Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 18th April

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The World Bank has projected a growth rate of __________ for India this year and ________ for 2019 and 2020. 
विश्व बैंक ने इस वर्ष भारत के लिए __________ और 2019 और 2020 के लिए ________ की वृद्धि दर अनुमानित की है
(a) 7.2%, 7.5%
(b) 7.3%, 7.5%
(c) 7.2%, 7.4%
(d) 7.3%, 7.4%

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The World Bank has projected a growth rate of 7.3% for India this year and 7.5% for 2019 and 2020. The bank also noted that Indian economy has recovered from the effects of demonetisation and the Goods and Services Tax.

Q2. For which of the following state community, a Loan Agreement for IBRD loan of USD 48 million was signed with the World Bank?
निम्नलिखित में से किस राज्य समुदाय ने विश्व बैंक के साथ 48 मिलियन अमरीकी डालर के आईबीआरडी ऋण हेतु एक ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए गए है?
(a) Assam /असम
(b) Tripura /त्रिपुरा
(c) Meghalaya/ मेघालय
(d) Sikkim/ सिक्किम

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A Loan Agreement for IBRD loan of USD 48 million for the “Meghalaya Community – Led Landscapes Management Project (MCLLMP)” was signed with the World Bank.

Q3. The Pulitzer Prizes for 2018 has been announced. In Fiction, Andrew Sean Greer’s ___________ has won the Pulitzer Prize for fiction. 
2018 पुलित्जर पुरस्कार की घोषणा की गई है. उपन्यास में, एंड्रयू सीन ग्रीर ने ___________ के लिए उपन्यास के लिए पुलित्जर पुरस्कार जीता है.
(a) An American Marriage
(b) Everything Here Is Beautiful
(c) The Female Persuasi
(d) Less

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Pulitzer Prizes for 2018 has been announced. Following are the winners of the Pulitzer Prize 2018. In Fiction, Andrew Sean Greer’s “Less” has won the Pulitzer Prize for fiction. Greer’s novel tells the comic story of a middle-aged novelist.

Q4. The Union Government has revises target to complete Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) from year 2022 to ___________. 
केंद्रीय सरकार ने प्रधान मंत्री ग्राम सड़क योजना (पीएमजीएसवाई) को 2022 से लेकर ___________ तक पूरा करने का लक्ष्य संशोधित किया है।.
(a) 2020
(b) 2021
(c) 2018
(d) 2019

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Union Government has stated that the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana or PMGSY is well on its way to achieving the target by March 2019. The scheme, since its inception in 2000, has been able to provide connectivity to more than One lakh 50 thousand habitations.

Q5. Name the Indian city that has been listed as the highest paying city in the country, with an average annual cost to company (CTC) for talent across all levels and functions standing at about Rs 11 lakh, according to Randstad Insights.
 रैंडस्टेड इनसाइट्स के अनुसार कौन सा भारतीय शहर सभी स्तरों पर प्रतिभा के लिए कास्ट ऑफ कंपनी की औसत वार्षिक लागत (CTC) और लगभग 11 लाख रुपये के कार्य के साथ सबसे अधिक भुगतान करने वाला शहर बन गया है,
(a) Bengaluru /बेंगलुरु
(b) Pune /पुणे
(c) Delhi /दिल्ली
(d) Mumbai /मुंबई

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The garden city of Bengaluru is found to be the highest paying city in the country, with an average annual cost to company (CTC) for talent across all levels and functions standing at about Rs 11 lakh, according to Randstad Insights, the research and analysis division of Randstad India.

Q6. Yes Bank has announced the launch of ‘Yes GST’, an OD (over draft) facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs). Through this, an MSME can avail OD up to ____________ based on their annual turnover, backed by GST returns.
येस बैंक ने सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यमों (MSMEs) के लिए एक ओडी (ओवर ड्राफ्ट) सुविधा ‘येस जीएसटी’ के शुभारंभ की घोषणा की है. इसके माध्यम से, एक एमएसएमई अपने वार्षिक कारोबार के आधार पर, _________ तक का लाभ उठा सकता है, जो उनके जीएसटी रिटर्न्‍स पर आधारित होगी.
(a) Rs 3 crore /3 करोड़ रुपये
(b) Rs 4 crore /4 करोड़ रुपये
(c) Rs 1 crore /1 करोड़ रुपये
(d) Rs 2 crore /2 करोड़ रुपये

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Yes Bank has announced the launch of ‘Yes GST’, an OD (over draft) facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs). Through this, an MSME can avail OD up to Rs 1 crore, based on their annual turnover, backed by GST returns.

Q7. Bandhan Bank Ltd became one of the top 50 most valuable publicly traded firms in India. It headquarters in ___________.
बंधन बैंक लिमिटेड भारत में शीर्ष 50 सबसे मूल्यवान सार्वजनिक रूप से कारोबार वाली कंपनियों में से एक बन गया है.इसका मुख्यालय ___________ में है
(a) Gurugram/ गुरुग्राम
(b) Jaipur /जयपुर
(c) New Delhi /नई दिल्ली
(d) Kolkata /कोलकाता

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Kolkata-based Bandhan Bank Ltd became one of the top 50 most valuable publicly traded firms in India. The market capitalization of Bandhan Bank was at Rs64,000 crore, claiming 50th rank, according to BSE data. Tata Consultancy Services Ltd is the most valuable company in India, followed by Reliance Industries Ltd and HDFC Bank Ltd.

Q8. Name the army officer who has assumed the charge as Director General of National Cadet Corps (NCC), the largest uniformed youth organization in the world. 
किस सेना अधिकारी ने नेशनल कैडेट कोर (NCC) के महानिदेशक के रूप में प्रभार ग्रहण किया, जो विश्व में सबसे बड़ा वर्दीधारी युवा संगठन है.
(a) Lt. General A R Mathur/लेफ्टिनेंट जनरल ए आर माथुर
(b) Lt. General P P Malhotra /लेफ्टिनेंट जनरल पी पी मल्होत्रा
(c) Lt. General Gurubaksh Chaddha /लेफ्टिनेंट जनरल गुरुबक्ष चड्ढा
(d) Lt. General Sukhbeer Singh/ लेफ्टिनेंट जनरल सुखबीर सिंह

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lieutenant General PP Malhotra assumed charge as Director General of National Cadet Corps (NCC), the largest uniformed youth organization in the world.

Q9. What was the theme of World Haemophilia Day 2018?
विश्व हैमोफिलिया दिवस 2018 का विषय क्या था?
(a) Explanation: The World Haemophilia Day
(b) Hear their voices
(c) Sharing Knowledge Makes Us Stronger
(d) Together, We Care

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Every April 17 World Haemophilia Day is recognised worldwide to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders. The theme of WHD 2018 is ‘Sharing Knowledge Makes Us Stronger’.

Q10. World Haemophilia Day is recognized worldwide on _______________ to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders.
हीमोफीलिया दिवस (World Hemophiliac Day) हीमोफीलिया तथा अन्य आनुवंशिक खून बहने वाले विकारों के बारे में जागरूकता फैलाने के लिए प्रतिवर्ष______ को पूरे विश्‍व में मनाया जाता है.
(a) 10 April /10 अप्रैल
(b) 12 April /12 अप्रैल
(c) 14 April /14 अप्रैल
(d) 18 April/18 अप्रैल

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Every April 17 World Haemophilia Day is recognised worldwide to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders. The theme of WHD 2018 is ‘Sharing Knowledge Makes Us Stronger’.

Q11. Veteran personality S Nihal Singh has passed recently at the age of 88. He was _____________.
वयोवृद्ध व्यक्तित्व एस निहाल सिंह का 88 वर्ष की आयु में निधन हो गया है. वह प्रसिद्ध ______ थे.
(a) Writer /लेखक
(b) Politician /राजनीतिज्ञ
(c) Journalist /पत्रकार
(d) Kathak Dancer /कथक नर्तक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Veteran journalist S Nihal Singh passed at the age of 88 following an illness. He was suffering from kidney-related ailments.

Q12. Name the country that has recently joined the India-led International Solar Alliance (ISA).
किस देश को हाल ही में भारत के नेतृत्व वाले अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (ISA) में शामिल किया गया है.
(a) The UAE /संयुक्त अरब अमीरात
(b) United Kingdom /यूनाइटेड किंगडम
(c) Australia /ऑस्ट्रेलिया
(d) Indonesia /इंडोनेशिया

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The United Kingdom joined the India-led International Solar Alliance (ISA) ahead of Prime Minister Narendra Modi’s four-day visit to Britain. At an event held at the London Stock Exchange as part of the Commonwealth Heads of Government Meeting 2018 (CHOGM), Britain formally announced its membership of the alliance.



Q13. On which of the following day, the World Heritage Day is celebrated to create awareness about Heritage among communities? 
निम्नलिखित में से किस तारीख को, समुदायों के बीच विरासत के बारे में जागरूकता पैदा करने के लिए विश्व विरासत दिवस मनाया जाता है?
(a) 18th April /18 अप्रैल
(b) 15th April /15 अप्रैल
(c) 13th April /13 अप्रैल
(d) 11th April /11 अप्रैल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Every year, 18th April is celebrated Worldwide as World Heritage Day to create awareness about Heritage among communities. This year the theme is ‘Heritage for Generations’.



Q14. Minister of Communications Manoj Sinha launched here the DARPAN -PLI App, which will help in collection of premium for Postal Life Insurance (PLI) and Rural Postal Life Insurance (RPLI) policies at Branch Post Offices anywhere in India. What does ‘D’ stands for in DARPAN?
संचार मंत्री मनोज सिन्हा ने DARPAN -PLI ऐप शुरू किया, जो नीतियों के ऑनलाइन अद्यतन के साथ भारत में कहीं भी डाक घर शाखा में पोस्टल लाइफ इंश्योरेंस (PLI) और रूरल पोस्टल लाइफ इंश्योरेंस (RPLI) पॉलिसी के लिए प्रीमियम संग्रह करने में मदद करेगा. DARPAN में ‘D’ का क्या अर्थ है?
(a) Diversity
(b) Development
(c) Dynamic
(d) Digital

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Minister of Communications Manoj Sinha launched here the DARPAN (Digital Advancement of Rural Post Office for a New India)-PLI App, which will help in collection of premium for Postal Life Insurance (PLI) and Rural Postal Life Insurance (RPLI) policies at Branch Post Offices anywhere in India, with online updation of the policies.



Q15. What is the theme of World Heritage Day 2018? 
विश्व धरोहर दिवस 2018 का विषय क्या है?
(a) Cultural Heritage and Sustainable Tourism
(b) Heritage for Development
(c) Heritage for Generations
(d) Heritage of Commemoration

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Every year, 18th April is celebrated Worldwide as World Heritage Day to create awareness about Heritage among communities. This year the theme is ‘Heritage for Generations’.






You may also like to read :