Culture Quiz for Railway Exams

Q 1.The evidences of ‘Pit-Dwelling’ have been discovered from which of the following ancient Indian sites?
(A) Lothal and Kalibangan
(B) Burzahom and Gufkaral
(C) Ropar and Rangpur
(D) Kalibangan and Surkotada

Q 2.Which among the following Vedic Texts gives a systematic exposition of the ‘theory of rebirth’ for the first time?
(A) Chhandogya Upanishad
(B) Mundaka Upanishad
(C) Satapatha Brahmana
(D) Brihadaranyaka Upanishad

Q 3.The doctrine of ‘Vyuhavada’ is associated with which among the following Sects (or) cults of India?
(A) Shaivism
(B) Vaishnavism
(C) Buddhism
(D) Jainism

Q 4.The ‘Saptanga Theory of State’ (Theory of Seven Limbs of the State) was propounded by :
(A) Kautilya in Arthashastra
(B) Manu in Manusmriti
(C) Kalhana in Rajatarangini
(D) Banabhatta in Harshacharita

Q 5.’Silapaddikaram’ and ‘Manimekalai’ are the immortal epic works belonging to which of the following period?
(A) Pre-Mauryan Age
(B) Sangam Age
(C) Gupta Age
(D) Early Medieval Age

Q 6.Which among the following foreign travellers is not correctly paired with their respective period of visit in India?
(A) Fa Hien – Gupta Period
(B) Hiuen Tsang – Post Gupta Period
(C) Al Beruni – Early Medieval Period
(D) Ibn Batutta – Mughal Period

Q 7.’Octagonal’ shape of mausoleums is the distinctive feature of which of the following dynasties of Medieval India?
(A) Khalji
(B) Tughlaq
(C) Sayyid
(D) Lodi

Q 8.Who among the following was the religious guru of Shivaji?
(A) Tukaram
(B) Eknath
(C) Jnaneshwar
(D) Ram Das

Q 9.The exhaustive codification of Islamic laws in the name of ‘Fatwa-i-Alamgiri’ was done at the behest of which among the following rulers of Medieval India?
(A) Alauddin Khalji
(B) Sher Shah Suri
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Q 10.Who planted the ‘Tree of Liberty’ at Srirangapatnam?
(A) Hyder Ali
(B) Tipu Sultan
(C) Chin Quilich Khan
(D) Murshid Quli Khan


 Answers 


1    B
2    A
3    B
4    A
5    B
6    D
7    D
8    D
9    D
10  B

ssc-cgl