Current Affairs Questions for Govt. Exams -12th Feb

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The 13th International Oil and Gas Conference – PETROTECH – 2019 got underway at India Expo Mart, ___________.
13 वां अंतर्राष्ट्रीय तेल और गैस सम्मेलन- पेट्रोटेक- 2019, ___________ में भारत एक्सपो मार्ट, में आयोजित किया जा रहा है।
(a) Chennai/ चेन्नई
(b) Bangalore/ बंगलौर
(c) Gurugram/ गुरुग्राम
(d) Greater Noida/ ग्रेटर नोएडा

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The 13th International Oil and Gas Conference – PETROTECH – 2019 got underway at India Expo Mart, Greater Noida. The theme of the conference is ‘Collaborating For Sustainable and Secure Energy Access for all’.

Q2. Who among the following has been appointed as the assistant coach for Australia’s cricket team for 2019 World Cup?
निम्नलिखित में से किसे 2019 विश्व कप के लिए ऑस्ट्रेलिया की क्रिकेट टीम के सहायक कोच के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Ricky Ponting/ रिकी पोंटिंग
(b) Justin Langer/ जस्टिन लैंगर
(c) Graeme Hicks/ ग्रीम हिक्स
(d) David Saker/ डेविड सेकर

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Cricket Australia appointed Ricky Ponting as the assistant coach for Australia’s cricket team for 2019 World Cup. Ponting was appointed after David Saker’s resignation from the post. Ricky Ponting worked as the assistant for Australia’s T20 in 2017 and 2018.

Q3. Egypt’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected as the chairman of the African Union at the continental body’s summit. It was held in __________.
मिस्र के राष्ट्रपति अब्देल-फतह अल-सिसी को महाद्वीपीय निकाय के शिखर सम्मेलन में अफ्रीकी संघ का अध्यक्ष चुना गया है। जो_______ में आयोजित हुआ था।
(a) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(b) Egypt/ मिस्र
(c) Rwanda/ रवांडा
(d) Ethiopia/ इथियोपिया

Show Answer


Ans.(d)
Sol. Egypt’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected as the chairman of the African Union at the continental body’s summit in Ethiopia. El-Sisi’s election brings an end the one-year chairmanship of Rwanda’s President Paul Kagame.

Q4. Which of the following frontline warship of the Indian Navy, participated in a multi-national training exercise ‘CUTCLASS EXPRESS 2019’?
भारतीय नौसेना के निम्नलिखित किस सीमावर्ती युद्धपोत ने एक बहु-राष्ट्रीय प्रशिक्षण अभ्यास‘CUTCLASS EXPRESS 2019′ में भाग लिया?
(a) INS Khukri/ आईएनएस खुखरी
(b) INS Gangotri/ आईएनएस गंगोत्री
(c) INS Vikrant/ आईएनएस विक्रांत
(d) INS Trikand/ आईएनएस त्रिकंद

Show Answer

Ans.(d)
Sol. INS Trikand, the frontline warship of the Indian Navy, participated in a multi-national training exercise ‘CUTCLASS EXPRESS 2019’. The annual Exercise Cutlass Express is sponsored by U.S. Africa Command (USAFRICOM) and conducted by Naval Forces Africa (NAVAF).

Q5. PM Narendra Modi dedicated Visakhapatnam Strategic Petroleum Reserve facility to the nation at Guntur in Andhra Pradesh. Its capacity is ______.
पीएम नरेंद्र मोदी ने आंध्र प्रदेश के गुंटूर में विशाखापत्तनम के रणनीतिक पेट्रोलियम रिजर्व सुविधा को राष्ट्र को समर्पित किया। इसकी________ की क्षमता है।
(a) 1.90 million metric ton/ मिलियन मीट्रिक टन
(b) 1.66 million metric ton/ मिलियन मीट्रिक टन
(c) 1.33 million metric ton/ मिलियन मीट्रिक टन
(d) 2.25 million metric ton/ मिलियन मीट्रिक टन

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation the 1.33 million metric ton capacity Visakhapatnam Strategic Petroleum Reserve facility at Guntur in Andhra Pradesh.

Q6. Which of the following city’s Judicial Department has decided to include Hindi as the third official language used in its courts, alongside Arabic and English?
निम्नलिखित में से किस शहर के न्यायिक विभाग ने अरबी और अंग्रेजी के साथ-साथ हिंदी को भी अपने अदालतों में प्रयोग की जाने वाली तीसरी आधिकारिक भाषा के रूप में शामिल करने का फैसला किया है?
(a) Khasab/ खसब
(b) Kuwait City/ कुवैत सिटी
(c) Doha/ दोहा
(d) Abu Dhabi / अबू धाबी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) has decided to include Hindi as the third official language used in its courts, alongside Arabic and English, as part of a move designed to improve access to justice.



Q7. Aegis Graham Bell Award 2018 announced ______ as the winner in ‘Innovation in Data Science’ category?
एजिस ग्राहम बेल अवार्ड 2018 ने इनोवेशन इन डाटा साइंस’ श्रेणी में ________ को विजेता के रूप में घोषित किया है।
(a) Yes bank/ यस बैंक
(b) Dena bank/ देना बैंक
(c) UCO bank/ यूको बैंक
(d) BoI/ बीओएल

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Aegis Graham Bell Award 2018 announced Yes Bank as the winner in ‘Innovation in Data Science’ category for their industry-first project ‘Yes EEE (Engage Enrich Excel)’ at Panaji, Goa.

Q8. Reserve Bank of India decided to treat deposits to over ______ as ‘bulk’ as they increased the limit for the same from the earlier _______.
भारतीय रिज़र्व बैंक ने __________ से अधिक तक की राशि जमा राशि को ‘बल्क’ के रूप में मानाने का निर्णय लिया है क्योंकि उन्होंने इसके लिए इसकी सीमा को बढ़ा दिया है जो ________ थी।
(a) Rs.1 crore, Rs.50 lakhs/1 करोड़ रु, 50 लाख रु.
(b) Rs.2 crore, Rs.1.5 crore/2 करोड़ रु, 1.5 करोड़ रु.
(c) Rs.2 crore, Rs.1 crore /2 करोड़ रु, 1 करोड़ रु.
(d) Rs.1.5 crore, Rs.75 lakhs/15 करोड़ रु, 75 लाख रु

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India decided to treat deposits to over Rs.2 crore as ‘bulk’ as they doubled the limit for the same from the earlier Rs.1crore.


Q9. The 5-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’ in which 46 nations participated from all over the world was held at _______.
5 दिवसीय बहुराष्ट्रीय समुद्री अभ्यास- अमन-19’ जिसमें दुनिया भर के 46 देशों ने _______ में भाग लिया था।
(a) Karachi/ कराची
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Kyoto/ क्योटो
(d) Tehran/ तेहरान

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The 5-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’ in which 46 nations participated from all over the world was formally commenced at Pakistan Navy Dockyard, Karachi, with a colorful flag hoisting ceremony.


Q10. In which of the following district of Uttarakhand, a Himalayan Cloud Observatory is set up with a motive to forecast and monitor cloudburst incidents in the Himalayan region and help to minimize the damage?
निम्नलिखित में से किस जिले में, हिमालय क्षेत्र में बादल फटने की घटनाओं का पूर्वानुमान और निगरानी करने और क्षति को कम करने में मदद करने के उद्देश्य से एक हिमालयन क्लाउड वेधशाला स्थापित की गयी है?
(a) Rudraprayag/ रुद्रप्रयाग
(b) Uttarkashi/ उत्तरकाशी
(c) Almora/ अल्मोड़ा
(d) Tehri / टिहरी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. A Himalayan Cloud Observatory is set up in Tehri district of Uttarakhand with a motive to forecast and monitor cloudburst incidents in the Himalayan region and help to minimize the damage.
Q11. Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the ________ as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in 2020.
पर्यावरण मंत्री, डॉ. हर्षवर्धन ने 2020 में आयोजित होने वाले प्रवासी प्रजाति के संरक्षण (सीएमएस) के लिए संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन के 13 वें कांफेरंस पार्टी (सीओपी) के शुभंकर के रूप में ________ की घोषणा की।
(a) Sarus Crane/ सारस क्रेन
(b) Parrot/ तोता
(c) Hornbill/ हॉर्नबिल
(d) Great Indian Bustard/ गोडावण

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the Great Indian Bustard (GIB) as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in Gujarat in 2020. He also revealed that the bird has been fondly named by the ministry as ‘Gibi‘.



Q12. The Ministry of Environment launched a three-year Asiatic Lion Conservation Project in collaboration with the state of Gujarat. What amount the ministry has allocated for the project?
पर्यावरण मंत्रालय ने गुजरात राज्य के सहयोग के साथ तीन वर्षीय एशियाई शेर संरक्षण परियोजना शुरू की है। मंत्रालय ने इस परियोजना के लिए कितनी राशि आबंटित की है?
(a) Rs 79 crores/ करोड़ रु.
(b) Rs 59 crores/ करोड़ रु.
(c) Rs 90 crores/ करोड़ रु.
(d) Rs 110 crores/ करोड़ रु.

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Ministry of Environment launched a three-year Asiatic Lion Conservation Project in collaboration with the state of Gujarat. The Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC) allocated Rs 59 crores, Gujarat government also implemented Rs 80 crore for the project.

Q13. Who among the following has clinched the Chennai Open ATP Challenger tournament title after beating Andrew Harris of Australia in the singles final in Tennis?
निम्नलिखित में से किसने टेनिस में एकल फाइनल में ऑस्ट्रेलिया के एंड्रयू हैरिस को हराकर चेन्नई ओपन एटीपी चैलेंजर टूर्नामेंट का खिताब जीता है?
(a) Corentin Moutet / कोरेंटिन मौटेट
(b) Richard Gasquet/ रिचर्ड गैस्के
(c) Dusan Lajovic/ दुसान लाजोविच
(d) Alexander Zverev/ अलेक्जेंडर ज्वेरिव

Show Answer
Ans.(a)
Sol. In Tennis, France’s Corentin Moutet has clinched the Chennai Open ATP Challenger tournament title after beating Andrew Harris of Australia in the singles final. It was the second Challenger title for Moutet.


Q14. Who among the following will be awarded with the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television?
निम्नलिखित में से किसको कनाडा के सिनेमा और टेलीविजन अकादमी द्वारा लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से सम्मानित किया जायेगा?
(a) Vinod Khosla/ विनोद खोसला
(b) Pan Nalin/ पान नलिन
(c) S. Chandrasekhar/ एस. चंद्रशेखर
(d) Deepa Mehta/ दीपा मेहता

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Acclaimed Indo-Canadian filmmaker Deepa Mehta will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television. Mehta is best known for her Elements Trilogy – ‘Fire’, ‘Earth’ and ‘Water’.


Q15. Which of the following country signed an MoU with Engineers India Limited (EIL) for Project Management Consultancy for oil refinery?
निम्नलिखित में से किस देश ने तेल रिफाइनरी के लिए प्रोजेक्ट मैनेजमेंट कंसल्टेंसी के लिए इंजीनियर्स इंडिया लिमिटेड (ईआईएल) के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?
(a) Nepal/ नेपाल
(b) China/ चीन
(c) Mongolia / मंगोलिया
(d) Iran/ ईरान

Show Answer

Ans.(c)
Sol. An MoU was signed between Engineers India Limited (EIL) and Mongolia for Project Management Consultancy for oil refinery. EIL is a PSU under the Ministry of Petroleum and Natural Gas.
Q16. Who among the following won BAFTA awards 2019 under Best Actor category?
निम्नलिखित में से किसने सर्वश्रेष्ठ अभिनेता श्रेणी के अंतर्गत बाफ्टा BAFTA पुरस्कार 2019 जीता?
(a) Rami Malek/ रमी मालेक
(b) Alfonso Cuaron/ अल्फांसो क्यूरोन
(c) Mahershala Ali/ महरशला अली
(d) Michael Pearce/ माइकल पियर्स

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Rami Malek (Bohemian Rhapsody) won BAFTA awards under Best Actor category.



Q17. Which among the following film won BAFTA awards 2019 under Best Film category?
निम्नलिखित में से किस फिल्म ने सर्वश्रेष्ठ फिल्म श्रेणी के अंतर्गत बाफ्ता (BAFTA)पुरस्कार 2019 जीता?
(a) Roughhouse/ रफहाउस
(b) Bohemian Rhapsody/ बोहेमियन रैप्सोडी
(c) The Favourite/ द फेवरेट
(d) Roma/ रोमा

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Roma won BAFTA awards 2019 under Best Film category.

Q18. Which among the following album won Grammy Awards 2019 under Album Of The Year category?
निम्नलिखित में से किस एल्बम ने एल्बम ऑफ़ द ईयर श्रेणी के अंतर्गत ग्रैमी अवार्ड्स 2019 जीता?
(a) Golden Hour/ गोल्डन आवर
(b) This is America/ थिस इस अमेरिका
(c) Invasion Of Privacy/ इन्वेष्ण ऑफ़ प्राइवेसी
(d) From The Fires/ फ्रॉम द फिएर्स

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Golden Hour album won Grammy Awards 2019 under Album Of The Year category.


Q19. Which among the following music video won Grammy Awards 2019 under Best Music Video category?
निम्नलिखित में से किस म्यूजिक वीडियो ने सर्वश्रेष्ठ म्यूजिक वीडियो श्रेणी के अंतर्गत ग्रैमी अवार्ड्स 2019 जीता?
(a) Space Cowboy/ स्पेस काउबॉय
(b) This is America/ थिस इस अमेरिका
(c) Woman Worldwide/ वुमेन वर्ल्डवाइड
(d) All Ashore/ ऑल एशोर

Show Answer

Ans.(b)
Sol. ‘This is America’ music video won Grammy Awards 2019 under Best Music Video category.


Q20. Which among the following film won BAFTA awards 2019 under Outstanding British Film category?
निम्न में से किस फिल्म ने उत्कृष्ट ब्रिटिश फिल्म श्रेणी के तहत बाफ्टा पुरस्कार 2019 जीता?
(a) The Favourite/ द फेवरेट
(b) Golden Hour/ गोल्डन आवर
(c) Bohemian Rhapsody/ बोहेमियन रैप्सोडी
(d) Roughhouse/ रफहाउस

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Favourite film won BAFTA awards 2019 under Outstanding British Film category.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?