and Girls in Science was celebrated the first time?
पहली बार इंटरनेशनल डे ऑफ़ वीमेन एंड गर्ल्स इन साइंस किस वर्ष में मनाया गया था?
(a) 2014
(b) 2016
(c) 2017
(d) 2010

S9. Ans.(b)
Sol. In December 2015, the United Nations adopted a resolution to celebrate February 11 as the International Day of Women and Girls in Science. 2016 is the first time it was celebrated.

Q10. Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the ________ as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in 2020.
पर्यावरण मंत्री, डॉ. हर्षवर्धन ने 2020 में आयोजित होने वाले प्रवासी प्रजाति के संरक्षण (सीएमएस) के लिए संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन के 13 वें कांफेरंस पार्टी (सीओपी) के शुभंकर के रूप में ________ की घोषणा की।
(a) Sarus Crane/ सॉर्स क्रेन
(b) Parrot/ तोता
(c) Hornbill/ हॉर्नबिल
(d) Great Indian Bustard/ गोडावण

S10. Ans.(d)
Sol. Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the Great Indian Bustard (GIB) as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in Gujarat in 2020. He also revealed that the bird has been fondly named by the ministry as ‘Gibi‘.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?