Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 13th April

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. The Indian Space Research Organisation launched the Indian Regional Navigation Satellite System-1I, the eighth such satellite to be a part of a constellation. It was launched from the first launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. IRNSS-1I will replace _____________ in the orbit.
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन ने भारतीय क्षेत्रीय नेविगेशन उपग्रह सिस्टम -1एल (Indian Regional Navigation Satellite System-1L) लॉन्च किया, जो इस तरह के उपग्रह के समूह का आठवां उपग्रह है. यह आंध्र प्रदेश के श्रीहरिकोटा के सतीश धवन अंतरिक्ष केंद्र में पहले लांचपैड से लॉन्च किया गया था. IRNSS-1L _______________की जगह लेगा
(a) IRNSS-1C
(b) IRNSS-2B
(c) IRNSS-5C
(d) IRNSS-1A

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organisation launched the Indian Regional Navigation Satellite System-1I, the eighth such satellite to be a part of a constellation. It was launched from the first launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. IRNSS-1I is expected to replace IRNSS-1A, the first of the seven navigation satellites that was rendered ineffective after its three rubidium atomic clocks failed.

Q2. The Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to ___________ this fiscal on back of GST and banking reforms.
एशियाई विकास बैंक (एडीबी) ने अनुमान लगाया है कि जीएसटी और बैंकिंग सुधारों के बाद भारत का आर्थिक विकास इस वित्त वर्ष में _____तक पहुँच जाएगा
(a) 7.0%
(b) 7.2%
(c) 7.3%
(d) 7.1%

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to 7.3% this fiscal and further to 7.6% in the next financial year, on back of GST and banking reforms.

Q3. India and Timor Leste have signed an MoU in the field of public health to extend affordable healthcare to the people of the Southeast Asian nation. The capital of Timor Leste is ____________.
भारत और तिमोर लेस्ते ने दक्षिण-पूर्व एशियाई राष्ट्र के लोगों के लिए किफायती स्वास्थ्य देखभाल के विस्तार हेतु सार्वजनिक स्वास्थ्य के क्षेत्र में समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं. तिमोर लेस्ते की राजधानी क्या है?
(a) Dili/ दिली
(b) Sarva/ सर्वा
(c) Suva/ सुवा
(d) Manama/ मनामा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India and Timor Leste have signed an MoU in the field of public health to extend affordable healthcare to the people of the Southeast Asian nation. Krishan Pal Gurjar, the minister of state for social justice and empowerment has recently concluded a four-day visit to Timor Lest. The capital of Timor Leste is Dili.

Q4. India has inked a pact with ___________ under which focus would be laid on the evaluation of potential mineral resources and promoting exploration and mining through the participation of both public and private sector.
भारत ने______ के साथ एक समझौता किया है जिसके तहत सार्वजनिक खनिज संसाधनों के मूल्यांकन तथा सार्वजनिक और निजी दोनों क्षेत्रों की भागीदारी के माध्यम से अन्वेषण और खनन को बढ़ावा देने पर ध्यान केंद्रित किया जाएगा
(a) Philippines/ फिलीपींस
(b) Morocco/ मोरक्को
(c) Switzerland/ स्विट्जरलैंड
(d) Singapore/ सिंगापुर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India has inked a pact with Morocco under which focus would be laid on the evaluation of potential mineral resources and promoting exploration and mining through the participation of both public and private sector.

Q5. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of ______________ of Union Territories.
मंत्रिमंडल ने हाल ही में संघ शासित प्रदशों के_________के वेतन और भत्‍तों के संशोधन को स्‍वीकृति दी है.
(a) Chief Minister/ मुख्यमंत्री
(b) MPs/ सांसद
(c) Lieutenant Governors/ उपराज्यपाल
(d) MLAs/ विधायक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of Lieutenant Governors of Union Territories.

Q6. Name the country that has recently decided to scrap the quota system in government services after thousands of students marched across the country in protest against a controversial policy of setting aside jobs for special groups.
कौन से देश ने विशेष समूहों के लिए आरक्षित नौकरियों वाली विवादित नीति के खिलाफ देश भर में हजारों छात्रों द्वारा किए गए विरोध प्रदर्शन के बाद सरकारी सेवाओं में आरक्षण प्रणाली को खत्म करने का फैसला किया है.
(a) Nepal/ नेपाल
(b) China/ चीन
(c) Sri Lanka/ श्रीलंका
(d) Bangladesh/ बांग्लादेश

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina has decided to scrap the quota system in government services after thousands of students marched across the country in protest against a controversial policy of setting aside jobs for special groups.

Q7. Name the badminton player who has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.
उस खिलाडी का नाम बताइए जो 1980 के दशक में प्रकाश पदुकोण के बाद विश्व की नंबर एक रैंकिंग हासिल करने वाला पहला भारतीय पुरुष बैडमिंटन खिलाड़ी बन गया है.
(a) Prannoy H. S./ प्रनोय एच. एस.
(b) Kidambi Srikanth/ किदंबी श्रीकांत
(c) Sai Praneeth B./ साईं प्रणीत बी.
(d) Sameer Verma/ समीर वर्मा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Kidambi Srikanth has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.

Q8. Name the wrestler who has bagged India’s first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018.
किस खिलाडी ने राष्ट्रमंडल खेल 2018 में भारत के लिए कुश्ती का पहला स्वर्ण पदक जीता
(a) Sushil Singh/ सुशील सिंह
(b) Bajarang Singh/ बजरंग सिंह
(c) Narsimhan Das/ नरसिंहन दास
(d) Rahul Aware/ राहुल अवारे

Show Answer
Ans. (d)
Sol. Rahul Aware bagged India’s first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018 after beating Canada’s Steven Takahashi in the final of men’s Freestyle 57 kg event.

Q9. Name the Indian Airport that has climbed six positions to reach on 16th Position to enter the club of the top 20 airports across the world according to the Airport Council International’s preliminary report on airport traffic for 2017.
एयरपोर्ट ट्रैफिक पर एयरपोर्ट काउंसिल इंटरनेशनल की प्रारंभिक रिपोर्ट के अनुसार कौन सा हवाई अड्डा दुनिया भर में सबसे व्यस्त हवाई अड्डों की सूची में 16वें पायदान पर पहुँच गया है, जिससे वह विश्व के शीर्ष 20 व्यस्त हवाई अड्डों में शामिल हो गया है.
(a) Chhatrapati Shivaji International Airport  / छत्रपति शिवाजी अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा
(b) Bengaluru International Airport  / बेंगलूर अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डे
(c) Indira Gandhi International (IGI) Airport/ इंदिरा गांधी इंटरनेशनल (IGI) हवाई अड्डा
(d) Trivandrum International Airport/त्रिवेंद्रम अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport has climbed six positions to reach on 16th Position to enter the club of the top 20 airports across the world, the Airport Council International’s preliminary report on airport traffic for 2017.

Q10. An Indian consortium consisting of IOCL, BPCL and HPCL signed an MoU with ______________ on the sidelines of the 16 International Energy Forum Ministerial.
आईओसीएल, बीपीसीएल और एचपीसीएल से मिलकर एक भारतीय संघ ने 16 इंटरनेशनल एनर्जी फोरम मिनिस्टिरिअल के मौके पर________ के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए.
(a) Dubai Emirates/ दुबई अमीरात
(b) Riyadh Sonares/ रियाद सोनारेस
(c) Qatar Emirates/ कतर अमीरात
(d) Saudi Aramco/ सऊदी अरमको

Show Answer
Ans.(d)
Sol. An Indian consortium consisting of IOCL, BPCL and HPCL signed an MoU with Saudi Aramco on the sidelines of the 16 International Energy Forum Ministerial. According to the Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan, the project cost is estimated at around Rs3 lakh crore ($44 billion).

Q11. Name the project that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has launched with an initiative aimed at shifting the school assembly time to noon to ensure maximum absorption of Vitamin D in students through natural sunlight.
भारतीय खाद्य संरक्षा एवं मानक (FSSAI) द्वारा शुरू की गई एक अनूठी पहल का नाम बताइए जिसका उद्देश्य स्कूल असेंबली के समय को दोपहर में बदलना है ताकि छात्रों द्वारा प्राकृतिक सूर्य के प्रकाश के माध्यम से विटामिन डी का अधिकतम अवशोषण किया जा सके
(a) Project D/ प्रोजेक्ट D
(b) Project Dhoop/ प्रोजेक्ट धुप
(c) The Vitamin D Project/) द विटामिन D प्रोजेक्ट
(d) Project Surya Kiran/ प्रोजेक्ट सूर्य किरण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) launched ‘Project Dhoop’, an initiative aimed at shifting the school assembly time to noon to ensure maximum absorption of Vitamin D in students through natural sunlight.

Q12. Name the state government that has approved setting up a 5,000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion.
कौन सी राज्य सरकार ने धोलेरा विशेष निवेश क्षेत्र (SIR) में 5000 मेगावाट क्षमता वाले सौर पार्क की स्थापना को मंजूरी दे दी है, जो इसकी समाप्ति के बाद दुनिया में सबसे बड़ी ऐसी इकाई होगी.
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(c) Kerala/ केरल
(d) Gujarat/ गुजरात

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani approved setting up a 5,000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion. The proposed solar power generation project would be set up in 11,000 hectares of land with an investment of Rs 25,000 crore.

Q13. Name the Senior IPS officer who was appointed as Director General of Central Industrial Security Force (CISF).
वरिष्ठ आईपीएस अधिकारी का नाम बताइए जिसको केंद्रीय औद्योगिक सुरक्षा बल (CISF) के महानिदेशक के रूप में नियुक्त किया गया.
(a) Ashok Singh/ अशोक सिंह
(b) Rajesh Ranjan/ राजेश रंजन
(c) Mahipal Shekhawat/ महिपाल शेखावत
(d) Vipin Badnore/ विपीन बदनोर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Senior IPS officer Rajesh Ranjan was appointed as Director General of Central Industrial Security Force (CISF).

Q14. President Ram Nath Kovind has returned to New Delhi after three African nations tour of Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia. Name the President of Zambia.
तीन अफ्रीकी देशों इक्वेटोरियल गिनी, स्वाज़ीलैंड और जाम्बिया की यात्रा के बाद राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद नई दिल्ली लौट आए हैं. ज़ाम्बिया के राष्ट्रपति का नाम बताइए
(a) Patrice Talon/ पैट्रिस टैलोन
(b) Abdelaziz Bouteflika/ अददलाज़ीज़ ब्यूटेफ्लाका
(c) Mathieu Kerekou/ मैथ्यू केरेकोउ
(d) Edgar Chagwa Lungu/ एडगर चगवा लुंगु

Show Answer
Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind has returned to New Delhi after three African nations tour of Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia. Mr Kovind and his Zambian counterpart Edgar Chagwa Lungu laid the foundation stone of Lusaka traffic Decongestion Project.

Q15. What is the capital city of Zambia?
ज़ाम्बिया की राजधानी क्या है?
(a) Mozambique/ मोजाम्बिक
(b) Harare/ हरारे
(c) Lusaka/ लुसाका
(d) Lebanen/ लेबनान

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lusaka is the capital city of Zambia and its Currency is Zambian kwacha.


You may also like to read :